Ibrahim is eigenaar en chefkok van Bloem van Damascus: ‘Ik begon met koken toen ik zes was’

Door Jennifer da Graça 8 november 2019

Aan de gezellige Ginnekenweg vind je werkelijk van alles: luxe kledingzaken, een Perzische tapijtenzaak en ook gewoon de Appie. Maar er is nog iets heel bijzonders in die straat. Ibrahim Alzoubi (33) opende in 2017 de deuren van zijn Syrische restaurant Bloem van Damascus in Breda. Wij zijn benieuwd hoe de liefde voor het koken bij Ibrahim is ontstaan.

“60% van onze gasten heeft geen Syrische achtergrond. De rest wel. Ik vind het erg leuk dat mensen van alle culturen en verschillende afkomst bij ons komen eten”, vertelt Ibrahim met een lach. Het is een uurtje of drie als we tegenover hem zitten in het restaurant. Iedere vijf minuten lopen nieuwe gasten binnen voor een kleine snack of late lunch. “We draaien goed”, beaamt de vrolijke eigenaar.

Bevalling in het asielzoekerscentrum

Het ging Ibrahim helaas niet altijd zo voor de wind. Nadat hij restaurants had in Syrië, Libanon, Dubai en Abu Dhabi belandde hij met zijn restaurant in 2012 in Libië. De oorlog brak uit, voor veel landen had hij een visum nodig en ook in zijn thuisland was het veel te onveilig voor hem en zijn zwangere vrouw.

“Mijn restaurant in Libië was door de oorlog in één klap weg. We konden nergens heen, zelfs niet terug naar Syrië. Toen gingen we met z’n tweeën met de boot naar Italië en kwamen we uit in Hamburg en vanuit daar in een asielzoekerscentrum in Ter Apel. Daar werd ik voor het eerst vader. Alles ging gelukkig goed.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: indebuurt Breda

Altijd al kok

Bloem van Damascus is een stukje kleiner dan de restauranteigenaar en kok gewend is. “Mijn restaurants vroeger waren wel een stukje groter dan hier”, grinnikt hij. “Ik kom uit een gezin van chefkoks. Mijn familie leerde me koken. Toen ik zes jaar was, maakte ik het eten al klaar en hielp ik mee in het restaurant. Eerst alleen falafel en hummus, maar nu maak ik alles van de Syrische keuken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

bloem van damascus
Falafel. Foto: indebuurt Breda

Een nieuwe zaak in Tilburg

Dankzij crowdfunding werd Ibrahims restaurant in Breda realiteit. “Na enkele maanden in het azc te wonen, kwam ik met mijn gezin terecht in Waalwijk. Binnen een halfjaar leerde ik Nederlands. Daarna was ik klaar om geld te verdienen en ik wist altijd al hoe: terug de horeca in.” Al snel stuitte hij op het pand aan de Ginnekenweg. “We staan hier met tien personeelsleden. Mijn broers werken ook mee. We doen het samen, dat is erg fijn. En ik ben blij dat ik weer kan koken.” Bredanaars weten de zaak goed te vinden, maar ook buiten Breda wordt Bloem van Damascus een begrip: “We hebben sinds kort een vestiging in Tilburg!”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Vlees van de houtskool grill. Foto: indebuurt Breda
Syrische baklava. Foto: indebuurt Breda
Syrisch ijs. Foto: indebuurt Breda

Falafel, Syrische shoarma en een houtskool grill

Terwijl we tegenover Ibrahim zitten, komen allerlei bekende en minder bekende geuren onze kant op. De keuken is namelijk ín het restaurant, dus je krijgt altijd een kijkje in de keuken. “We maken hier alles vers, dat is heel belangrijk. De Syrische versie van shoarma is anders dan de meeste mensen gewend zijn. Falafel is natuurlijk altijd een goed idee en geschikt voor vegetariërs en vleeseters. Maar een van onze specialiteiten is wel het Syrische ijs: heel zacht, romig ijs met groene nootjes die zorgen voor een bijzondere smaak.” Ibrahim vertelt het met zoveel passie, het is duidelijk dat hij een hart heeft voor de zaak. Zijn trots? “De houtskool grill. Hier maken we al onze vleesspecialiteiten klaar.”

Lees ook:

Wil je wat energie kwijt? Dit is jouw nieuwe uitlaatklep!

Ben jij zo iemand die al zit te stuiteren zonder koffie? Doe jij niets anders dan volop bewegen? Het...
dunkin' donuts

Jaaa! Dunkin’ Donuts opent een pop-up store in Breda

Het moment waar we allemaal op hebben gewacht: Dunkin' Donuts krijgt een winkel in Breda. Op de Face...
Haagdijk

Hoe leuk: tinderen om mee te beslissen over de invulling van de Haagdijken

De Haagdijken (Haagdijk en Nieuwe Haagdijk) gaan op de schop! En het leuke is: jouw mening telt als ...

 

adv.