Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oscar is eigenaar van reptielenhuis De Aarde: ‘Groot, spannend, lelijk en kleurrijk scoort goed’

Door Jennifer da Graça 22 mei 2020

Wist je dat we in Breda een plek hebben met dierentuinvergunning? Nu is er in Heusdenhout weinig plek voor giraffes en tijgers, maar wél beslist Oscar Maas (32) zelf welke dieren hij in Reptielenhuis De Aarde houdt. “Veel Bredanaars vergeten dat in onze mooie stad ook een dierentuin zit, al zijn we klein.”

Het reptielenhuis is al een paar maanden dicht door het coronavirus, het was niet verplicht door de overheid. “Die beslissing heb ik zelf gemaakt”, vertelt eigenaar Oscar. “Ik wilde onze verantwoordelijkheid pakken en zo een bijdrage leveren aan de oplossing. Je wilt niet dat mensen dan toch in onze zaak te dicht bij elkaar komen. We doen het voor de gezondheid van de Bredanaars en onze andere bezoekers.”

Aparte ondernemer

In totaal werken vijf mensen bij De Aarde, inclusief Oscar. Hij vertelt: “Nu we dicht zijn, is dat anders. Samen met één medewerker doe ik de verzorging voor de dieren en maken we schoon. Normaal gesproken pakken de andere drie medewerkers zaken op als educatie van bezoekers, de kassa, meer schoonmaak en onze social media. De meeste tijd gaat in het persoonlijk contact met de bezoekers zitten. Met een paar uur in de week redden we de rest ook wel. Als de grote werkzaamheden klaar zijn, is haast geen personeel meer nodig.” Hij omschrijft zich als een aparte ondernemer. “Ik wil altijd alles zelf doen. Daar gaat tijd in zitten, maar dan weet ik dat het goed zit.”

Gespecialiseerde dierenarts

“Amfibieën, salamanders, insecten, geleedpotigen, spinachtigen en een reuzekikker hebben we ook. Maar 99 procent van de dieren is reptiel, zo hebben we verschillende krokodillen, slangen, schildpadden en hagedissen.” Enne… hoe zit het dan als een van de dieren zich niet lekker voelt? “Dan rijden we daarmee naar een gespecialiseerde dierenarts in Waalwijk of Nieuwegein. Met dit soort dieren kun je niet terecht bij dezelfde dierenarts als waar je je kat of hond heen brengt.”

Geen negen tot vijf baan

Eigenaar zijn van een reptielenhuis is geen negen-tot-vijfbaan. Oscar legt uit: “Normaal gesproken zijn we open van woensdag tot en met zondag. Dat betekent niet dat we op maandag en dinsdag stilzitten. Naast dat de dieren dan ook gewoon verzorgd moeten worden, gaan we dan ook open voor scholen, zorginstellingen en bijvoorbeeld kinderfeestjes. De kachel moet blijven branden, ook bij ons, dus zijn we daar heel flexibel in.”

Anderhalvemetersamenleving

“Ik heb al veel nagedacht over de anderhalvemetersamenleving en wat dat voor ons betekent”, vertelt Oscar. “Normaal doen we dierenshows waarbij we mensen een groot insect op de hand zetten of een slang om de nek. Daar zullen we wat anders voor verzinnen. Hopelijk kunnen we gaan draaien met het personeel dat we nu hebben en komen we weer op het oude niveau.” Op drukke dagen bezoeken tweehonderd bezoekers het reptielenhuis. “Dat zal uiteraard een stuk minder worden.”

Samen met z’n vader

Zo’n acht jaar geleden richtte Oscar het reptielenhuis samen met zijn vader op. “Hij was altijd al gefascineerd door koudbloedigen en dat heb ik overgenomen. Ik wilde graag ondernemen en met mijn passie voor dieren is dit de perfecte combinatie. We hebben veel vaste bezoekers en toeristen die graag bij ons langskomen. Ze zijn dol op grote, kleurrijke, lelijke of spannende dieren en die vind je uiteraard bij ons!”


Meer over Reptielenhuis de Aarde ontdekken?

Reptielenhuis de Aarde

Vandaag gesloten

Aardenhoek 26A, Breda

Lees ook:

baasje gezocht

Deze maatregelen neemt Dierenopvangcentrum Breda in tijden van corona

Je zou het bijna vergeten, maar ook in deze aparte tijden gaat de verzorging van alle dieren in Dier...
weekendtip dierentuin

Weekendtip! Met het hele gezin naar de dierentuin (maar dan gewoon thuis)

Huh, staat er een tijger in het huis van een van onze redacteuren? Ja, zeker! Geen echte natuurlijk:...

In het zonnetje: de vrijwilligers en en medewerkers van Dierenopvangcentrum Breda!

Wekelijks zetten wij een schattige kat of lieve hond in het zonnetje. Deze verblijft dan bij Diereno...

adv.