Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Carnaval 2021 in ’t Kielegat: dit staat op de planning in Breda

Door Daphne Geelink 13 januari 2021

Geen volle Grote Markt, wagens door het centrum of de verbranding van Kiske en Mieske dit jaar: carnaval 2021 in Breda wordt anders dan anders. Toch heeft de echte Kielegatter zijn of haar outfit al klaarliggen en gaat Stichting Kielegat niet bij de pakken neerzitten.

Stichting Kielegat heeft bewezen dat een van de leukste feestjes van het jaar ook online gevierd kan worden. Tijdens de aftrap van het carnavalsseizoen op 11-11 werd – met succes – de Grôtste Elluf Elluf Sjow gehouden.

Carnaval 2021 in Breda

Hoe carnaval 2021 er in Breda uitziet? “We hebben een volledig alternatief programma van vrijdag 12 februari tot en met dinsdag 16 februari”, geeft een woordvoerster van Stichting Kielegat aan. “We hebben altijd gezegd dat we carnaval gaan organiseren binnen de geldende maatregelen, dat is nog steeds ongewijzigd.”

Zaterdag 13 februari: aftrap van carnaval

Geheel traditioneel draagt burgemeester Paul Depla op zaterdag 13 februari om 15.11 uur de sleutel van ’t Kielegat over aan Prins Arie. Niet op een bomvolle Grote Markt, maar live te volgen via BredaNu.

Zaterdag 13 februari: de Grôtste Mââuwert

Het traditionele voorfeest de Grôtste Mââuwert is in een ander jasje gestoken. De opnames hiervan zijn in volle gang. Bekende Kielegatse Mââuwers komen in korte sketches zaterdagavond voorbij op BredaNu.

Zondag 14 februari: Oeleviering met gedichtenwedstrijd

Een van de onderdelen van het alternatieve programma is de Oeleviering. Niet op de traditionele manier, maar met genoeg elementen die je herkent van vorig jaar. Zo konden Bredanaars zich tot 11 januari inschrijven voor de gedichtenwedstrijd. Stichting Kielegat zoekt het meest carnavaleske gedicht, waar de creativiteit in taal vanaf spat.

“We willen weer eens ouderwets kunnen lachen. Geen vuurwerk van moeilijkdoenerij, geen dwangrijm of afgekeurde sinterklaasgedichten”, aldus Stichting Kielegat. Het winnende gedicht wordt tijdens de Oeleviering voorgelezen door een bekende Bredanaar en krijgt een plek in het onderkomen van de Prins van ’t Kielegat.

De Oeleviering wordt uitgezonden op de Bredase televisiekanalen op zondag 14 februari.

Zondag 14 februari: de Grôtste Versierders van Ut Kielegat

Trommel je buren op, plan een online vergadering en bepaal je strategie, want Stichting Kielegat zoekt de Grôtste Versierders van de stad. Heb jij de best versierde gevel, tuin, balkon of zelfs straat? Leg dit vast op foto of film en stuur dit voor 13 februari naar [email protected]. De beste inzendingen kunnen rekenen op een bezoek van Prins Arie op zondag 14 februari.

Zondag 14 februari: Kielegat the Movie

Iets anders dat zondag 14 februari gebeurt? De première van Kielegat the Movie! Met een glansrol voor jou (en je carnavalsvrienden) als jij jouw of jullie mooiste carnavalsmoment op film naar Stichting Kielegat opstuurt. “Samen met en voor alle Kielegatters maken we deze mooie film. Om voor altijd vast te leggen hoe tof dit jaarlijkse feest is”, vertelt Stichting Kielegat.

Stuur jouw filmmoment via WeTransfer naar [email protected] met jouw gegevens en een begeleidende tekst. Laat weten waar en wanneer de video is opgenomen en waarom deze bij Kielegat the Movie past. Doe dit uiterlijk voor 7 februari. Meer informatie vind je hier.

Maandag 15 februari: Kielegats Diktee

Stichting Kielegat test op maandagavond de Kielegatter op zijn of haar Bredaose schrijfvaardigheid. Alle stadsgenoten worden uitgedaagd om deel te nemen aan Ut Grôôt Kielegats Diktee, opgesteld door paoter Theo Melis.

Dinsdag 16 februari: Ut Letste Aovondmaol

Tijdens de afsluitende show kunnen alle Kielegatters een carnavalsmaaltijd bereiden. Vooraf krijg je een speciaal ingrediëntenpakket, waarna je live kunt meekoken met de carnavalskok. Voor de beste thuiskok, de beste bordversierder en de mooist verklede carnavalstafel zijn leuke prijzen te winnen. Ook zal op eigenwijze stil gestaan worden bij de verbranding van Kiske en Mieske.

Alle dagen: Kielegatse Kilometer

Geen zin om heel de carnaval thuis te zitten? Doe dan mee met de Kielegatse Kilometer: een wandeltocht door de Bredase binnenstad, waar je leuke anekdotes en pronkstukken uit het Kielegatse carnaval tegenkomt. Voor de kinderen is een speurtocht uitgezet.

Lees ook:

11-11 carnaval

Prins Arie en zijn pages over het carnavalsseizoen: ‘We kijken naar wat wél kan’

Dat het carnavalsseizoen er dit jaar compleet anders uitziet, is voor de meeste Kielegatters wel dui...
koningsdag breda

Dit is de status van Bredase evenementen en festivals in 2021

In het jaar 2020 gingen veel evenementen aan onze neus voorbij vanwege het coronavirus. Ook in 2021 ...
hero fabriek

Toen in Breda: 7 x oude foto’s van de Hero-fabriek

Het merk Hero heeft een rijke geschiedenis in Breda. Aan de Teteringsedijk worden al jarenlang sapje...

Meer over

Carnaval Breda

adv.