Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn die rood-zwarte beestjes die je veel in Breda ziet

Door Jennifer da Graça 29 juli 2020

Ze zijn je vast al eens opgevallen in de tuin, tijdens een wandeling door Park Valkenberg of op een terras aan de Grote Markt: van die rode beestjes met zwarte vlekken. En néé, we hebben het niet over lieveheersbeestjes. Deze exemplaren zijn een stuk een platter. Maar wat zijn het nou precies voor insecten? En zijn ze schadelijk of giftig?

Een korte zoektocht op het wereldwijde web leert ons dat we met de vuurwants te maken hebben. Met hun felgekleurde schild proberen ze andere dieren af te schrikken. En dat lukt aardig: volgens Centraal Beheer durven veel vogels vuurwantsen niet op te eten.

Vuurwants

Vuurwantsen leven vaak in groepen in een bewoond gebied. Vanaf mei komen de beestjes uit hun winterschuilplaats en gaan ze op zoek naar een partner om mee te paren. En dat paren duurt langer dan je waarschijnlijk denkt. Soms wel dagenlang! Weet je meteen waarom je verdacht vaak ‘aan elkaar geplakte’ vuurwantsen ziet.

Niet schadelijk

Wanneer je veel vuurwantsen in je tuin hebt, ben je misschien geneigd om bestrijdingsmiddelen in te zetten. Helemaal niet nodig. Sterker nog, ze eten onder meer dode (en soms ook levende) insecten en afgevallen bladeren en zorgen er dus voor dat je tuin lekker opgeruimd blijft. Je kunt hooguit last hebben van een stinkende geur die ze verspreiden om zichzelf te beschermen. Gevaarlijk zijn deze wantsen ook niet. Met hun zuigsnuit zuigen ze alleen een blad of een dood insect leeg.

Lees ook:

Jak! Vliegende mieren gespot in Breda en dit is waarom

Gespot in Brabantpark, bij de zwarte woontorens in Heuvel en in andere wijken van Breda: vliegende m...

De Parel van het Zuiden! 7 x dit vinden jullie het mooiste aan Breda

Breda is mooi, dat weet iedere Bredanaar maar al te goed. Maar wat vinden stadsgenoten nu het allerm...

Peter ruimt zwerfafval op in Breda: ‘Ik haal iedere week drie kilo afval op’

Wat doe je als je je ergert aan zwerfafval in de stad? Dan ga je gewoon zelf aan de slag, dacht Bred...

adv.