Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Recept van Maartje: gezonde (!) monchoutaart met kersen

Door Daphne Geelink 7 april 2020

Nu we in het weekend niet in de kroeg belanden of in de stad lunchen, hebben we nog meer tijd om in de keuken te staan. Daarom vroegen wij sport- en voedingsdeskundige Maartje om wat inspiratie. Deze monchoutaart is heerlijk en ook nog eens best gezond.

De Bredase Maartje deelt op haar blog onder andere vegan recepten. Ja, de monchoutaart is dus vrij van dierlijke producten! “Mijn moeder maakte vroeger de lekkerste monchoutaart en nog steeds staat-ie bij ieder familiefeest op tafel. Helaas is deze taart niet vegan en niet echt gezond. Daarom maakte ik mijn eigen variant: een healthy vegan monchoutaart met kersen.”

Dit heb je nodig

Voor de bodem:

  • 20 dadels (ongeveer 170 gram)
  • 200 gram havermout
  • 2 el kokosolie (ongeveer 50 gram)
  • 50 gram ongezouten ongebrande noten (Maartje gebruikt een mix van verschillende soorten)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl maple syrup

Vulling:

  • 4 gram agar agar
  • 800 gram plantaardige kwark (Maartje gebruikt Alpro Go On)
  • 1 tl vanille
  • 1 el maple syrup

Kersentopping:

  • 500 gram verse kersen
  • 2 el maple syrup
  • 1 el citroensap
  • 2 gram agar agar (of 2 el maizena)

Tekst loopt door onder foto.

monchoutaart
Foto: maartjemaria.com

Zo maak je het

  1. Smelt de kokosolie in een pannetje.
  2. Doe alle ingrediënten voor de bodem met de gesmolten kokosolie in een keukenmachine of goede blender. Mix het geheel door tot een mooi kruimelig deeg.
  3. Bekleed een taartvorm met bakpapier en doe hierin de kruimelbodem. Duw goed plat op de bodem en zet deze in de koelkast.
  4. Doe 4 gram agar agar met 4 el water in een pan en breng aan de kook.
  5. Voeg nu beetje bij beetje de kwark toe. Voeg ook de vanille en maple syrup toe.
  6. Blijf roeren tot het geheel helemaal is gemixt en de agar agar volledig is opgelost.
  7. Verdeel de vulling over de bodem en zet het geheel terug in de koelkast.
  8. Voor de topping start je met het ontpitten van de kersen.
  9. Doe de kersten in een pannetje met de maple syrup en het citroensap. Breng aan de kook.
  10. Na vijf minuten zal je zien dat er sap uit de kersen komt en het een sapje wordt. Plet de kersen een klein beetje met een lepel.
  11. De saus moet nu indikken. Dit kun je het beste doen met maizena (had Maartje op dat moment niet in huis, zij gebruikte agar agar). Voeg 2 gram agar agar en 2 el water aan de kersten toe en kook tot dit helemaal is opgelost. Voor maizena neem je twee el en mix je die met 4 el koud water. Als de maizena is opgelost, voeg je het toe aan de kersen en laat je het koken tot het indikt.
  12. Doe nu het kersenmengsel over de taart en zet terug in de koelkast.
  13. Laat nog een paar uur in de koelkast staan tot de taart helemaal stevig is geworden.

Is het gelukt?

En? Heb je de taart gemaakt en belangrijker nog: geproefd? Wij zijn benieuwd naar jouw eindresultaat, dus deel het vooral met ons en laat weten wat je ervan vond. Meer vegan recepten vind je op Maartjes blog en je kunt haar natuurlijk ook altijd volgen op Instagram.

Lees ook:

Recept van Maartje: chocolade bites mét pindakaas en Oreo

Nu we in het weekend niet in de kroeg belanden of in de stad lunchen, hebben we nog meer tijd om in ...

Deze Bredase restaurants bezorgen eten in tijden van coronavirus

Even naar een restaurant voor een hapje of drankje zit er in ieder geval tot 6 april niet in, vanweg...

Recept van Bredase chef-kok Sander: dé manier om lekkere asperges te bereiden

Nog heel even en het is weer aspergetijd! Ben jij fan van het witte goud? Toevallig zijn asperges oo...

Meer over

Eten & drinken

adv.