Wim Hof-methode en zwemmen bij Galder: 7 x deze Bredanaars houden van kou

De een vindt het heerlijk om in de winter bij de Galderse Meren te zwemmen en de ander begint al te klappertanden bij het idee. Deze Bredanaars houden van kou: de meesten zijn zelfs groot fan van de Wim Hof-methode.

De Wim Hof-methode bestaat uit ademhalingsoefeningen, koudetraining en inzet (mindset) en kan het autonoom zenuwstelsel beïnvloeden. Positieve effecten hiervan zijn bijvoorbeeld een sterker immuunsysteem of betere sportprestaties. Lees er hier meer over.

Kim-Mai zwemt regelmatig in de Galderse Meren

Kim-Mai bij de Galderse Meren. Foto: Stijn Nuyttens

Kim-Mai is 43 lentes jong. In 2007 werd ze ernstig ziek. Na veel verkeerde diagnoses werd in 2012 bij haar de ziekte van Lyme geconstateerd. “De zoektocht naar herstel is echt een puzzel geweest”, vertelt Kim-Mai. “Na diverse behandelingen te hebben gedaan, kwam in 2017 koudetraining op mijn pad. Een ice bad trainer organiseerde een cursus speciaal voor Lymepatiënten.”

Impact van kou

Vanaf de cursusdag is Kim-Mai iedere dag koud gaan afdouchen. “Pas sinds vorig jaar ben ik ook echt gaan ‘Wim Hoffen’, twee keer per week, juist in de winter. In eerste instantie deed ik het voor een boost van mijn immuunsysteem, maar ik kwam er al snel achter dat de impact die koude training geestelijk op me had enorm groot is.”

In de winter is Kim-Mai een à twee keer per week bij de Galderse Meren te vinden. “Af en toe doe ik een ice bad in de achtertuin.”

Freek heeft sinds november niet meer warm gedoucht

freek haverman
Freek in het koude water. Foto: eigen archief

Freek (35) deed vijf jaar geleden een cursus bij Wim Hof en kwam vorige zomer weer in aanraking met koud douchen, door een vriend die ermee begon. “Daarnaast duikt mijn vader elke zondag de Galderse Meren in, het hele jaar door.”

Koud douchen

Tegenwoordig doucht Freek alleen nog maar met koud water. “Ik heb ook een ijsbad in de tuin gebouwd”, zegt hij. “Ik vind koud douchen zo lekker, dat ik dit niet meer wil missen aan het begin van de dag. Dus zelfs als ik soms in de ochtend denk ‘dit ga ik niet doen vandaag’, ben ik achteraf blij dat ik het gedaan heb. Het is een overwinning op mezelf, een kickstart van de dag en daarnaast heeft het wat gezondheidsvoordelen.”

Sebastiaan startte onlangs met ijszwemmen

sebastiaan
Sebastiaan in het ijskoude water. Foto: eigen archief

Sebastiaan (39) keek een aantal jaren geleden een documentaire van Wim Hof. “Sinds die tijd ben ik me gaan verdiepen in zijn gedachtegang en methodiek. Ik ben fanatiek krachtsporter en in eerste instantie ben ik dit gaan doen vanwege de mogelijk positieve effecten op herstel en vetverbranding.”

Uit je comfortzone stappen

De Bredanaar startte met het nemen van koude douches. “Deze zijn inmiddels geen uitdaging meer en een jaar geleden startte ik met ijszwemmen. Het is voor mij veranderd van een fysieke naar een mentale uitdaging. Iets doen wat anderen niet doen en uit je comfortzone stappen. Ik kan het iedereen aanraden, omdat je in gevecht gaat met jezelf en die overwinning is zo krachtig. Als je dit aankan, dan ga je gemakkelijker de strijd aan met andere dingen die op je pad komen.”

Rene

Rene in een ijsbad. Foto: eigen archief

De voorliefde voor de kou is bij Rene (44) het laatste half jaar ontzettend gegroeid. “Het begon zo’n drie à vier jaar geleden met koud douchen”, zegt Rene. “De eerste keer ging ik veel te lang, want opbouwen daar doen we niet aan, zei ik stoer. Dit zorgde ervoor dat ik zeker een uur liep te rillen. De daaropvolgende keer stapte ik de douche in met iets meer verstand en minder overmoed, en na 30 seconden stapte ik er met een lekker energiek gevoel onderuit.”

Cryo-cabine

Inmiddels is Rene niet meer weg te slaan uit de koude douche. “Een half jaar geleden stond ik voor het eerst in een cryo-cabine [een extreem koude ruimte, red.] bij Refreeze in Ulvenhout. Deze ervaring overtuigde me dat blootstelling aan kou zo gek nog niet is voor lichaam en geest. Ik had namelijk al jaren slaapproblemen. Na de eerste week in de cabine sliep ik een stuk beter.”

Zwemmen bij Galder

“Het balletje ging rollen en ik schreef me – samen met mijn vriendin – in voor een Wim Hof-workshop. Vijf weken geleden zijn we voor het eerst samen met nog een andere vriendin de Galderse Meren ingedoken. Inmiddels zijn we met een groep van twintig mensen, we noemen onszelf de Jägermeisters.”

