Van liefhebber tot connaisseur: hier in Breda moet je zijn voor wijn

Aangeboden door Het Wijninstituut

Foto: Het Wijninstituut

Iedereen kan wijn proeven. Dat is wat Bas Dullens jou leert tijdens een wijncursus in Breda. Of je nu voor een proeverij gaat of je wijnoorkonde: Bas brengt het met charme en humor. Probeer het vooral zelf en ga voor een wijncursus in Breda!

Wijnproeven is al lang niet meer voor de mensen met een dikkere portemonnee. En ook niet enkel voor mensen met een verfijnd smaakpalet. Bas: “Je hoeft geen superkrachten te hebben, jaren boeken te lezen of miljoenen wijnen te proeven. De eerste keer dat ik m’n neus in een glas stak, rook ik het ook niet.” Een voordeel van een proeverij of wijncursus bij Het Wijninstituut in Breda: zowel docent Bas als Het Wijninstituut zijn onafhankelijk. “Bij veel wijnimporteurs is het doel om bepaalde wijnen toch te verkopen. Ik heb daar geen baat bij”, vertelt Bas.

Bas aan het woord

Bas is een weinakademiker, samen met slechts een dertigtal anderen in Nederland. Die titel krijg je niet zomaar en Bas neemt ook de nodige expertise mee naar zijn lessen. Hij volgde de hotelschool in Maastricht, liep stage in Zuid-Afrika, werd Nederlands jongste wijnimporteur en nam later, met zijn vriendin, de horecazaak over van zijn schoonvader. Die zaak verkochten zij weer en nu werkt Bas (onder andere) als docent wijncursussen in Breda. Dat is Bas in een notendop.

Een duidelijke rode lijn in het leven van Bas is eten en drinken; wijn stroomt bij hem door de aderen. Bas: “Ik vind het belangrijk om veel te blijven reizen. Je kunt je kennis niet uit een boek halen, je moet er zelf geweest zijn.”

Lees verder onder de foto >

Wijngaard | Foto: Het Wijninstituut

Welke cursus je ook volgt, in Breda krijg je alle lessen van Bas. “Ik vond lesgeven altijd al leuk. Ik heb ook lessen gegeven bij Het Wijninstituut in Rotterdam, maar in Breda geef ik alle lessen in plaats van een paar van de hele cursus. Dat vind ik veel leuker!”

Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig kennis hebt of dat je het verkeerd doet. Het gaat er in de lessen van Bas om dat je geniet en zelf leert wat je ruikt en proeft. En wat je lekker vindt natuurlijk. Hij vertelt: “Er wordt soms heel zwaar gedaan bij proeverijen, maar het is geen hartchirurgie. Het is een luchtig onderwerp en zo vlieg ik het ook aan.”

Bij een wijncursus van Bas krijg je ook de kans jouw favoriete wijn mee te nemen om te proeven tijdens de cursus. Bas: “Ik wil dat mensen zelf iets van wijn gaan vinden, niet wat er in een boekje staat. Dat is uiteindelijk ook maar wat iemand anders vindt.”

Cursisten aan het woord

Zijn cursisten zijn blij dat ze hebben meegedaan aan een cursus bij het Wijninstituut. Zo slaagde Jordy met een 9,5 voor zijn wijnoorkonde, ofwel SDEN2. Jordy vertelt: “Door het gemak en de eenvoud waarmee Bas over het onderwerp wijn praat tijdens de cursussen is het bijna onmogelijk om verdwaald te raken in de ongekend grote wijnwereld.”

Ook Ilse volgde wijncursussen bij Bas en haalde haar wijnbrevet, ofwel SDEN3. Ilse: “Na een lange werkdag kan een les vallen of staan met de docent. Bas deelde inspirerende ervaringen en verhalen met een heerlijke dosis humor. Dat in combinatie met fijne theorie-uitleg heeft mijn wijnkennis zeker vergroot!”

