5 x de lekkerste recepten om de winter te overleven

Aangeboden door De Colonie 24 januari 2019

Januari is dé maand bij uitstek waarop we met z’n allen iets meer ons best doen om gezond te eten. Niet alleen vanwege goede voornemens, maar ook om de griep te vermijden die op de loer ligt. Peter van De Colonie deelt fijne recepten die niet alleen mega gezond zijn, maar ook nog eens onwijs lekker!

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Spruitjes

De Colonie
Foto: De Colonie

“Spruiten lokken altijd een reactie uit. Je vindt ze heerlijk of écht niet te knagen”, vertelt Peter lachend. Maar wist je dat deze mini-kooltjes heuse vitaminebommen zijn? Ze zitten vol vitamine C en bevatten meer van deze vitamine dan sinaasappels. En dat is niet het enige: spruiten zijn daarnaast rijk aan vitamine B, kalium, foliumzuur, magnesium en vezels.

Wil je eens een keer wat anders proberen? Peter tipt ons een heerlijk recept: “Je kunt met spruiten alle kanten op. Probeer ze eens te wokken (eerst zes minuten koken) met een uitje en wat ketjap manis. Voeg er bijvoorbeeld kip of spekjes aan toe en serveer ze met pasta of noodles. Verrassend lekker!”

Cranberry’s

de colonie
Foto: De Colonie

Oorspronkelijk komen deze kleine besjes uit Noord-Amerika. Inmiddels worden ze ook in Nederland geteeld. Cranberry’s worden ook wel veenbessen genoemd. De bessen zitten boordevol vitaminen. “Oma kende deze besjes al en maakte er vaak saus of jam van. De veenbes is dus echt een oldschool superfood!”

“Ook bij De Colonie maken we graag saus van cranberry. We eten graag lekker, maar vinden het ook heel belangrijk om gezond te eten. Het draait allemaal om de balans! Cranberrysaus is daar een goed voorbeeld van. Voor een goede saus doe je een zakje cranberry’s in de pan met wat verse jus en een klein beetje suiker. Terwijl je dit 10 minuten laat koken, fruit je in een andere pan een uitje aan, voeg je daar een blaadje laurier aan toe en blus je dit af met een flinke scheut rode port. Vervolgens doe je daar kalfsjus bij. Voeg de inmiddels dikker geworden cranberry’s toe aan je pan totdat de saus naar je zin is. Even zeven en klaar! Het is lekker bij een stukje rundvlees of eendenborst, maar gaat ook prima met kipfilet of kalkoen. Het gerecht maak je af met wat verse bessen.”

Walnoten

De Colonie
Foto: De Colonie

De walnoot is de állergezondste noot. “Eigenlijk is het geen noot, maar een steenvrucht. Een kniesoor die daar op let”, knipoogt Peter. “Veel mensen eten geen noten omdat je er dik van zou worden. Onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen die regelmatig noten eten juist een lager gewicht en een lagere BMI hebben dan mensen die dit niet doen. Maar ook hier geldt: teveel is niet goed.”

Behalve gezonde vetten, vezels, vitamines en antioxidanten bevatten walnoten ook melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je beter slaapt en meer ontspant. Bij De Colonie weten ze er wel raad mee: een kaasplankje gaat altijd gepaard met wat heerlijke walnoten. “Zo’n kaasplankje kun je ook heel makkelijk zelf maken. Vraag je kaasboer om een paar stukjes kaas voor de kaasplank, hij of zij weet dan wel wat te doen. Serveer met druiven, appelstroop en natuurlijk walnoten. Als je niet aan dry january meedoet, kun je er een glaasje port bij inschenken.”

Boerenkool

De Colonie
Foto: De Colonie

Wij Nederlanders wisten natuurlijk allang dat boerenkool mega gezond is, maar ook de rest van de wereld lijkt ontdekt te hebben dat deze groente bizarre hoeveelheden goede voedingsstoffen bevat. “Veel onderzoeken ondersteunen ook de preventieve werking tegen kanker. Er zijn zeker vijf kankertypes waarvan bewezen is dat boerenkool er tegen helpt.”

“Bij De Colonie serveren we boerenkoolstamp, maar dan net een beetje anders. We bereiden hem als gewone boerenkoolstamppot, maar vervangen de gewone aardappel door zoete aardappel. Nog gezonder dus! Voeg aan de stamppot wat gesnipperde rode ui of sjalot toe, een lepel mosterd en naar smaak wat (plantaardige) boter. Het gerecht maak je af met feta en gebakken paddenstoelen of champignons. Niet alle walnoten opgegeten van je kaasplank? Hak deze dan fijn en strooi ze over je vegetarische stamppot.”

Clementine

De Colonie
Foto: De Colonie

De clementine is de bekendste mandarijnsoort en zijn het lekkerst tussen november en januari. “Hoewel andere citrusvruchten zoals sinaasappels gezonder zijn, zijn mandarijntjes veel praktischer. Je propt zo drie mandarijntjes in je zak en je kunt er even tegenaan. Een prima snack na de decembermaand om af te kicken van het vele eten. Momenteel verwerken wij ze niet in onze gerechten, maar er staat zo lang ze er zijn een kist in de keuken voor de medewerkers. Houden we toch de vitamientjes op peil deze winter!”

“Mandarijn is lekker uit het vuistje, maar ook erg leuk in een salade. Het geeft kleur aan je salade en smaakt lekker zoet. Combineer het eens met gerookte kip, sla, rauwkost en een mango dressing. Zo klaar!”

De Colonie

Superfijn, zo’n restauranteigenaar die heerlijke recepten deelt, maar soms heb je gewoon niet zo’n zin om te koken en ga je liever uit eten. Als je lekker maar toch gezond wilt eten, ben je bij De Colonie op de juiste plek. Zo eet je er die lekkere vegetarische boerenkoolstamppot met feta en kastanjechampignons. Geen zin in stamppot? Geen probleem! Op de kaart vind je heerlijke vegetarische en groenterijke gerechten. Toch liever een cheatmeal? Ook dan zit je bij De Colonie goed! De toetjes zijn waanzinnig…

Lees ook:

Sunday Brunch paasbrunch breda

Nieuw: Sunday Brunch bij De Colonie

Zondag is dé dag bij uitstek voor een uitgebreide en relaxte brunch. Je bed uitrollen om vervolgens ...
lunchen

Tips van locals: bij deze hotspots in Breda kun je mega lekker lunchen

Waar je écht lekker kunt lunchen in Breda? Dat vraag je natuurlijk aan een local! Wij verzamelden de...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Colonie Meer over De Colonie ontdekken?

De Colonie restaurants en horeca

Nu open09:00 - 23:00

Grote Markt 26-28, Breda

Bekijk meer:restaurants en horeca
<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.