Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tim is wereldkampioen in Stratego: ‘Ik mocht lunchen met de koning en koningin’

Door Daphne Geelink 11 november 2019

De één vindt het heerlijk om spelletjes te spelen en de ander laat het liever achterwege. Tim Slagboom (32) is zo iemand die gek is op spelletjes. Een potje Stratego ga je van deze Bredanaar niet winnen, want hij werd in 2019 voor de derde keer wereldkampioen in het Engelse Sheffield.

Tim was een aantal keer héél dicht bij het kampioenschap. “Ik ben vijf keer tweede geworden, totdat ik in 2013 en 2014 eerste werd. Stiekem was ik helemaal klaar met die tweede plaats. Om eerlijk te zijn had ik het totaal niet verwacht. Dat jaar was ik relaxter en had ik me minder goed voorbereid dan voorgaande jaren. Dat zorgde uiteindelijk toch voor de winst.”

Begonnen op verjaardagen

“Het begon allemaal op verjaardagen. Daar speelde ik als vijfjarig jochie met mijn neef, die een paar jaar ouder was. Op gegeven moment ging hij naar toernooien die werden aangekondigd in de krant. Ik besloot om een keertje mee te gaan en in 1999 was mijn eerste echte wereldkampioenschap in Londen. Die hele ervaring was zó gaaf. Het evenement was in het Alexandra Palace en er werden zelfs medailles uitgereikt. Ja, dat smaakte naar meer.”

Tekst loopt door onder foto.

tim slagboom
Foto: Tim Slagboom

In de eerste jaren won Tim weinig, maar dat weerhield hem er niet van om door te gaan. Hij werd beter en wist zichzelf naar de top te spelen. “Ik was 17 toen ik voor het eerst Nederlands kampioen werd. Daarna wilde ik ook een wereldkampioenschap winnen.” Zijn voorbereiding bestaat uit – je raadt het al – heel veel potjes Stratego spelen. “Je hebt een website waar je gratis kunt spelen tegen de hele wereld. Daarnaast ga ik regelmatig naar de Bredase strategoclub. Daar spelen we één keer in de twee weken op donderdagavond.”

Spelen met vrienden of familie

Of Tim ook weleens tegen vrienden of familie speelt? “Dat lijkt me niet verstandig”, zegt hij lachend. “Voor mij is het niet uitdagend en voor hen is het heel frustrerend. Zo af en toe word ik uitgedaagd op een verjaardag en dan doe ik wel mee. Maar daar komen ze meestal snel van terug.” Naast Stratego speelt Tim ook graag andere spelletjes. “Ik ben niet heel actief, maar wel echt een spelletjes- en sportfreak. Ik voetbal, tafeltennis en als ik Risk, Monopoly of Mens Erger Je Niet speel, wil ik natuurlijk altijd winnen.”

Het wereldkampioenschap bracht Tim zelfs aan tafel bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. “Na mijn eerste wereldkampioenschap werd ik uitgenodigd om te komen lunchen bij de koning en koningin. Dit was voor de uitblinkerslunch.” Hiervoor worden mensen uitgenodigd die pas zijn onderscheiden voor een bijzondere prestatie op hun vakgebied. En die bijzondere prestatie had Tim zeker behaald.

Vrije tijd

Wanneer Tim geen toernooi op de planning heeft staan, speelt hij ook gewoon Stratego. “Dan speel ik zo’n één of twee keer per week. Daarnaast ben ik afdelingsmanager bij een handelsbedrijf in de buurt van Rotterdam. Daar stuur ik op administratief gebied een afdeling van twintig medewerkers aan. Het zou zo maar kunnen zijn dat dit mijn laatste wereldtitel was. Veel meer ga ik niet spelen. Het is toch anders dan vroeger.” We kunnen ons voorstellen dat na drie wereldkampioenschappen winnen, je het kunstje wel kent.

Lees ook:

Terugblik: 6 x foto’s van toen koning Willem-Alexander in Breda was

Het is bijna zover: dinsdag 29 oktober is onze koning Willem-Alexander in Breda te vinden. Ter ere v...
fietspad station breda

Bredaas mysterie: dit is het verhaal achter het vrolijkste fietspad van Breda

Iedereen die weleens met de fiets langs de Belcrumzijde van of naar het station fietst, kent de opva...

Madycke maakt make-up art: ‘Op kantoor zit er af en toe nog verf in mijn haar’

In het dagelijks leven studeert Madycke Dielemans (19) mediavormgeving en in het weekend zit ze acht...

adv.