Wilma en Dimitri wonen bij Amarant in Breda: ‘Soms mis ik een maatje om me heen’

wilma en dimitri
Wilma met haar hondje Luna (links) en Dimitri. Foto's: indebuurt Breda

Voor Amarant aan de Nieuwe Leuvenaarstraat zamelt indebuurt Breda dit jaar kerstkaarten in. Wie wonen er en waarom kunnen ze jouw kaart goed gebruiken? Dimitri May (52) en Wilma Lammers (60) vertellen hun verhaal.

Dimitri kreeg te maken met zuurstofgebrek bij zijn geboorte. Hierdoor zijn zijn organen beschadigd. Hij zit al heel zijn leven in een rolstoel en is voornamelijk afhankelijk van anderen. Vooral dat laatste vindt hij moeilijk. “Het ergste van de handicap vind ik niet de handicap zelf, maar de afhankelijkheid die het met zich meebrengt”, vertelt hij. “Je moet zoveel mensen toelaten in je kamer, omdat je anders niet uit bed komt.”

Huisje, boompje, beestje

Als klein jochie was hij niet zo bezig met zijn handicap. Hoe ouder Dimitri werd, hoe lastiger hij het vond om afhankelijk te zijn. “Ik zag mijn broer een relatie en kinderen krijgen. Huisje, boompje, beestje: dat wilde ik ook.” Na de vraag of Dimitri een relatie heeft, is hij even stil. “Ik heb één relatie gehad maar zij kwam door zelfdoding om het leven. Het was een heel heftige periode, maar het heeft me ook iets goeds gebracht. Ik moet genieten van het leven, want het is maar kort. Eén ding is zeker: ik word later geen oude brombeer.”

Al 30 jaar op deze plek in Breda

Dimitri woont al 30 jaar op deze plek aan de Nieuwe Leuvenaarstraat. Het gebouw is onlangs onder handen genomen, dus hij heeft een spiksplinternieuwe kamer. “Ik heb het heel erg naar mijn zin hier”, zegt hij. “Doordeweeks help ik bij een zorgcentrum in de IJpelaar als receptionist.” En dat gaat de sociale Dimitri maar al te goed af. “Ik ben daar de gastheer”, zegt hij glunderend.

Kerst vieren

De kerstdagen komen eraan, maar dit is niet Dimitri’s favoriete tijd van het jaar. Bij Wilma staat daarentegen de kerstboom al klaar, versierd en wel. “Dat doe ik allemaal zelf”, zegt ze trots. Haar kamer is spic en span en heeft een aangename bloemengeur. “De feestdagen vier ik met mijn drie kinderen. Op kerstavond komt een van mijn zoons hier, de rest van de dagen ben ik naar mijn andere kinderen.”

Het verhaal van Wilma

Wilma heeft een spierziekte, waar ze vanaf haar achttiende last van kreeg. Toen ze 39 jaar oud was, kwam ze in een rolstoel terecht. Het uiteinde van haar ruggenwervel werkte niet meer. “Het was heel heftig om te accepteren, maar ik ben niet iemand die bij de pakken neerzit.” In haar kamer hangen verschillende schilderijen die ze met diamond painting maakte. “Ik ben heel creatief”, vertelt ze.

Contacten verwaterd

Door de jaren heen zijn veel contacten van Wilma verwaterd door haar ziekte. “Ik voel me al heel snel te veel bij mensen. Het is niets voor mij om afhankelijk te zijn van een ander. Het duurde ook heel lang voordat ik poetshulp in huis nam.” Wilma vertelt dat ze zelf ook poetst en zoveel mogelijk alleen doet. “Doordeweeks kook ik altijd een gezonde maaltijd, in het weekend geniet ik van een pizza of een frietje met snack. Ik zorg goed voor mezelf, want ik wil heel oud worden.”

Een maatje om je heen

Wilma woont sinds een halfjaar in de nieuwe kamer van het verbouwde complex aan de Nieuwe Leuvenaarstraat. “Het is echt een fijne plek, maar soms mis ik wel een maatje om me heen. Iemand om leuke dingen mee te doen”, zegt ze. “Sinds een aantal maanden is mijn relatie uit, het kon niet langer. Daar heb ik het wel moeilijk mee.”

Het lijkt Wilma fijn om iemand te hebben waarmee het klikt en waar ze regelmatig een babbeltje mee kan maken. “Of dit nu een goede vriend(in) is of een relatie, dat maakt niet uit.” Over haar kinderen zegt Wilma: “Zij hebben ook allemaal een eigen leven met drukke banen, dus ik wil hen ook niet altijd belasten.”

Er is iemand die de leegtes opvult

“Er is wel iemand die een groot deel van de leegtes heeft opgevuld”, vertelt Wilma vrolijk. Ze wijst naar de kleine zwarte viervoeter op haar schoot. “Dit is Luna. Ik heb haar sinds een paar weken. Het is zo’n lief beestje: ze helpt me met wakker worden, met opstaan en zorgt dat ik vaak buiten kom. Daar maak ik gelukkig regelmatig een praatje met anderen.”

Wil jij Dimitri, Wilma en de andere bewoners van Amarant aan de Nieuwe Leuvenaarstraat een kaartje sturen? Doe dit voor 16 december. Lees in dit artikel waar je kaartje naartoe mag.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bredanaars

Ga naar “Leuk volgens Manoek: ‘Hier blijf ik altijd nét iets te lang rondneuzen’”

Leuk volgens Manoek: ‘Hier blijf ik altijd nét iets te lang rondneuzen’

Ga naar “Strike a pose: 9 x de tofste foto’s van Bredanaars op Instagram”

Strike a pose: 9 x de tofste foto’s van Bredanaars op Instagram

Ga naar “Maarten en Beata openen een olijfwinkel: ‘Je kunt er meer mee dan je denkt’”

Maarten en Beata openen een olijfwinkel: ‘Je kunt er meer mee dan je denkt’

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Boodschappen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Lucy Chang Breda”

Lucy Chang Breda

 • Ginnekenweg 309
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “15% korting op een uitje bij The Park Playground:”

15% korting op een uitje bij The Park Playground:

 • The Park
 • Geldig t/m 31 mei 2022
Ga naar “Kipling dames tas € 32,99”

Kipling dames tas € 32,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Björn Borg sneakers € 44,99”

Björn Borg sneakers € 44,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Elektromonteur voor (te) gekke projecten gezocht”

Elektromonteur voor (te) gekke projecten gezocht

 • Livingprojects
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Lucy Chang zoekt medewerkers!”

Lucy Chang zoekt medewerkers!

 • Lucy Chang Breda
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Redacteur/community manager indebuurt Breda”

Redacteur/community manager indebuurt Breda

 • indebuurt Breda
 • Fulltime

Topper