Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kooktip! De chef van De Colonie deelt zijn geheime zomerrecept

Aangeboden door De Colonie 14 juli 2019

Lekker hoor, de zomervakantie is gestart! Belangrijk is: alvast goed in de stemming komen. Speciaal voor jou verklapt de chef van De Colonie een heerlijk recept. Samen met hem zetten we de tomaat in het zonnetje. Zin in!

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶
Foto: De Colonie

Eerst even over de tomaat

De tomaat is hartstikke veelzijdig en doet het in onnoemelijk veel gerechten goed. Maarre… is het nou groente of fruit? Die discussie laait zo af en toe op. In 1983 besloot het Amerikaans Hooggerechtshof het volgende: tomaten zijn groente.

Als je het aan tuinders vraagt, zijn ze heel stellig: groeit het aan een houtachtige plant? Dan is het fruit. De rest is groente. Ook is groente doorgaans een éénjarige plant. Koks daarentegen zijn wat dit betreft een beetje vreemd. Die vinden dat het groente is als je het eet bij je voor- of hoofdgerecht. Bij je nagerecht is het opeens fruit.

Nog zo’n mysterie: bewaar je tomaten in óf buiten de koelkast? Het antwoord: het best buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats. Onder de acht graden verliezen tomaatjes hun smaak en dat is zonde als je net verse handel hebt gekocht. Nou, als er Triviantvragen over tomaten komen zit jij vanaf nu goed. Genoeg weetjes, tijd voor een recept! We gaan namelijk een hele geliefde salade maken.

Dit heb je nodig:

  • Vier vleestomaten
  • Diverse oer- of Incatomaten (in verschillende kleurtjes en vormen)
  • Buffelmozzarella
  • Basilicum
  • Naar wens balsamico of grove pesto

Let’s cook! Insalata Caprese

Foto: De Colonie

De Insalata Caprese bevat volgens Italiaanse wijze tomaten, mozzarella en basilicum. Meestal royaal overgoten met olijfolie en bestrooid met peper en zout. Mmm, je waant je meteen in Italië. En dat willen we! Wij hebben dit gerechtje samen met De Colonie een beetje doorontwikkeld en brengen een echte ode aan de tomaat door deze op verschillende manieren te laten zien.

Stap 1: Begin met vier flink stevige vleestomaten. Kijk goed naar de kwaliteit. Halveer en haal de binnenkanten eruit (vocht en pitjes). Je houdt dan alleen het stevige gedeelte over. Hier snij je fijne blokjes van. Dit hoeft niet heel precies, maar snij niet te klein. Dan blijft er geen bite over. Maak aan met een beetje olijfolie en plaats deze in een ronde steker. Als je geen stekers hebt, kun je PVC-ringen ook gebruiken.

Sommige koks ontvellen de tomaten eerst door ze onderin in te kerven en daarna achtereenvolgend kort in kokend water en ijswater te leggen. Je kunt ze dan makkelijk pellen. Dit zorgt voor smaakverlies, dus pas er mee op!

Veel groenteboeren en de bekendere supermarkten verkopen vaak een vorm van oertomaten. Dit zijn tomaten in verschillende kleuren en vormen, ook wel bekend onder de naam Inca-tomaten. Snijd deze naar wens  en formaat in stukjes en verdeel over het bord.

Mozzarella!

Foto: De Colonie

Stap 2: Dan komt de mozzarella. Neem buffelmozzarella, dat past in dit geval beter, omdat deze voller van smaak is. Twijfel je welk merk? Er zijn veel kwaliteiten te koop. Bij twijfel: Galbani werd volgens de consumentenbond als lekkerste beoordeeld in 2018 en ligt gewoon bij jou in de suup.

Koop het liefst kleine bolletjes. Niet te vinden? Verkruimel dan een grote bol over je gerecht.

Garnering

Foto: De Colonie

Stap 3: Als laatste kun je als garnering wat sla toevoegen als je dit lekker vindt, en een flinke lepel peterselie crème om het af te maken.

Je moet dan peterselie cutteren in de keukenmachine met een beetje water erbij. Knijp daarna de peterselie uit in een theedoek. Het vocht wat uit de doek komt vang je op. Dit meng je met mayonaise en daarna voeg je crème fraiche toe tot je een zalfachtige dikte bereikt.. Op smaak brengen met wat peper en zout.

Tadaaa, eet smakelijk!

Foto: De Colonie

Je Insalata Caprese is klaar om verorberd te worden, dus eet smakelijk. Ben je na het koken benieuwd geworden of je het wel helemaal goed hebt gedaan? Dan is het een goed idee om het originele gerecht nog eens te proeven bij De Colonie. Extra leuk: de ijsboer van deze zaak heeft speciaal hiervoor tomatensorbetijs gedraaid. Zoals je op de foto ziet, maakt dat bolletje deel uit van het gerecht voor een heerlijk zomerse twist.

Meer inspiratie opdoen? Lees ook:

Mmm! De Colonie heeft een nieuwe kaart en dit is wat erop staat

De Colonie is een plek in Breda waar je het hele jaar door terecht kunt voor de lekkerste gerechten:...

Meer over De Colonie ontdekken?

De Colonie restaurants en horeca

Geopend09:00 - 23:00

Grote Markt 26-28, Breda

Bekijk meer:restaurants en horeca

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.