Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Literair talent! 5 x deze Bredanaars schreven een boek (en wel hierover)

Door Jennifer da Graça 26 mei 2020

Je kunt natuurlijk weer de zoveelste Netflixserie kijken of een spelletje spelen op je PlayStation, helemaal niks mis mee. Maar jezelf verliezen in een goed boek is vaak leuker dan het op voorhand klinkt. En al helemaal als dat boek geschreven is door een Bredanaar, vind je niet? Inspiratie nodig? Dit zijn vijf Bredanaars die een boek schreven.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Arjan schreef het boek ‘Helden van de regenboog’

Foto: eigen foto

Arjans dochter Emeli (7) krijgt vaak vragen over haar gezinssituatie. ‘Ik heb gewoon een vader en een moeder’ is iets wat ze regelmatig te horen krijgt. Daarom zocht Arjan naar leuke kinderboeken die een inkijkje geven in moderne gezinnen. Die waren er niet. En dus besloot Arjan zelf aan de slag te gaan. Zo ontstond het boek ‘Helden van de regenboog’, een verhaal over vijf kinderen uit heel verschillende gezinnen die samen op avontuur gaan.

Arjan schreef een kinderboek over moderne gezinnen: ‘Ik lees het haar nú pas voor’

"Ik voed mijn dochter in m'n eentje op, ze is geboren na draagmoederschap. Mijn ex-vriend ziet haar ...

Birsen schreef meerdere boeken over autisme

Foto: Facebook Birsen Basar

Tien weken voor Birsen afstudeerde voor haar hbo-opleiding Management, Economie en Recht, kreeg ze te horen dat ze gediagnosticeerd was met klassiek autisme. Door het lezen van boeken over dit onderwerp leerde ze zichzelf steeds beter kennen. Maar er was één ding: ze werd niet door iedereen geloofd.

Birsen merkte dat er in Turkije – waar veel van haar familie woont – weinig bekend is over autisme. Om die onwetendheid daar en in Nederland weg te nemen, schreef ze haar eerste boek ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, over autisme. Hierna volgde er nog drie. Op één boek na is alles ook vertaald in het Turks. “Hier ontving ik erg veel goede reacties op. Mensen herkenden zich in mijn verhaal en lieten zich testen. Onderwijzers en familieleden kregen meer begrip voor autisme en konden zo de mensen in hun omgeving helpen. Ook geef ik inzicht over hoe het kan zijn om autisme te hebben in een andere cultuur.”

Birsen schreef boeken over autisme: ‘Mensen geloofden niet dat ik echt autisme had’

Je kent Birsen Basar misschien wel van haar deelname aan het programma The Undateables. Of wellicht ...

Maartje gaf het boek ‘Plantaardig Presteren’ uit

maartje van gestel
Foto: Merijn van Schaik

Iedereen wil het weten: hoe eet je nu écht gezond? Maartje van Gestel schreef het boek ‘Plantaardig Presteren’, waarin ze meer informatie geeft over plantaardig eten en gezonde voeding. Ook zit het boek vol recepten voor een healthy én plantaardig ontbijt, lunch of diner.

“Ik vond dat je echt moest kiezen voor een bepaalde doelgroep, dus dat deed ik. Uitgeverijen vonden het een té spannende doelgroep en wilden een vegetarisch boek. Dan doe ik het alleen, dacht ik. Ik heb tig recepten uitgeprobeerd en héél vaak hetzelfde gegeten. Gelukkig houd ik van koken! De tekst, de foto’s, de recepten… Ik heb alles zelf gedaan.”

maartje van gestel

Maartje schreef een boek over plantaardig eten: ‘Uitgeverijen wilden een vegetarisch boek’

Iedereen wil het weten: hoe eet je nu écht gezond? Maartje van Gestel schreef het boek 'Plantaardig ...

Nikki had op haar 17de een burn-out en daar gaat een van haar boeken over

Foto: Femke Meijboom

“Op mijn zeventiende kwam ik in een burn-out terecht en hierna ben ik eigenlijk gestopt met school. In die periode was ik veel bezig met het vinden van mezelf, passende manieren van onderwijs en de emotionele waarde van onderwijs. Eigenlijk kan ik goed leren, maar de huidige manier van onderwijs paste niet mij me. Als je het mij vraagt, is het onderwijs van nu niet passend bij alle scholieren en studenten. Het is ook niet voor niks dat steeds meer jongeren mentale problemen krijgen.”

Na veel bewustwording en onderzoek schreef Nikki haar eigen boek ‘De wijze lessen van een twintiger’. Hoe ze dat vond? “Ja, enorm gaaf! Ik ben er blij mee dat ik op zo’n manier alle opgedane kennis kan delen met jongeren die misschien hetzelfde meegemaakt hebben als ik.” Ondertussen heeft Nikki al meer boeken geschreven die ook zeker het checken waard zijn!

Nikki (21) schreef een boek en heeft haar eigen bedrijf: ‘Op mijn 17de had ik een burn-out’

Nikki Pommer is zo'n persoon waarvan je denkt 'hoe doet ze dat nou allemaal?'. Het is dan ook niet z...

Lees over Kyki’s adoptie in haar boek ‘Far Skies’

Kyki
Foto: Kyki Vermaire

Trots resultaat van de reis naar haar geboorteland Zuid-Korea is haar boek over adoptie, Far Skies. In 2005 kwam Kyki er voor het eerst en schreef ze wat ze voelde ter plekke van zich af. Hoewel ze in een reisgenootschap was, voelde ze zich alleen. Terug in Nederland wilde Kyki iets doen met deze schrijfsels. Fanatiek ging ze aan de slag met wat een boek moest worden. “De eerste 30.000 woorden heb ik eruit geknald. En toen had ik er genoeg van,” lacht ze. “Ik kreeg bijna een aversie tegen Korea.” Ze was inmiddels gevraagd voor een documentaire van een Koreaanse omroep, waarvoor bij haar thuis het ‘perfecte Koreaanse plaatje’ werd gefilmd. “Ik moest stofzuigen in beeld en in alle vroegte ontbijt maken voor mijn partner. Dat was zo vervelend dat ik even klaar was met pro-Korea en de daar gangbare normen en waarden.”

Lees ook:

Kyki

Kyki schreef een boek over haar adoptie: ‘Niet activistisch, maar wel met mijn mening’

Razend druk als ze is als tekstschrijver voor Witte Rook en Kop, bedrijft Kyki Vermaire in haar zeld...

Lees ook:

borrel maritz slow food

Laatste kans! Win een SlowPlank van Maritz Slow Food voor een borrel op de bank

Hé jij! Heb jij al meegedaan aan de winactie voor een SlowPlank? Als je nu denkt, geen idee waar dit...
gevels breda

Om verliefd op te worden: 9 x mooie gevels in Breda

De meeste mensen die door Breda lopen kijken goed voor zich uit. Logisch, want niemand heeft zin om ...

Dit is waarom het cijfer 4 op de klokken van de Grote Kerk verkeerd geschreven is

Is jou weleens iets geks opgevallen aan de klokken van de Grote Kerk? Waarschijnlijk niet. Toch is e...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Bredanaars Doen

adv.