Lees verder onder de foto >

Cursisten proeven wijn | Foto: Het Wijninstituut

Beide cursisten zijn verkocht en gaan voor hun volgende stap in wijn. Ilse: “Wijn, eh, bloed, kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan!”

De locatie is nog een reden om een wijncursus in Breda te volgen. “De historische sfeer van De Rooi Pannen sluit perfect aan bij het thema wijn”, vertelt Ilse. Jordy is het daarmee eens: “Deze geweldig mooie locatie is een fijne omgeving om alle ins & outs van wijn te leren.”

De mogelijkheden bij Het Wijninstituut Breda

Absoluut het proberen waard dus, zo’n wijncursus. Voor de liefhebber van wijn tot aan de kenner – er is altijd iets te leren. In Breda kun je verschillende wijncursussen volgen:

 • Altijd leuk: een wijnproeverij! Voor 55 euro leer je in één avond hoe je wijn proeft. Met die tips en tricks maak je indruk op een date of fancy netwerkborrel. De wijnproeverij in Breda is op 28 september.
 • Serieus over wijn? Ga dan voor je wijnvignet. In twee avonden, op 15 en 29 september, leer je over druiven, wijngebieden en landen. En natuurlijk wordt hier ook geproefd! De kosten hiervoor zijn een kleine 130 euro. Daarbij krijg je een lesboekje.
 • Professional in spé of geïnteresseerde liefhebber? In vijf avonden haal je je wijnoorkonde. Daarvoor betaal je 325 euro, maar daarnaast moet je zelf nog wel je lesboek aanschaffen. Je krijgt er wel vijf avonden met wijntjes voor terug. En natuurlijk een hoop kennis over wijn!
 • Voor de echte kenners is er het wijnbrevet. Daarvoor is het wel handig om eerst de wijncursus SDEN2 (wijnoorkonde) te volgen.

Het Wijninstituut

Fellenoordstraat 93, 4811 TH Breda

Meer informatie

Het Wijninstituut

Fellenoordstraat 93, 4811 TH Breda

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Hoe zou de wereld er zonder wetenschap uitzien? Dit Weekend kom je er in Breda achter”

Hoe zou de wereld er zonder wetenschap uitzien? Dit Weekend kom je er in Breda achter

Ga naar “LekkerVega RestaurantWeek: 5 x hier kun je lekker veganistisch en vegetarisch eten in Breda”

LekkerVega RestaurantWeek: 5 x hier kun je lekker veganistisch en vegetarisch eten in Breda

Ga naar “Dé plek voor kralen en bedels: Het Kralenhuisje bestaat 1 jaar en heeft leuk nieuws”

Dé plek voor kralen en bedels: Het Kralenhuisje bestaat 1 jaar en heeft leuk nieuws

Aangeboden door Het Kralenhuisje

Kralenhuisje binnenkant

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Overslagvestje € 14,99”

Overslagvestje € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Thuiswerk Medewerker GGD”

Thuiswerk Medewerker GGD

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “GGD Administratief Medewerker”

GGD Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Online Marketeer”

Online Marketeer

 • RAAAK Personeel
 • Fulltime
Ga naar “Catering medewerker”

Catering medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “(Juridisch) Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening”

(Juridisch) Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “AMGEN Singelloop Breda 2022”

AMGEN Singelloop Breda 2022

 • 2 oktober 2022
singelloop 2019
Ga naar “Oktoberfestival Breda XL”

Oktoberfestival Breda XL

 • 22 oktober 2022
Ga naar “The Underground Soul Train – Live in Concert”

The Underground Soul Train – Live in Concert

 • MEZZ
 • 1 oktober 2022
Ga naar “De Grote Groene Doe Markt”

De Grote Groene Doe Markt

 • 9 oktober 2022
Ga naar “Mart Hoogkamer in Chassé”

Mart Hoogkamer in Chassé

 • 13 oktober 2022