Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jacomijn geeft grafiekcursussen bij Nieuwe Veste: ‘Iedereen gaat met een lach naar huis’

Aangeboden door Nieuwe Veste 16 oktober 2020

Ben je graag creatief bezig? Lijkt het je wat om op ambachtelijke manier je eigen kunst te maken en je te verdiepen in grafische technieken? Mooi, want Jacomijn den Engelsen weet er alles van. Al zo’n tien jaar geeft zij op de grote zolder van Nieuwe Veste les in grafiek, met een prachtig uitzicht op de Grote Kerk.

Onder grafiek vallen een heleboel verschillende technieken. In het kort maak je met behulp van een drukpers afdrukken, die je eerst op hout, linoleum of een andere stof hebt gekerfd of gesneden.”Het is prachtig om te zien hoe mijn cursisten vooruitgang boeken. Iedereen kan hier terecht, van beginner tot gevorderde. Dankzij de kleine groepen kan ik iedereen de aandacht geven en op die manier uitdagen”, legt Jacomijn uit.

Van linoleum naar papier

Al sinds haar vijftiende is Jacomijn dagelijks bezig met grafische technieken. “Thuis heb ik mijn atelier, waar ik me vooral bezighoud met houtsneden. Het is heerlijk om mijn eigen werk als kunstenaar af te wisselen met de techniek overbrengen op anderen.” Ze leidt ons rond door de grote zolder met verschillende ruimtes: een plek waar je mag ‘rommelen’ en niet voorzichtig hoeft te zijn met inkt, een kamer waar je werkt met wat heftigere stoffen en uiteraard de grote ruimte met de persen. “Hier komt het allemaal samen”, vertelt Jacomijn met een lach. “Bij de drukpers zie je hoe jouw druk uit de pers komt en of dat een beetje is gelukt.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Grafiek, een ambacht

Leuk om te weten: sinds kort geeft Jacomijn een nieuwe cursus, genaamd ‘Grafiek, een ambacht’. Ze licht toe: “Tijdens deze cursus ga je diep in op verschillende druktechnieken, je leert alle ins and outs en ontwikkelt jezelf erin. Zo kun je werken met etsen of hoogdruk: als je ergens heel goed in wilt worden, ben je makkelijk een aantal jaar bezig. Extra gaaf dat ik de eer heb om je die hele periode te begeleiden.” Voor deze cursus zijn nog plekjes over, je kunt nog aanhaken! Meedoen kan al vanaf 16-jarige leeftijd.

Tekst loopt door onder de foto’s.

Foto: Jacomijn den Engelsen
Foto: Jacomijn den Engelsen
Foto: Jacomijn den Engelsen
Foto: Jacomijn den Engelsen
Foto: Jacomijn den Engelsen

De smaak te pakken krijgen

“Begin je een cursus in de grafische techniek? Dan beginnen we altijd met een goede basis. Samen maken we proefplaatjes om te testen en te onderzoeken welke techniek jou het best ligt. Met linoleumsnedes mag je de overgang tussen wit en zwart maken en daarbij de techniek gebruiken die jou het meest aanspreekt. Gaat dat goed? Dan doen we een stapje erbij: een dier maken met verschillende structuren. Krulletjes of veren zijn net wat ingewikkelder dan steile haren. Leuk om uit te proberen!”

Doe mee!

Lijkt het je leuk om onder begeleiding van Jacomijn de fijne kneepjes van grafische technieken te leren? Op de maandag- en woensdagavond heeft ze nog plekjes vrij. Ze werkt met kleine groepen, waardoor je altijd verzekerd bent van persoonlijke lessen. Ook start ze in januari met een andere toffe cursus: illustratief werken met grafische technieken. Hierbij leer je je eigen ideeën te illustreren. Het hele beeldende programma-aanbod van Nieuwe Veste zie je hier.

Voor ieder wat wils

Wil je liever een andere cursus volgen? Goed nieuws: bij Nieuwe Veste kun je voor vrijwel alles terecht. Van muziek en theater tot schrijven en fotografie, als je je interesseert in enige vorm van creativiteit ben je hier aan het juiste adres. Wil je leren acteren voor de camera, beter worden in moderne dans of meedoen aan een musicalklas? Het ruime aanbod van Nieuwe Veste vind je op de website.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Nieuwe Veste. Meer over Nieuwe Veste ontdekken?

Nieuwe Veste bibliotheken

Vandaag gesloten

Molenstraat 6, Breda

Bekijk meer:bibliotheken

adv.