Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wil je bij zijn: op deze dag kun jij Breda een stukje mooier maken

Door Nathalie Daalderop 12 september 2020

Het is World Cleanup Day op zaterdag 19 september aanstaande! Dit is een wereldwijde schoonmaakactie van zwerfafval waar maar liefst 180 landen aan meedoen. De organisatoren vragen iedereen de handen uit de mouwen te steken om de eigen straat, wijk of buurt een schoonmaakbeurt te geven. Doe je mee?!

Geschat wordt dat in Nederland vijftig miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Dat klinkt als veel en dat is het ook. Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost heel veel belastinggeld. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens. En zeg nou zelf: het is geen gezicht!

Andermans troep opruimen?

Ook nu al zijn er in Breda allerlei initiatieven om met elkaar de stad schoner en aantrekkelijker te maken. Dagelijks, wekelijks en maandelijks trekken vrijwilligers eropuit om andermans troep op te ruimen. Eigenlijk raar, andermans troep opruimen, maar je ruimt ook jezelf een beetje op: het geeft namelijk heel veel voldoening. Daarnaast is het hartstikke gezellig om dit met buren, vrienden, collega’s of sportmaatjes te doen! En echt waar: goed voorbeeld doet goed volgen.

Ook de burgemeester doet het!

Ook burgemeester Depla draagt zijn steentje bij tijdens World Cleanup Day in Breda. Hij sluit zich aan bij Schone Singels en Oevers Breda. Dit is een maandelijks opruimevent georganiseerd door Soul Vibrations SUP School en Runnerscafe. Check de link voor aanvullende informatie. Wat houdt jou nu nog tegen?

‘Opgeruimd Breda’

Sinds kort is een burgerinitiatief onder de naam ‘Opgeruimd Breda’ gestart met een Facebookpagina. De initiatiefnemers Peter van der List en Gert van der Hart willen samen met actieve burgers uit groot Breda (dus inclusief Prinsenbeek, Teteringen en Bavel en Ulvenhout) onze mooie stad bevrijden van al het zwerfafval. Niet alleen tijdens World Cleanup Day, maar alle dagen van het jaar! Inmiddels zijn er ruim zevenhonderd volgers en hebben ruim tweehonderd mensen zich aangemeld, waaronder zo’n veertig kinderen. Like de pagina en meld je eenvoudig aan via een chatbericht. In alle wijken kunnen ze nog heel veel handjes gebruiken, vooral in het Ginneken, Belcrum, Tuinzigt en de omliggende dorpen. Vele handen maken de stad vrij van zwerfafval!

Tekst loopt door onder de foto.

World Cleanup Day 2020

Veilig aan de slag tijdens de World Cleanup Day in Breda

Je kunt je aansluiten bij bestaande initiatieven, maar je kunt ook zelf mensen mobiliseren om eigen stoepen, straten, wijken of andere plekken in Breda schoon te vegen. Voor tips en aanvullende informatie kijk je op de website van de World Cleanup Day. Vanwege corona moet je tijdens deze dagen voorzichtig zijn en niet met te grote groepen op pad gaan. Via de link lees je alle maatregelen voor opruimacties na.

Deel je foto’s!

Een mooiere wereld en een mooier Breda begint bij jezelf. Maak van de World Cleanup Day een groot succes en maak onze mooie stad nog mooier en aantrekkelijker. Leuk als je een foto van de ‘opbrengst’ van jouw actie deelt op Facebookpagina van Opgeruimd Breda. Alvast bedankt namens Indeopgeruimdebuurt Breda 😊

Foto: Nathalie Daalderop
Foto: Jeroen Polak
Foto: Jeroen Polak
Foto: Peter van der List

Lees ook:

Peter ruimt zwerfafval op in Breda: ‘Ik haal iedere week drie kilo afval op’

Wat doe je als je je ergert aan zwerfafval in de stad? Dan ga je gewoon zelf aan de slag, dacht Bred...

Even wennen: blik mag in Breda voortaan bij het plastic afval (en dit valt daar allemaal onder)

Afval sorteren was vroeger wel anders. De klokhuis van een appel, de plastic verpakking van een meer...

Binnenkijken bij professional organizer Sanne: ‘Opruimen? Dat doe ik bijna nooit’

Een structuurjunkie. Een kei in timemanagement. Iemand die leeft voor verandering. Het zijn zomaar w...

adv.