Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daar is-ie weer: de buxusrups is nu al gespot in Breda en dit kun je ertegen doen

Door Carin van der Meij 1 mei 2020

Het is maar goed dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, want de buxusstruiken in Breda hebben 24/7 bewaking nodig. Waarom? De buxusrups is veel eerder dan normaal uit zijn ‘donkere hol’ gekropen. 

Een kleine opfriscursus voor Bredanaars die nu denken: waar gaat dit over? De buxusrups – ook wel buxusmot genoemd – is de plaag voor iedere buxus.

Buxusrups

In het najaar legt de buxusrups eitjes in deze plant. Als de beestjes uit de eitjes zijn, zorgen ze voor kaalslag in de buxusstruik. Andere symptomen van een door de rups aangetaste struik zijn bruine bladeren, kale takken, spinnenwebben, dode blaadjes en kapotgevreten blad. Het resultaat als je niets doet: een plant die je weg kunt gooien.

Vroeg gespot in Breda

Dat is natuurlijk zonde! Helaas is de buxusrups vergelijkbaar met de belastingaangifte: het komt ieder jaar terug. Normaal is dit rond mei, maar de rupsen zijn nu al gespot in Breda. Hoe kan dat?

Jelle werkt bij de afdeling ‘Tuin’ bij Intratuin Breda. Hij vertelt: “De zachte winter zorgt ervoor dat de rups goed de winter doorkomt, terwijl hij beschermd wordt door zijn spinsel en lekker verscholen zit in de buxus. Zodra de temperatuur boven de tien graden Celsius komt worden de rupsen langzaam actief. Door het warme voorjaar zijn ze dan ook al erg snel uit hun winterrust gekomen.  Als je goed kijkt zal je in veel buxusplanten de jonge rupsen al aantreffen.” Oei, niet zo fijn dus!

Schadelijk beestje

Waarom is dit Rupsje Nooitgenoeg dan zo schadelijk? “De rupsen van de buxusmot staan bekend om hun vraatzucht”, vertelt Jelle. “Je herkent het aan dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en ‘bladskeletten’. Er blijft geen blaadje aan de struik over. Hierdoor raakt de buxus uitgeput. Zodra de struik opnieuw uitloopt wordt deze direct weer kaal gevreten. De al verzwakte struik zal hierdoor uiteindelijk dood gaan.  De rups doodt op deze manier eigenlijk zijn eigen voedselbron.”

Tips van Jelle van Intratuin Breda

Wil je voorkomen dat de buxusrups je tuintje verpest? Jelle geeft ons wat tips: “De dieren in onze omgeving ontdekken ook steeds meer dat buxusrups een prima voedselbron is. Denk hierbij aan kauwen, eksters of de sluipwesp die de eitjes van de buxusmot parasiteert. Maar vooral de koolmezen hebben het helemaal voorzien op de buxusrups. Het blijkt een grote voedingsbron te zijn voor hun jongen.” Interessant! We moeten die dieren dus aantrekken om de rups weg te jagen. Dat kan door onderstaande tips:

  • Plaats nestkastjes in de tuin, speciaal voor koolmezen.
  • Plant beplanting waar koolmeesjes zich veilig in voelen.
  • Bestrijd eitjes van de buxusmot met de sluipwesp.
  • Plaats een feromonenval. Hierin zit de specifieke stof in die mannelijke buxusmotten aantrekken. Deze vliegen in de val en kunnen daar niet meer uit. De buxusmot kan zich dan niet voortplanten.

Jelle sluit af: “Op deze manier heb je je eigen natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen de buxusrups.”

Lees ook:

leapp

De deuren gaan niet meer open: Leapp in Breda is failliet

De deuren van refurbished Apple-verkoper Leapp aan de Wilhelminastraat waren door het coronavirus al...

In deze videoclip zingen artiesten over hun liefde voor Breda: ‘Een stad waar stilte leeft’

Ook de entertainmentbranche lijdt onder de coronacrisis. Evenementen zijn sowieso tot 1 september ge...

5 x de leukste Bredase livestreams om je weekend door te komen

We hoeven je vast niet meer te vertellen dat de horeca dicht is en je niet in groepen naar buiten ma...

adv.