Van showroom naar buurtzaak: deze buren deden het zelf

Door Susanne de Bruin 21 januari 2019

Hoewel de tegeltjeswijsheid ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’ misschien wat afgezaagd klinkt, zullen de meeste mensen het toch beamen. Het is fijn om goed met je buren overweg te kunnen. Dat hebben de oprichters van de Buurtzaak vast ook gedacht toen ze hun ontmoetingsplek voor buren aan de Teteringsedijk een jaar geleden startten. ‘’We wilden een plek waar we ideeën voor en door de buurt konden realiseren. Dat is gelukt’’, vertelt Cobi Michielsen, een van de initiatiefneemsters.

Tussen de soep en de aardappelen door

Het idee werd geboren tijdens een etentje met een groep buren in het voorjaar van 2017. “De eigenaar van Haarden & Kachels had zijn showroom niet meer nodig. Daarom deed hij een oproepje aan tafel: hij zocht huurders voor de ruimte. Nog diezelfde avond kwamen de eerste ideeën ter sprake”, herinnert Cobi zich. Ze wilden een plek waar allerlei culinaire, culturele en sociale activiteiten samenkomen. Waar buren elkaar leren kennen en kunnen helpen.

buurtzaak
Foto: Cobi Michielsen

Helpende handjes

In de maanden die volgden werd er bekeken of er genoeg animo was onder andere buurtgenoten. Bovendien moest er een hoop worden geregeld om de vereniging op te richten. Rekeningen openen, inschrijven bij de Kamer van Koophandel en ga zo maar door. ‘’Ik vond het direct een goed idee en wilde graag meehelpen’’, vertelt Joke van Rinsum. Dankzij hulp van buurtgenoten, gedoneerde spullen en een subsidie van het Wijkplatform ging De Buurtzaak begin dit jaar van start. ‘’Het openingsfeest was een groot succes, wat waren we trots toen’’, glundert Joke.

buurtzaak
Foto: website de Buurtzaak

Niets is te gek

De dames kijken tevreden terug op het eerste jaar. Eigenlijk kan alles in De Buurtzaak en dat was ook precies de bedoeling. Borrelen, spelletjes spelen of gewoon lekker bijkletsen onder het genot van een bakske leut. Maar ook: boeken bespreken, creatieve workshops volgen of voor elkaar koken. ‘’Er gaat een hoop werk in zitten, maar je krijgt er zoveel energie van’’, vindt Cobi. ‘’Kijk, die ouderen hebben net enorm fanatiek staan sjoelen’’, lacht ze. Ook bij de boekenclub, de maandelijkse buurtborrels en het samen eten is het steevast volle bak.

Verborgen talenten

‘’Het is zo leuk om je buren op een andere manier te leren kennen. Zo begroette ik vroeger altijd wel een buurman van wie ik alleen wist dat hij aannemer was. Nu hoor ik hem prachtig gedichten voordragen. En een stille buurvrouw pakte laatst zomaar de gitaar. Ze zong een geweldige Portugese fado, kippenvel kreeg ik ervan’’, bekent Cobi. Maar ook de aandoenlijke Jan (10) vergeten ze niet gauw: hij wilde een middag pannenkoeken bakken voor al zijn vriendjes uit de wijk.

Iedereen welkom

Momenteel telt De Buurtzaak zo’n 125 leden. Per adres kost het lidmaatschap vijf euro per maand. ‘’We kunnen zeker nog groeien, maar willen ook niet te groot worden. We blijven een kleinschalig ontmoetingspunt’’, licht Joke toe. Om die reden werft de Buurtzaak dan ook niet actief buiten Brabantpark. Toch zijn Bredanaars uit andere buurten ook welkom. ‘’We willen niemand buitensluiten. We hebben ook leden uit andere wijken die hier graag komen’’, vervolgt ze.

buurtzaak
Foto: website de Buurtzaak

Meer groen(tjes)!

Wensen voor de toekomst? ‘’Het zou leuk zijn als nog meer buurtbewoners eigen ideeën inbrengen’’, vindt Joke. Cobi wil graag meer doelgroepen bereiken. ‘’De Buurtzaak is er voor jonge en oud, maar jonge ouders zien we niet vaak.’’ Ook zouden ze graag studenten uit de buurtmeer betrekken. Met nieuwe activiteiten wil De Buurtzaak daarop inspelen: ‘’We denken aan een Pubquiz of talentenjacht zoals ‘De Buurt’s got Talent!’. En op het braakliggend terrein hierachter willen we een moestuin aanleggen’’, vertelt Joke, ‘’Dat is niet alleen hip onder jongeren maar ook leuk voor senioren.’’

Lees ook:

geur

Frederik is uitvinder: ‘Geur is extreem intiem’

Welke geur past bij jou? Ingetogen, zwaar, houtachtig of bloemig? Als het aan Bredanaar Frederik Due...
boswachter

Boswachter Floris: ‘Het Mastbos is de Efteling onder de bossen’

Floris Hoefakker is pas 23 en boswachter in Breda. ''Mensen verwachten een oude man met een baard en...

adv.