Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Grote rijsttafel en avocado met kokosmelk: wij lieten ons verrassen bij Bali James

Aangeboden door Bali James 11 september 2019

Wil jij nog geen afscheid nemen van de zomer? Waan je voor één avond in Oosterse sferen bij Bali James. Chef én eigenaar Jimmy Lohamzah maakt al meer dan 15 jaar de meest uitgebreide rijsttafels voor je klaar. Maar wist je dat je bij dit Indonesische restaurant ook aan het juiste adres bent voor verschillende à la carte gerechten? Voor ons reden genoeg om beide uit te proberen!

Dit etentje is een bijna thuiswedstrijd voor Daphne en mij: Bali James zit net als onze redactie aan de Markendaalseweg. We lopen door de grote, glazen entree en luisteren even aandachtig naar de muziek. Je weet wel, van die typisch Balinese muziek, die in Indonesië ook wel Gamelan heet. Ook de inrichting van het restaurant is helemaal in de juiste sferen: veel hout, kleurrijke orchideeën en beelden van de mythische leeuw-draak Barong.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het interieur van Bali James. Foto: indebuurt Breda

Pittig voor gevorderden

Jimmy laat weten dat we een van zijn specialiteiten zeker moeten proberen: de iga sapi penyet sambal terasi. Grote kans dat je – net als wij – geen idee hebt wat dat is, maar Jimmy licht het toe. Het is een grote portie gegaarde en gebakken ribroast. Eerst langzaam gekookt, daarna gebakken en tot slot in de cobek plat gemaakt en gemengd met de hete sambal. Hierdoor krijg je heel smaakvol en mals vlees, met een krokant korstje. De sambal maakt het geheel wel pittig voor gevorderden. Gelukkig ligt er genoeg ketimun (komkommer), nasi putih (witte rijst) en nasi kuning (gele rijst). Zo, heb je gelijk weer wat geleerd vandaag.

Tekst gaat verder onder de foto.

De iga sapi penyet sambal terasi. Foto: indebuurt Breda

Grote rijsttafel voor grote honger

De ribroast is bij lange na niet het enige wat we deze avond eten, want de bediening verrast ons met – voor ons gevoel – tientallen bakjes vol eten. Jimmy’s vrouw Wayan is bedrijfsleider en gastvrouw. Ze vertelt dat we de grote rijsttafel voorgeschoteld krijgen. Over het woord ‘groot’ is geen woord gelogen.

Een kleine greep uit de gerechten: babi kecap (gestoofd varkensvlees in ketjap-saus), daging bumbu Bali (scherpe rundvleesschotel), sambal goreng udang besar (grote garnalen met petehbonen in kokossaus), sambal goreng buncis (boontjes in rode pepersaus), sambal goreng tahu (tofu in rode pepersaus) en uiteraard meerdere soorten saté. Dit is nog lang niet alles, dus bekijk vooral de foto’s om een goed beeld te krijgen!

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Check even hoe groot de portie ribroast is! Foto: indebuurt Breda
Twee soorten nasi, rundvleesgerechten, kokos, taugé en meer! Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Fijn als kleine snack: kroepoek met pindasaus.Foto: indebuurt Breda

Alles een ander smaakje

Terwijl we met grote ogen kijken naar al dat lekkers dat op tafel komt, vragen we ons af hoe we dit óóít op gaan krijgen. Waar begin je eigenlijk mee!? Voorzichtig scheppen we wat nasi op, meerdere stukjes rundvlees, ieder een sateetje en wat groenten. Al snel vinden we onze weg tussen alle gerechten en vullen we ons bord regelmatig aan met nieuwe hapjes.

Alles heeft een ander smaakje, wat veel te maken heeft met de soorten sambal, ketjap en kruiden die Jimmy gebruikt in de gerechten. De saté ayam (kip) is mals en sappig, wat duidelijk maakt dat het gemaakt is van kippendij: een goede keuze. Ook de andere vleesgerechten zijn niet droog en goed gekruid. Ondertussen nuttigen we een cocktail: de Blue Ocean Punch met lychee en de Blue Lagoon met tequila (gevaarlijk!).

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Saté ayam. Foto: indebuurt Breda
Groentegerechten. Foto: indebuurt Breda
Twee soorten garnalen. Foto: indebuurt Breda
De cocktails. Foto: indebuurt Breda

Bijzondere afsluiter

Het lukt ons niet om alle schaaltjes leeg te maken: we zitten een beetje vol. Uiteraard hebben we wel alles geproefd en de combinatie aan smaken, variatie aan gerechten en verschillende sausjes zijn zeker een aanrader. Ben je een kleine eter? Dan heb je zeker genoeg aan de kleine rijsttafel. Wil je graag een rijsttafel, maar valt je oog ook op een van de à la carte gerechten? Bestel dat er dan – net zoals wij – gewoon bij!

We zijn nog niet klaar, want het dessert wacht nog op ons. Een enorm bord en groot glas komen onze kant op. De es teler BJ en coupe Bali kijken ons aan. De coupe Bali is een klassieke ijscoupe met slagroom, vers fruit en chocoladesaus.

Het grote glas zorgt daarentegen bij ons voor vragen. Wat doet die avocado daar eigenlijk? Wat zit er nog meer in? Het is een grote mix van kokosmelk, zoete melk, schaafijs, kokosnoot, nangka (ook wel bekend als jackfruit) en dus avocado. Het resultaat: een zachte, romige smaak, die ons doet denken aan rozenwater. Erg verfrissend voor na het eten!

Tekst gaat verder onder de foto’s.

De es teler BJ. Foto: indebuurt Breda
Coupe Bali. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Avondje in het buitenland

Is het hier weer eens oer-Hollands aan het regenen en zie jij een avondje in Oosterse sferen wel zitten? Dan is een bezoekje aan Bali James een aanrader. Door de combinatie van muziek, het kenmerkende eten en de traditionele kleding van de bediening waan je jezelf bijna echt een avond op Bali.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bali James. Meer over Bali James ontdekken?

Bali James indonesische restaurants

Gesloten16:30 - 22:00

Markendaalseweg 68, Breda

Bekijk meer:indonesische restaurants

 

adv.