Dit moet je weten over carnaval 2019 in Breda

Door Annemijn Heijstek 26 februari 2019

Nog een paar dagen wachten, en dan staat het allerleukste feestje van het hele jaar weer voor de deur: carnaval in ’t Kielegat. Wij zetten alvast alle informatie in dit handige overzicht.

Datum carnaval 2019

Carnaval start dit jaar op zaterdag 2 maart met de intocht van de prins, die de sleutel van de stad overhandigd krijgt van de burgemeester. Prins Daan is voor de derde keer verkozen tot Leutvorst van ’t Kielegat. Op dinsdag 5 maart is het slotfeest en geeft Prins Daan de sleutel van de stad weer terug aan burgemeester Depla.

Datum Grote Optocht van Breda

De Grote Optocht van Breda start op maandag 4 maart om 12.49 uur. De kinderoptocht, de Brakkensliert, is op zondag 3 maart. Deze start om 13.30 uur. Voor de Grote Optocht op carnavalsmaandag kun je je niet meer inschrijven. Voor de kinderoptocht kun je je nog aanmelden op de dag zelf bij het startpunt aan de Haven.

Carnaval Breda 2018
Foto: Grote Optocht 2018 | indebuurt Breda

Route Grote Optocht van Breda

De kleine en grote wagens beginnen vanaf 12.00 uur vanaf het einde van de Haagdijk (Kopse Kant) te rijden. Loopgroepen, paren en individuen starten iets later vanaf de Markendaalseweg. Vervolgens gaat de sliert via de Haagdijk, de Vismarktstraat en Reigerstraat naar de Grote Markt, om via de Halstraat, Houtmarkt en de Ginnekenstraat, de Keizerstraat op te draaien. Daarna is het via de Oude Vest en de Vlaszak richting de Boschstraat, waar het hele feest eindigt.

Motto Kielegat 2019

Er waren dit jaar maar liefst 105 inzendingen, maar er kan er maar één de beste zijn. Het motto van ’t Kielegat 2019 is ‘Da Ziede Zo’ en is bedacht door Marianne Kat en Silvie Metselaar.

Carnavalsvakantie

Hoewel de officiële voorjaarsvakantie in het zuiden in 2019 in week 9 valt (23 februari tot en met 3 maart), zijn scholen vrij om de vakantie een week op te schuiven zodat de week vrij tijdens carnaval valt.

Openingstijden winkels

Nog even de stad in omdat je je favoriete carnavalsitem bent kwijtgeraakt in de kroeg? Herkenbaar! Wij zochten voor je uit wanneer de winkels geopend zijn tijdens carnaval. Je vindt het verlossende antwoord op deze pagina.

Carnaval Breda 2018
Foto: Grote Optocht 2018 | indebuurt Breda

Afval ophalen

Ook handig om te weten als je in de binnenstad woont: wanneer wordt je afval opgehaald? De gemeente rijdt een aangepaste inzamelroute tijdens carnaval – zij staan natuurlijk ook met een biertje in de stad. Check hier wanneer jouw straat aan de beurt is.

Carnavalstrends 2019

Dé carnavalstrends van 2019? Wij zochten het voor je uit en gingen langs bij de Fop-Sjop en Poppelaars. Handig als je nog op het laatste moment een gave outfit wilt scoren!

[VIDEO]: Dit zijn de allerleukste carnavalsoutfits van de Fop-Sjop

Alaaf: Poppelaars Budget Bloemen & Planten is omgetoverd in een carnavalswalhalla

Complete programma

Natuurlijk staat er nog veel meer op de planning dan alleen de intocht van de prins en de Grote Optocht van Breda. Ben je benieuwd naar alle evenementen rondom carnaval? Je checkt het hier.

Mis je iets?

Is er bepaalde info die je écht mist in onze carnavalsencyclopedie? Dat horen we graag van je. Stuur al je tips naar [email protected]. Vinden we leuk!

Lees ook:

centrum breda bredase aanbiedingen

Goed om te weten: dit zijn de openingstijden van winkels tijdens carnaval in Breda

Nog eventjes de stad in tijdens carnaval omdat je je favoriete carnavalsitem bent kwijtgeraakt in de...
Kielegat Breda

Bredaas mysterie: waarom heet Breda tijdens carnaval ’t Kielegat?

Tijdens carnaval is het vaste prik: Breda wordt omgedoopt tot 't Kielegat. Eventjes spreken we niet ...
Carnaval Breda 2018 carnavalskrakers kielegat

Dit wordt het weer tijdens carnaval in Breda

Iedere fanatieke Kielegatter is vast razend benieuwd: wat gaat het weer doen tijdens carnaval? Staan...

Meer over

Carnaval Breda

adv.