Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het verhaal achter Smoothie: de kat die door de binnenstad van Breda struint

Door Daphne Geelink 21 augustus 2020

Bewoners van de binnenstad, café-eigenaren en Bredase ondernemers kennen haar ongetwijfeld: kat Smoothie. Het harige beestje leidt nogal een eigen leven en struint iedere dag door het centrum van Breda. Hoe zit dat? Waarom komt ze vandaan? Heeft ze een vaste verblijfplaats? Kortom: wat is het verhaal achter Smoothie?

“Velen denken dat ze geen vaste verblijfplaats heeft, maar dat heeft ze wel”, vertelt Anne Fleur van Zetten. De kat is van haar en haar vriend Enes Gulen. Het leven van Smoothie begint zes jaar geleden. Ze wordt als kitten in huis genomen door Anne Fleur, die op dat moment samen met een vriendin aan het Valkeniersplein in Breda woont. “Vanaf het begin dat Smoothie naar buiten mocht, zocht ze het avontuur op en moest ik haar met regelmaat bij de Albert Heijn in de buurt ophalen.”

Tekst loopt door onder Facebookpost.

Niet meer te houden

Anne Fleur verhuisde na twee jaar met diezelfde vriendin naar een appartement aan de Tolbrugstraat. “Daar was Smoothie al helemaal niet meer te houden. Ze had een bandje om met mijn telefoonnummer erop en ik werd dagelijks gebeld dat Smoothie in een winkel of restaurant zat. Ze kon vanwege een gemeenschappelijke deur ons appartement niet zelf in of uit. Ik liet haar dus buiten spelen en haalde haar elke dag ergens op.”

Een echte buitenkat

“Ik heb geprobeerd om haar te laten wennen om binnen te blijven, maar dat vond ik zo zielig. Ze zat steeds voor de deur te huilen dat ze naar buiten wilde. Op gegeven moment liet ik het los en was Smoothie altijd buiten te vinden. Ik zag haar als ik in de stad liep. Ze ging ook regelmatig naar Parc, waar Enes werkte.”

Tekst loopt door onder foto.

Nieuwsgierige Smoothie.

Vaste klant bij winkels en cafés in Breda

Smoothie was ook vaak te vinden bij Inspire Coffee Company. “De meiden daar verzorgden haar zo goed en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Naast de koffietent op de Grote Markt waren er meer winkels en cafés die haar wat te eten gaven. Zo lag ze vaak op de poef in de etalage van CO & CO, in de bak van de olijfboom bij De Vriendin of op de verwarmde terrasstoelen van De Markt.”

Al met al was Smoothie twee jaar van huis. “Toen het coronavirus uitbrak en alle horecazaken en winkels dichtgingen, heb ik Smoothie weer opgehaald. Samen met Enes woon ik nu aan het Hof van Hersbeek waar we haar een tijdje binnen hielden.”

Veemarktstraat en Grote Markt

De bekende Bredase kat is inmiddels weer elke dag in de Veemarktstraat en op de Grote Markt te vinden, maar slaapt altijd bij Anne Fleur en Enes. “We hebben nu een tuin waar ze in en uit kan lopen. Sindsdien komt ze elke dag weer thuis. Enes is eigenaar van De Botanist. Als hij na een werkdag naar huis loopt en met zijn sleutels rinkelt, komt Smoothie meestal aangerend vanaf de Grote Markt. Ze loopt dan mee naar huis, zo schattig!”

Heb je Smoothie gespot? Tag haar op Instagram @smoothiedestadskat.

Lees ook:

Tamarinde loopt met dieren én zonnepanelen het land door: ‘Ik moet een doel hebben’

Op de plek waar we deze middag met Tamarinde Bruning (33) afgesproken hebben, staan meerdere mensen....

Pluizige honden, schattige katten en zelfs een egel: deze Bredase huisdieren hebben Instagram

Bredanaars en hun liefde voor huisdieren ❤️. We vroegen aan jullie: welk Bredaas huisdier heeft een ...

Suzie heeft een witbuikegel als huisdier: ‘Het tam maken vraagt veel geduld’

Wat doe je als je allergisch bent voor honden en katten, maar wél heel graag een huisdier wilt? Suzi...

adv.