The Italian experience! Dit vonden we van ons etentje op het terras van Barlucca

Aangeboden door Barlucca 11 juli 2019

De dagen worden warmer en de avonden zwoeler. Kortom: het ideale moment om heerlijk lang te tafelen op een terras, alsof je in Bologna of Milaan bent. Tijd om eens te testen of we die Italian experience in eigen stad kunnen beleven. Daarom strijk ik samen met mijn compagnon buiten neer bij Barlucca en testen we de nieuwe kaart. Buon Appetito!

Eigenaren Robin en David verwelkomen ons bij binnenkomst en wijzen ons een tafeltje op het terras van Barlucca toe. De kaart met aperitiefjes ligt klaar en de keuze is snel gemaakt: voor mijn tafelgenoot (a.k.a. de ‘BOB’) een alcoholvrije Rosewater Soda. Lekker verfrissend! Voor mij staat aperitief ‘Barlucca’ klaar: een smaakvolle mix van limoncello, prosecco en bruiswater. Feestelijk om de avond mee te beginnen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: indebuurt Breda

Samen delen

Robin laat ons het nieuwe menu van Barlucca zien en brengt direct vers brood, olie met verse basilicum, tapenade en olijfjes. Vrolijk smeren en dippen we de stukjes brood, terwijl we grondig het menu bekijken. Beslissing gemaakt, we laten ons verrassen! Dat betekent dat de eerste gang bestaat uit diverse anti pasti, kleine hapjes om te mixen en te delen. Al snel staat het klaar: vijf soorten charcuterie, bitterballen gevuld met risotto en mosselen in een pikant tomatensausje, een soort arrabiata.

Het plan de campagne? Gewoon alles proeven en de smaken ervaren. Ofwel: een stukje Italiaans gehaktbrood hier, een mosseltje daar en ook nog een goedgevulde bitterbal met gesmolten kaas die eruit loopt bij het doorsnijden. Houden we van! De smaken zijn divers, maar passen goed bij elkaar. Spannend voorgerechtje dus! Tussendoor nip ik aan mijn rosé, een zachte en frisse Bardolino Chiaretto die mooi licht van kleur is.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Van alles te zien

Het uitzicht vanaf het terras van Barlucca is levendig: met het Van Coothplein op een steenworp afstand zie je hier van alles gebeuren. Winkelende mensen met overvolle tassen, vrienden die een ijsje halen en hongerige dagjesmensen op zoek naar een plekje om te eten.

Romig versus kruidig

We kijken onze ogen uit, maar het is tijd voor focus: het hoofdgerecht is klaar voor ons en ook wij zijn er klaar voor. Mijn partner in crime voor de avond krijgt schelvis met kreeftenjus, venkel én vongole voorgeschoteld.

Voor mij prijkt een diep, warm bord vol geurende, romige risotto met daarop twee stukken buikspek. Ik sta in de startblokken om foto’s te maken (én aan te vallen), maar de serveerster adviseert me nog even te wachten. De balsamico volgt nog! Sierlijk giet ze het in cirkels over mijn bord.

De wijntip van de maand is de Bardolino van Torre del Falasco. Leuk: toevallig dezelfde druif als bij m’n rosé, maar dan in een heel ander jasje. De rode, gekoelde wijn verrast me: heerlijk fris met een diepe smaak. Oké, nu zijn we good to go.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: indebuurt Breda

Anijs of venkel?

Gastheer Robin loopt langs en vertelt  wat er precies voor ons ligt. Hij laat weten dat het buikspek vier uur (!) langzaam heeft gegaard voor het op mijn bord belandde. Indrukwekkend! Dat is ook te merken, want het vlees is zacht en ook sappig. Ik denk anijs te proeven, maar dit blijken venkelzaadjes te zijn waarmee de korst is gegarneerd. De risotto is romig en precies wat ik van een risotto verwacht (en wat mij thuis dus nooit helemaal lukt).

Ook tegenover mij zit iemand smakelijk te eten. Hoe het bevalt? De schelvis is vrij naturel, wat leuk afsteekt tegenover de scherpere smaak van de venkel. Fijn gekruide vongole vult het visgerecht goed aan. Daarbij zijn salade en gebakken krieltjes geserveerd en ook die doen het goed. Ondanks dat ik ben voorzien van risotto, kan ik niet laten om een krieltje hier en daar weg te prikken. Sorry not sorry!

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Zoete afsluiting

We beginnen aardig vol te raken, maar hé: opgeven is zeker geen optie. Er staat immers nog een nagerecht op ons te wachten! Robin brengt ons twee interessante desserts: panna cotta met frambrozen in een mooi glas én chocoladetruffels onder een glazen stolp.

Hij vertelt: “We merkten dat onze gasten vaak nét te vol zaten voor een volledig dessert, maar graag iets kleins aten bij de koffie. Daarom hebben we sinds kort de truffels als ideaal hapje.” Met een chique tang serveert hij de truffels op mijn bordje, wat de ervaring compleet maakt.

De truffels zijn rijk en romig. De chocolade is wat melkachtig, maar wel een tikje puurder dan ‘normale’ melkchocola. Een aanrader voor alle chocolatelovers onder ons en zeker fijn als mini-dessert. De panna cotta bevalt ook goed. Onderaan het sierlijke glas zit een jelly van framboos, daarboven de herkenbare room met een frisse smaak. Afgemaakt met crumbles bevroren framboos, stukjes biscotti én uiteraard een verse framboos. Kortom: fijn uitzicht, nog fijnere smaak.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

La dolce vita!

We tafelen nog even na en blikken terug op het etentje. Wat hebben we veel verschillende gerechten en smaken geproefd. Naast de verschillende pizza’s en pasta’s op de kaart, haal je hier ook je hart op als je zin hebt in ánders Italiaans eten. Op het terras, dat sinds kort is uitgebreid, zit je zeker goed en waan je je misschien écht wel even in Milaan of een andere Italiaanse stad naar keuze.

Meer lezen over eigenaren Robin en David? Check dit artikel:

Barlucca

David en Robin hebben een succesvolle eigen zaak: ‘Barlucca is ons kind’

Twee jonge ondernemers met een passie voor horeca. David da Silva (34) en Robin Mol (30) runnen met ...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Barlucca. Meer over Barlucca ontdekken?

Barlucca restaurants en horeca

Gesloten17:30 - 22:00

van Coothplein 24, Breda

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.