Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ivan werkt in het donker bij Restaurant Zwart: ‘Iemand roept ‘Aah!’ en ik weet al hoe laat het is’

Aangeboden door ZWART 1 november 2019

“Ik houd van reizen, gamen en ook van fietsen. Maar dat laatste kan helaas sinds een jaar of twee niet meer.” We zitten tegenover Ivan (27), in het bargedeelte van Restaurant Zwart. Hij is al zijn hele leven slechtziend, maar helaas werd het twee jaar geleden erger. Denk maar niet dat dit hem tegenhoudt om lekker te werken, want je vindt hem meerdere dagen per week in de bediening bij Restaurant Zwart. Daar dineer je in het donker!

“Als onze gasten klaar zijn om te eten, begeleiden we hen van het bargedeelte naar het restaurant. Dat doen we in polonaise”, vertelt Ivan met een grinnik. “Zo weten we dat iedereen bij de juiste tafel terechtkomt.”

Al vanaf het begin

Ivan werkt hier al sinds ZWART drie jaar geleden startte. “In de bediening werken we met een team van blinden en slechtzienden. Wij bepaalden toen zelf de inrichting van het restaurant: het moet immers zo handig mogelijk zijn voor ons.” Hoewel de meeste collega’s van Ivan niks zien, kan hij toch af en toe even spieken. “De indeling is afhankelijk van wat voor groepen we binnen hebben, dat krijgen we van tevoren altijd te horen. Maar ik kan – als het licht nog aanstaat – nog even snel zien hoe alles staat.”

Openingsspel

Om de gasten voor te bereiden op pakweg tweeënhalf uur niks zien, doen zij eerst een openingsspel in het bargedeelte. “Als ze er helemaal klaar voor zijn, krijgen ze nog instructies voor het diner. Daarna stellen wij onszelf voor als bediening. Ze gaan ons immers nodig hebben, tijdens het eten!”

Tekst gaat verder onder de foto.

ZWART
Foto: ZWART

Niet gaan lopen!

Eén ding is heel belangrijk als je te gast bent bij ZWART: ga niet zomaar door het restaurant lopen. Je ziet zelf immers niks en de bediening loopt rond met jouw eten en drinken. Moet je toch even naar de wc? Roep dan de bediening erbij! “Voor het diner begint, geven we altijd aan dat we een oogje in het zeil houden. Dat vinden we wel grappig”, vertelt Ivan. “Als iemand naar de wc wil, moet hij of zij gewoon even roepen. Dan gaan we in een tweepersoonspolonaise naar een speciaal schemertoilet. Een met normaal licht zou veel te fel zijn!”

Vinger in de saus

Tijdens een avondje werken hoort Ivan veel grappige dingen voorbijkomen. “Tafelgenoten vragen aan elkaar of ze iets kunnen aangeven, terwijl ze dat niet kunnen. Soms zegt iemand ‘dat-ie even wil kijken naar de drankkaart’, terwijl dat geen optie is. Dat is erg leuk. Ook wordt er regelmatig ‘Aah!’ geroepen. Dan weten we al hoe laat het is, want diegene zat hoogstwaarschijnlijk met een vinger in de saus.”


Meer over ZWART ontdekken?

ZWART restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Haven 5, Breda

Bekijk meer:restaurants en horeca

 

adv.