Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is ongetwijfeld het meest bijzondere diner in Breda

Aangeboden door ZWART 23 september 2018

Het is hilarisch maar daarnaast ook confronterend: bij restaurant ZWART ervaar je voor heel even hoe het is om blind te zijn. Blinde en slechtziende obers nemen je voor één avond mee in hun wereld. Wij van indebuurt werden uitgenodigd om dit unieke concept zelf te ervaren.

Als we aankomen bij ZWART, mogen we eerst onze spullen opbergen in een kluisje. Vervolgens schuiven we aan een tafel, waarop voor iedereen een welkomstspel met daarop een blinddoek staat. We zijn even in de veronderstelling dat we in deze ruimte gaan eten met die blinddoek op. Eitje, denken we. Nadat Nikita, die vanavond onze ober zal zijn, ons uitleg heeft gegeven over het verloop van de avond, mogen we de blinddoek opdoen en beginnen we aan het welkomstspel. Dat blijkt geblinddoekt niet zo makkelijk. We zijn benieuwd hoe de rest van de avond van de avond gaat verlopen.

ZWART
Foto: ZWART

Ontheemd

Na de puzzel is het tijd om richting de ruimte te gaan waar we het viergangendiner gaan eten. Terwijl we in een rijtje achter elkaar de pikzwarte ruimte inlopen, leidt Nikita ons één voor één naar onze plek. Nikita waarschuwt ons dat de eerste paar minuten nogal overweldigend kunnen zijn, maar dat je na een minuut of tien jezelf wat beter op je gemak voelt. Daar is niks van gelogen. De eerste paar minuten voelen heel gek. We zijn totaal ontheemd en als vanzelf gaan onze ogen op zoek naar iets van licht of herkenning, maar tevergeefs. Zwart is hier ook echt zwart. Zoals Nikita al voorspelde, zijn we na tien minuutjes helemaal gewend aan het donker. Maar goed ook, want het voorgerecht komt eraan: een frisse, knapperige salade. Braaf beginnen we met mes en vork, maar we laten onze goede manieren al snel varen. Ooit weleens een gladde olijf aan een vork proberen te prikken in het donker? Dat gaat niet zo makkelijk, kunnen we je vertellen. Nadat Nikita onze borden heeft weggehaald (en wij ons verbazen hoe soepeltjes ze dit doet, zonder ons of iets anders aan te stoten), komen we erachter dat de helft van onze salade door ons onhandige geklungel is achtergebleven op de tafel. “Ach ja”, zucht mijn tafelgenoot. “Het kan altijd erger: stel je voor dat we soep hadden gekregen.”

Tijd voor het tussengerecht. Soep. We vinden het supergrappig, maar vragen onszelf wel af hoe we dit in hemelsnaam gaat eten zonder onszelf (of nietsvermoedende tafelgenoten) derdegraads brandwonden te bezorgen. Gelukkig komt de soep in een handig kommetje en kunnen we het drinken. De EHBO-koffer mag dichtblijven. Opvallend is dat we ineens veel meer gebruik maken van onze overige zintuigen. De soep staat nog niet op tafel of we ruiken al het hoofdingrediënt. Normaal gesproken zouden we afgaan op de kleur van de soep; deze avond is de neus onze beste vriend. Na het tussengerecht volgt het hoofdgerecht, dat bestaat uit vlees, vis en heel veel lekkere dingen die we onmogelijk aan onze vork kunnen prikken. Bij het toetje aangekomen zijn we alle schaamte verloren en nemen we niet eens meer de moeite om bestek te gebruiken. Dat hadden we beter wel kunnen doen, want het dessert is boterzacht en goed op te lepelen.

Na het dessert lopen we weer achter elkaar de zaal uit. Wanneer we weer in het voorste deel van het restaurant zijn aangekomen, krijgen we op een iPad te zien wat we gegeten hebben en wat het donker voor effect op mensen heeft. Hoewel we veel smaken konden herkennen, zien we toch nog veel verrassende ingrediënten op de lijst staan.

Bijzondere ervaring

We zijn het er roerend over eens: dit was het meest bijzondere diner dat we ooit hebben meegemaakt. Er gebeuren rare dingen met je geest als je écht niks kunt zien. Je verliest je besef van tijd en ruimte en je gaat veel harder praten dan je normaal zou doen. Ook merk je dat je overige zintuigen flink op de proef worden gesteld. Het donker maakt dat je eten op een compleet andere manier ervaart. Zo merkte mijn tafelgenoot, die een intense hekel heeft aan tomaten, op dat hij tomaten in het donker ineens wél lust.

ZWART
Foto: ZWART

We hebben ontzettend gelachen, heerlijk gegeten en zijn bovenal een bijzondere ervaring rijker. We hebben onwijs veel respect voor de blinde en slechtziende obers, die ons een onvergetelijke avond hebben bezorgd. Het is lastig om jezelf voor te stellen dat je altijd in het donker leeft en hoewel we het voor eventjes hebben mogen ervaren (en de moeilijkheden die daarbij komen) wisten wij natuurlijk dat er letterlijk en figuurlijk licht aan het einde van de tunnel – of in ons geval kamer – zou komen.

Na afloop praten we nog eventjes na met Ivan, één van de slechtziende obers. Hij spreekt vol passie over zijn werk: “Ik heb het bij ZWART zó goed naar mijn zin. Ik ben een echte horecaman en bij ZWART krijg ik volop kansen op mijn passie uit te oefenen. Het team is fantastisch: we lachen veel en we voelen ons hier helemaal niet beperkt. Mijn beperking is hier juist mijn kracht.” Daar sluiten wij ons helemaal bij aan: de obers zijn de échte helden van de avond.


Meer over ZWART ontdekken?

ZWART restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Haven 5, Breda

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.