Alles wat je moet weten over Open Monumentendag Breda

Door Annemijn Heijstek 4 september 2017

Aankomend weekend vindt de 31e editie van Open Monumentendag Breda plaats. Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen verschillende monumentale panden in Breda gratis de deuren voor het grote publiek. Het thema dit jaar is ‘boeren, burgers en buitenlui’ met daarin aandacht voor de verbinding tussen cultuur, landschap en natuur. 

Behalve monumenten kun je dit weekend ook genieten van verschillende exposities, verhalenvertellers en uiteraard veel lekker eten. We worden natuurlijk niet voor niets een bourgondische stad genoemd. De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendag vlag. Op de site van Open Monumentendag Breda kun je heel handig je eigen programma voor dit weekend samen stellen.

Open Monumentendag Breda
Foto: Leon Krijnen

Meer dan 30 monumenten

Dit weekend openen ruim 30 monumenten in Breda hun deuren. Bezoek bijvoorbeeld eens De Grote Kerk, het Begijnhof Museum, de Koepelgevangenis, het stadhuis op de Grote Markt of Kasteel Bouvigne. De volledige lijst met monumenten die je dit weekend kunt bezichtigen vind je hier.

Open Monumentendag Breda
Foto: Erfgoed Breda

Huis Brecht

In het oudste huis van Breda, Huis Brecht, is er ter gelegenheid van de viering en herdenking van 350 jaar Vrede van Breda een posterexpositie te zien. Hier wordt onder andere het originele Vredesverdrag uit 1667 voor het eerst tentoongesteld. Op zondag wordt in de Nieuwe Veste met een muzikaal Surinaams-Antilliaans programma stilgestaan bij die andere kant van de vredesluiting: de slavernij.

Boerderijbezoek

Speciaal in het kader van ‘boeren, burgers en buitenlui’  doen er dit jaar diverse boerderijen mee met de Open Monumentendagen. Zo kun je bij Boerderij Wolfslaar de tentoonstelling ‘zonder boer geen voer; 6.000 jaar landbouw in West-Brabant’ bijwonen. Op zondag mag het publiek zelf de handen uit de mouwen steken tijdens diverse landbouwactiviteiten. In het Mastbos kun je op zondag één van de oudste boerderijen van Breda bezoeken: het Nuwenhuys.

Open Monumentendag Breda
Foto: Open Monumentendag

Overige activiteiten

Naast de verschillende monumenten die je in Breda kunt bezoeken, worden er ook onwijs veel leuke activiteiten georganiseerd waar je aan mee kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld de Foods & Boots route lopen, terwijl er vertelt wordt over Breda als Garnizoensstad, waar Bredanaars van en voor het leger leefden. Daarnaast kun je meerijden met een historische bus, die je bij verschillende monumenten zal brengen. Op het Kasteelplein kun je de ambachtenmarkt bezoeken en een hapje eten doe je bij Fijnproevers & Smaakbarbaren, waar kunst en eetbaar erfgoed gecombineerd wordt met lokaal eten. Alle activiteiten die dit weekend plaatsvinden, vind je hier.

Meer over

Doen Getipt

adv.