Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alle informatie over carnaval in Breda 2020 op een rij

Door Daphne Geelink 24 februari 2020

De echte Kielegatters hebben hun mooiste outfit al klaarliggen voor carnaval in Breda. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen we dan maar. Van de route van de Grote Optocht tot het motto van ’t Kielegat: hier vind je alle informatie over carnaval in Breda 2020.

Carnaval start dit jaar op zaterdag 22 februari met de intocht van de prins, die de sleutel van de stad overhandigd krijgt van de burgemeester. Prins Arie d’n Irste regeert voor het eerst over Breda tijdens carnaval. Het slotfeest is op dinsdag 25 februari, waarbij de Prins van ’t Kielegat de sleutel van de stad teruggeeft aan burgemeester Depla. Dit alles gebeurt op de Grote Markt.

Nieuw: historische stoet richting de Grote Markt

De intocht van de Prins van ’t Kielegat op zaterdag 22 februari is dit jaar íéts anders. Die staat symbool voor de intocht van Prins Maurits bij de herovering van Breda op de Spanjaarden. Ter nagedachtenis start de intocht bij het begin van de Haagdijk (café de Kopse Kant), waarna Prins Arie met iedereen die meewil de binnenstad betreedt. Stichting Kielegat nodigt je uit om zoveel mogelijk in de klederdracht van toen te komen. Maak je eigen vaandel, dos je uit en kom de prins vergezellen tijdens de intocht.

Brakkensliert

Update: vanwege het slechte weer is de Brakkensliert uitgesteld naar dinsdag 25 februari.

Op zondag 23 februari trekt de Brakkensliert door ’t Kielegat. De kinderoptocht start zondag in de Haven en eindigt bij het Chassé Theater. De route gaat onder andere langs de Vismarktstraat, Grote Markt, Torenstraat, Halstraat en Oude Vest. In het Chassé Theater barst het Brakkenbal los met de prijsuitreiking.

Tekst loopt door onder foto.

De Grote Optocht van Breda op de Grote Markt in 2019. Foto: indebuurt Breda

Datum Grote Optocht van Breda

De Grote Optocht van ’t Kielegat gaat door!

De Grote Optocht van Breda begint op maandag 24 februari. De wagens starten de route om 12.00 uur vanaf de Haagdijk en de loopgroepen voegen zich om 12.49 uur toe aan de stoet (bij de Prinsenkade). Voor de Grote Optocht op carnavalsmaandag is inschrijven niet meer mogelijk. Meedoen aan de kinderoptocht kan nog wel: hiervoor meld je je aan op de dag zelf bij het startpunt aan de Haven.

Route Grote Optocht van Breda

De route van de optocht is als volgt: de wagens starten bij Café de Kopse Kant, aan het einde van de Haagdijk. Loopgroepen starten iets later vanaf de Prinsenkade. Vervolgens gaat de sliert over de Prinsenkade naar de Hoge Brug, waarna deze via de Vismarktstraat en Reigerstraat op de Grote Markt terechtkomt. Daarna komt de optocht langs de Houtmarkt, Ginnekenstraat en het Van Coothplein. De stoet keert om naar de Keizerstraat, waarna via Oude Vest en Vlaszak de optocht eindigt in de Boschstraat. Een kaart van de route vind je hier.

Tekst loopt door onder foto.

11-11 carnaval
Feestvierders in de stad. Foto: Janine Klappert

Motto Kielegat 2020

Er waren dit jaar maar liefst 177 inzendingen, maar er kan er maar één de beste zijn. Het motto van ’t Kielegat 2020 is Droaj’ut is om en bedacht door Caroline van de Waart-van Tilborg. Heb jij een goed motto voor 2021? Deze kan je nog insturen tot 1 februari naar [email protected].

Carnavalsvakantie

De officiële voorjaarsvakantie in het zuiden is van 22 februari tot en met 1 maart. Dat betekent dat de meeste scholen vrij zijn tijdens carnaval in Breda 2020. Scholen mogen wel afwijken van deze datum en daarom kunnen ze een andere start- en einddatum hebben. Controleer even bij de school van je kind wanneer de voorjaarsvakantie is.

Aangepaste openingstijden winkels

Tijdens het hossen op de Grote Markt ben je je favoriete carnavalsitem kwijtgeraakt. Jammer, want die fancy bril, gekke knots of warrige pruik hoort toch écht bij je outfit. Voor de meeste winkels in de binnenstad geldt: zaterdag geopend tot 18.00 uur, zondag en maandag de hele dag gesloten. Hier lees je meer. 

Afgesloten wegen

Let op: tijdens carnaval 2020 zijn meerdere wegen in Breda afgesloten. Dit komt grotendeels door de optochten in de omgeving. Zo is er naast de Grote Optocht van ’t Kielegat ook een optocht in onder andere Haagse Beemden en Princenhage. Hier lees je welke wegen tijdens carnaval 2020 afgesloten zijn.

Afval in de binnenstad

De harde werkers van de afvaldienst gaan natuurlijk ook zelf even carnavallen! Daarom zijn in de binnenstad andere afvaldagen tijdens carnaval. Op dinsdag 25 februari is er een extra ophaalroute. Hier lees je hoe dat in elkaar zit.

Complete programma

Natuurlijk staat er nog veel meer op de planning dan alleen de intocht van de prins en de Grote Optocht van Breda. Ben je benieuwd naar alle evenementen rondom carnaval? Je checkt het hier.

Mis je nog iets in dit carnavalsoverzicht? Laat het weten via [email protected].

Lees ook:

Carnaval Breda 2018

Bredaas mysterie: waarom heet Breda tijdens carnaval ’t Kielegat?

Tijdens carnaval is het vaste prik: Breda wordt omgedoopt tot 't Kielegat. Eventjes spreken we niet ...
Carnaval Breda 2018

7 x de leukste carnavalskrakers van 2019 van ’t Kielegat

Nog héél even en het is weer tijd voor het allerleukste feestje van het jaar: carnaval. Alvast in de...
carnaval verboden carnavalsmotto 2020

Waarom was carnaval vroeger verboden in Breda?

Op vrijdag tik je zorgeloos je eerste biertjes achterover en als je het tot dinsdag volhoudt, zie je...

Meer over

Carnaval Breda

adv.