Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wel de lusten, niet de lasten: hier in Breda verbouw jij je eigen verse eten

Door Nathalie Daalderop 10 juli 2020

Wist je dat je in Breda sinds kort heel eenvoudig je eigen verse eten kunt verbouwen? Ja echt! Via Herenboeren Op ’t Lies! Het wordt gerund door huishoudens uit de regio Breda, samen met een ‘echte boer’. Het gaat om een kleinschalig gemengd boerenbedrijf op ca twintig hectare grond. Dit is ongeveer zo groot als dertig voetbalvelden!

Elke week komen verse groenten, kruiden, fruit, eitjes en (voor wie wil) (h)eerlijk vlees en vleeswaren van het eigen land. Herenboeren eten met de seizoenen mee en verbouwen alles zo biologisch en natuur-inclusief mogelijk. Op deze manier zijn ze goed voor het land, zichzelf en de biodiversiteit in de omgeving. Dat betekent dus gezond, smakelijk voedsel én een goed gevoel.

Wie of wat zijn Herenboeren?

Herenboeren zijn mannen, vrouwen, gezinnen en restauranteigenaren. Het zijn in essentie ‘luie’ mensen, want ze hoeven het werk namelijk niet zelf te doen. Een ervaren boer is (fulltime) verantwoordelijk voor het werk op de boerderij. Maar de Herenboeren steken zelf ook graag de handen uit de mouwen. Hoe leuk is het namelijk om af en toe zelf te zaaien en te oogsten, of om onkruid te wieden. Even weg van alle hectiek van het dagelijkse leven. Op je eigen grond zie je zo ontstaan wat er over een tijdje op je bord ligt. En ook jij kunt Herenboer worden!

Hoe werkt het?

Je betaalt een eenmalige inleg en een wekelijkse contributie. Iedere week is er een afhaalmoment waarop je naar de boerderij kunt komen om je eten op te halen. Hier ontmoet je de andere deelnemers. Er kunnen recepten worden uitgewisseld en is er ruimte voor workshops en lezingen. De Herenboeren maken werk van een eerlijk, door mensen gedragen en bovenal toekomstbestendig voedselsysteem.

Ga het met je eigen ogen zien!

De boerderij ligt aan de Sprundelsebaan, net even buiten Breda op de grens met Etten-Leur. Stap op je fiets en ga naar het kapelletje aan de Moerdijkse Postbaan. Er loopt een wandelpad rondom en dóór het perceel dat bij dit kapelletje start. Dan kun je met eigen ogen zien hoe dit groene initiatief vorm krijgt. Het terrein is nog niet helemaal gereed. Groenten (maar liefst 32 soorten) zijn er inmiddels in overvloed, de eerste varkens hebben hun intrek genomen, kippen volgen deze week en later dit jaar komen de fruitbomen. Het bedrijf is dus volop in ontwikkeling en jij kunt nog meedoen!

Interesse?

Er is nog plek voor ongeveer dertig á veertig gezinnen. Een Herenboerderij van twintig hectare kan uiteindelijk in totaal zo’n vijfhonderd monden voeden. Check de website en Facebook om alles eens rustig na te lezen of om je vragen te stellen. Herenboeren is een landelijke beweging en werkt zonder bank of subsidies.

foto: Nathalie Daalderop
foto: Nathalie Daalderop
foto: Nathalie Daalderop
Herenboer Paul en zijn zoontje Fedde zijn aan het werk. Foto: Nathalie Daalderop

Lees ook:

ATNOON

7 x voor deze horecazaken in Breda wil je wel een stukje fietsen

De binnenstad van Breda heeft veel leuke horecatentjes, maar ook buiten het centrum is het goed vert...

Hier eet je de hele zomer onbeperkt mosselen voor een heel scherpe prijs

Hé mosselfanaat! Eet jij tijdens een diner niets liever dan een pannetje mosselen leeg? Goed nieuws ...
nieuwe mark

5 x deze plannen maken Breda de komende jaren nog een stukje mooier

Breda is continu in beweging. Het ene jaar wordt er een prachtig nieuwbouwcomplex uit de grond gesta...

adv.