Babs

Babs in een ijsbad. Foto: eigen archief

Babs (39) is altijd al een fanatiek sporter geweest. “Met de jaren werden de uitdagingen gematigder en de algemene gezondheid belangrijker. Toen een vriendin – een fantastisch orthomoleculair therapeute – me uitlegde dat ademhaling en het zuurstofgehalte in je lichaam van enorme invloed zijn op je hormonale balans en andere processen in je lichaam, was de Wim Hof-methode net in opkomst.”

Nieuwsgierig naar de Wim Hof-methode

De methode maakte Babs nieuwsgierig. Ze startte met de basis en was direct onder de indruk van een ‘simpele ademhalingsoefening’, het ijsbad moest toen nog komen. “Toen ik Wim Hof een paar jaar geleden zelf ontmoette, besloot ik een wijnvat van 650 liter voor in de tuin te kopen. Als het kon, sloot ik aan bij het ijsbadmoment van de Wim Hof-trainingen.”

Energie

Babs is ook regelmatig met andere kouliefhebbers in de Galderse Meren te vinden. “Kou is een ding, maar de combinatie met natuurwater, een prachtige omgeving en gelijkgestemden is echt fantastisch.” De Bredase heeft het gevoel dat ze de wereld aankan als ze het water uitkomt. “Dit gevoel duurt de hele dag. Ik bruis van de energie en de hormonale reset is merkbaar bij mij.”

Michiel

Michiel. Foto: eigen archief

Michiel (48) kwam ook in aanraking met de kou door Wim Hof. Hij kocht zijn boek en stelde zichzelf bloot aan de kou, waar hij nu een aantal jaar mee bezig is. Waarom hij het doet? “Het geeft me een kick en een dosis energie”, vertelt Michiel. “Daarnaast helpt het mij juist tegen de kou, want ik heb het nooit meer koud. In plaats van me ertegen te verzetten, omarm ik de kou en haal ik er plezier uit.”

Apart en dapper

“Je voelt je een stuk fitter als je uit een koude douche komt”, laat Michiel weten. “Mijn omgeving is het inmiddels gewend. De meesten vinden het apart, maar ook dapper. Hier en daar krijg ik ook mensen gemotiveerd om mee te doen, dat is leuk. Maar voor sommigen is het lastig om afscheid te nemen van die comfortabele warme douche.”

Elisabeth

elisabeth
Elisabeth. Foto: eigen archief

Elisabeth (46) woont in Breda en zwemt – als het kan – iedere dag een paar minuten in de Galderse Meren. “Als ik niet ga zwemmen, douche ik koud af”, vertelt ze. “Het werkt echt verslavend, zo gaaf is het! Het koud douchen doe ik nu een jaar en sinds het najaar plons ik ook de Galderse Meren in. Samen met een vriendin – die al eerder zwom – ben ik begin november gaan zwemmen. Inmiddels is er een vaste groep van 12 dames die dagelijks de Galderse Meren in springen. “

Met een ‘yes’-gevoel naar huis!

“Nadat we uit het water komen, doen we een opwarmrondje met bewegingen en drinken we een kop gemberthee. Daarna keren we met een ‘yes’-gevoel weer naar huis. Als ik in Zeeland ben, duik ik de zee in. Altijd met respect voor de kou: nooit alleen, niet diep en niet te lang. Het effect voor je lijf gebeurt al in de eerste minuut en het is geen wedstrijd.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bredanaars

Ga naar “Binnenkijken bij Boyd: ‘Het huis komt uit 1901, maar daar zie je niets meer van terug’”

Binnenkijken bij Boyd: ‘Het huis komt uit 1901, maar daar zie je niets meer van terug’

Ga naar “Favorieten van Tess: ‘Hier kun je lekker lang van de zon genieten’”

Favorieten van Tess: ‘Hier kun je lekker lang van de zon genieten’

Ga naar “Goed nieuws voor ex-NAC’er Ralf Seuntjes: ‘Lymfeklierkanker is weg’”

Goed nieuws voor ex-NAC’er Ralf Seuntjes: ‘Lymfeklierkanker is weg’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker lingerie bij Naron”

Verkoopmedewerker lingerie bij Naron

 • Naron
 • Parttime

Topper

Ga naar “Warehouse employee”

Warehouse employee

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker binnendienst”

Medewerker binnendienst

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Pro Industry
 • Fulltime
Ga naar “Storingsmonteur Perfetti Van Melle”

Storingsmonteur Perfetti Van Melle

 • Continu Professionals
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Carnaval in Kielegat”

Carnaval in Kielegat

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Creatieve workshop Magische maskerade”

Creatieve workshop Magische maskerade

 • 11 februari 2023
Ga naar “Collegereeks westerse muziekgeschiedenis”

Collegereeks westerse muziekgeschiedenis

 • 3 februari 2023
livemuziek
Ga naar “Kantje Boord”

Kantje Boord

 • Van 16 feb t/m 23 feb