Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bever bezig met opmars: zoveel bevers zijn er gespot in Breda

Door Jennifer da Graça 8 november 2020

De bever is in Nederland bezig met een opmars. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit van de natuur, anderzijds kan het zwemmende knaagdier voor behoorlijk wat schade aan dijken zorgen. Hoe dan ook, de bever rukt op. Zoveel zijn er gespot in Breda.

Hoewel de bevers zich met name thuis lijken te voelen in de provincies Brabant en Limburg, trekt het dier steeds verder het land in. Hij is tot in de steden aan toe gespot en dus zelfs in de Parel van het Zuiden!

Bevers in Breda

Je zou zeggen dat Breda met het water en veel groen een prima plek is voor deze zwemmende knaagdieren. Dat blijkt te kloppen. Ook in onze stad is de beverpopulatie de laatste jaren gegroeid.  Sinds 2018 zijn in Breda 31 keer bevers gespot door de deelnemers van Waarneming.nl. In 2018 zijn er 12 bevers gespot. Het jaar erop daalde dit aantal naar 9. Maar dit jaar lijkt de bever de weg naar Breda weer te vinden, de teller staat tot en met september van dit jaar op 10 waarnemingen van bevers. Op onderstaande kaart is de beverpopulatie door heel Nederland te zien:

Dat de bevers zich hier best thuis voelen, is niet zo vreemd. De dieren leven het liefst op de oever en deels in het water. Wil je een bever spotten? Dan heb je de meeste kans vanaf de schemering, dan worden de dieren actief. Overdag slapen ze vooral. Leuk feitje: de paartijd van bevers zit er weer aan te komen, deze is in januari en februari. Het mannetje en het vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar.

Lees ook:

Ron laat jouw naaimachine weer lopen als een trein: ‘Het is nu drukker dan ooit’

Hoe is het met die knusse naaimachine- en kledingreparatiezaak aan de Haagweg? "Druk", geeft eigenaa...

Wil je zien: dit herenhuis aan de Catharinastraat staat te koop en zo ziet het er vanbinnen uit

Soms mogen we even dromen, toch? Tijdens een rondje Funda stuitten we op dit prachtige herenhuis aan...

Van zebraprintje tot kleurrijke bloemen: hier shop je mondkapjes in héél veel leuke designs

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld: mondkapjes. Als je er dan toch aan mo...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.