Cool: binnenkijken bij bijzondere gebouwen tijdens Open Monumentendag Breda

Door Annemijn Heijstek 5 september 2017

Er zijn zóveel gebouwen in Breda die bijzonder zijn en waar je eigenlijk nooit een kijkje kunt nemen. Maar Open Monumentendag is de uitzondering op de regel. Op 9 en 10 september gaan er heel wat deuren voor je open! Wij maken een selectie voor je.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Dit is natuurlijk ‘maar’ een selectie van een paar van de bijzondere gebouwen van Breda. Bekijk alle gebouwen die je kunt bezoeken tijden Open Monumentendag Breda 2017 hier.

De Sint Antoniuskathedraal

Open Monumenten Dag Breda
Foto: Kerkfotografie

Veel mensen zien de Grote Kerk – onterecht – voor kathedraal aan, maar de echte kathedraal van Breda bevind zich in de Sint Janstraat. De Sint Antoniuskathedraal werd gebouwd in 1836-1837 en is een zogenaamde Waterstaatskerk. Deze kerken werden gebouwd met financiële steun van de overheid. Daarom werd het ontwerp en de bouw getoetst door ingenieurs van het toenmalige Ministerie van Waterstaat, vandaar ook de naam ‘Waterstaatkerk’. De kerkgebouwen kenmerken zich vaak door hun kolossale voorkomen en de neoclassistische stijl, zoals ook de Sint Antoniuskathedraal.

Begijnhof

Open Monumentendag Breda
Foto: Columbus Magazine

Wie de poort van het Begijnhof binnenstapt, waant zich honderden jaren terug in de tijd: 750 jaar, om precies te zijn, want zolang bestaat het Begijnhof. Waar de binnenstad van Breda druk en rumoerig is heerst hier een serene sfeer, die nog altijd herinnert aan de vroegere begijnengemeenschap. Begijnen waren alleenstaande vrouwen die samen een gemeenschap vormden binnen de Rooms-Katholieke kerk. In tegenstelling tot de nonnen hadden zij geen kuisheidsgelofte afgelegd. In Breda worden begijnen al genoemd in archiefstukken uit de 13e eeuw. Tegenwoordig zijn er geen begijnen meer. In de huizen op het Begijnhof wonen nog wel alleenstaande vrouwen. Zij houden nog veel tradities en gebruiken in ere.

Huis Brecht

Open Monumentendag Breda
Foto: Erfgoed Breda

Huis Brecht is een van de oudste hofhuizen van Breda. De familie van Brecht was belangrijk in Breda en werkte aan het hof van de Nassaus. Behalve als woonhuis diende de hofhuizen ook vaak als kantoor, opslagplaats, logeergelegenheid en natuurlijk als statussymbool. In het deel aan de rechterzijde is tegenwoordig de bibliotheek van de Koninklijke Militaire Academie gevestigd. 

Kasteel Bouvigne

Open Monumentendag Breda
Foto: Zoom.nl

De oudste delen van kasteel Bouvigne stammen uit vijftiende of zestiende eeuw. Het omgrachte kasteel kreeg zijn huidige uiterlijk echter aan het begin van de zeventiende eeuw, tijdens het Twaalfjarig Bestand. In 1614 werd het kasteel verkocht aan de Nassaus. Honderden jaren later, in 1930, kochten de gemeentes Ginneken en Bavel het aan. De gemeente verhuurde het kasteel voor vijftig jaar aan de Pius X-stichting, opgericht door Monseigneur Frencken. Hij had de vereniging van Catechisten in het leven geroepen. Met ziel en zaligheid gaven de catechisten zorg aan kinderen en fabrieksmeisjes in steden en op het platteland.

Lutherse Kerk

Open Monumentendag Breda
Foto: Bureau Mamre

Een aantal van de Nassau’s was lutheraan. Omdat Breda tijdens de Opstand  regelmatig van bezetter wisselde, kon de Lutherse godsdienst niet altijd in het openbaar beleden worden. De Lutherse Kerk is de enige nog bestaande schuilkerk in Breda die nog dienst doet als kerk. De kerk ligt verborgen achter een grote deur in de Veemarktstraat, waarvan zelfs mensen die al sinds hun geboorte in Breda wonen het bestaan nog niet afweten. Bijzonder om eens een kijkje te gaan nemen.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.