Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heel actueel én indrukwekkend: dit kun je verwachten van BredaPhoto 2020

Aangeboden door BredaPhoto 9 september 2020

We mogen weer genieten van héél veel kunst. Fotokunst welteverstaan, want BredaPhoto is terug. Van 9 september tot en met 25 oktober staat Breda in het teken van het werk van nationale en internationale topfotografen. Uiteraard krijgt ook nieuw talent de kans hun indrukwekkende foto’s op aansprekende locaties (zowel binnen als buiten) in Breda te laten zien.

BredaPhoto is dé tweejaarlijkse tentoonstelling die jou door middel van foto-exposities inspireert, ontroert, confronteert en vragen laat stellen. Altijd op een originele manier, ook dit jaar weer!

Bijzonder thema

Net als elke twee jaar heeft BredaPhoto ook dit jaar weer een pakkend thema. De organisatie kiest altijd voor een internationaal relevant maatschappelijk thema dat iets toevoegt aan de manier waarop jij de wereld bekijkt. Dit jaar is het thema:

the best of times
the worst of times

De titel is geïnspireerd op de openingsalinea van Charles Dickens’ boek ‘Tale of two cities’, dat voor het eerst gepubliceerd werd in 1859. Waarom hiervoor is gekozen? Vandaag de dag verandert de wereld continu. Denk aan klimaatverandering, vrouwen aan de top, de dekolonisatie van musea. Het is amper bij te houden! Niemand weet hoe de wereld er morgen uitziet. Dat kan eng zijn, maar het biedt ook kansen.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Experimental relationship, Pixy Liao, China Imagined

Op deze plekken geniet je van tentoonstellingen

Op deze plekken in Breda bezoek je tentoonstellingen van BredaPhoto:

  • Het voormalig KPN-gebouw
  • De Grote Kerk
  • Stedelijk Museum Breda
  • Chassé Park, XXL Promenade en 3SecGallery
  • Club Solo
  • PIER15 Skatepark & Resort
  • Stadsgalerij

De buitenlocaties (Chassé Park en XXL Promenade en de binnenlocaties StadsGalerij Club Solo en Pier 15) bezoek je helemaal gratis. Voor de andere binnenlocaties heb je wel een ticket nodig. Je koopt online een dagticket waarmee je toegang hebt tot alle tentoonstellingen. Goed om te weten: voor “Power to the Models” in Stedelijk Museum Breda dien je een tijdslot door te geven. Je kunt trouwens ook een los ticket kopen voor de tentoonstellingen in de Grote Kerk en het voormalig KPN-gebouw.

Fotografische hoogstandjes in de Grote Kerk

In dé trots van Breda, de Grote Kerk, vind je tentoonstelling China Imagined. We spreken Ruben Lundgren. Samen met He Yining vormt hij het curator-duo dat deze tentoonstelling programmeert. “In ruim een jaar zochten we fotoseries. Belangrijk was: waarbij hebben we het gevoel een diepgaande twist te geven aan het stereotype beeld dat soms van China bestaat? Het afgelopen halfjaar zijn we bijzonder intensief bezig geweest. Het is een enorme operatie om 24 projecten van de grond te krijgen, maar ik ben nu al heel trots op het resultaat.” Waar de curator het meest trots op is? “De totale selectie aan fotografen. Van de fragiele portretten van Luo Yang, de sfeerbeelden van Xu Xiaoxiao tot de souvenirfoto’s van Daniel Traub: echt stuk voor stuk bijzondere projecten die zeker de moeite waard zijn.”

Nog nooit eerder vertoonde foto’s

“Als er één serie is die mij in het bijzonder heeft getroffen dan is het die van Hua Weicheng. Zijn project “The Alien Street” speelt zich af in het beruchte en inmiddels afgebroken themapark van Chongqing. Een paar jaar lang fotografeerde hij Meneer Sun, een dakloze man die eruit ziet als een soort van gelukkige goeroe. Het is zo’n vreemde serie geworden dat ik er door gefascineerd blijf. Het werk was nieuw voor me voordat ik aan de tentoonstelling begon en eigenlijk nog nooit eerder getoond. Ik ben heel blij dat we het nu in Breda kunnen laten zien in het midden van de kerk inclusief een film die de fotograaf van zijn onderwerp heeft gemaakt.”

De fotografen

Zonder fotografen zijn we nergens: zij zijn ten slotte verantwoordelijk voor alle toffe werken die je bewondert tijdens BredaPhoto. Hier krijg je een beeld van de ruim vijftig exposerende topfotografen. Misschien hoorde je al wat over de tentoonstelling met als thema cosmetische chirurgie van Erik Kessels, die te zien is bij PIER15. Superactueel: deze foto’s van fotograaf Coca, die het symbool van de coronapandemie vastlegde door mensen met mondkapjes te fotograferen.Deze bijdrage wordt je aangeboden door BredaPhoto. Meer over BredaPhoto ontdekken?

BredaPhoto

vrijetijd en uitgaan

Speelhuislaan 155, Breda

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

adv.