Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sophie zit bewust vast in Kaapverdië: ‘Ik vond het een heel lastige keuze’

Door Daphne Geelink 1 april 2020

Sophie Linders (22) vertrok op 12 maart naar Boa Vista in Kaapverdië om haar vriend weer te zien. Ze zou 2 april terugkeren, maar toch liep haar tripje iets anders dan gedacht. “Ik moest kiezen: naar Nederland vliegen en niet bij Wilson zijn of hier blijven wetend dat ik mijn familie voorlopig niet zie.”

“Na 12 dagen vakantie kreeg ik bericht dat de volgende dag een vlucht naar Nederland zou gaan. Ik vond het een heel lastige keuze.” De van oorsprong Bredase koos ervoor om bij haar vriend Wilson te blijven. “De medische faciliteiten in Nederland zijn beter en mocht er iets met mijn familie gebeuren, dan weet ik dat ze in goede handen zijn. Kaapverdië heeft die faciliteiten niet en ik wilde zorgen dat Wilson in ieder geval veilig was.”

Een flirt

De twee leerden elkaar kennen in Boa Vista toen Sophie als reisleiding voor TUI werkte. Wilson werkte toen in een van de grootste hotels op het eiland. “Ik vond hem maar een flirt. Net zoals bijna alle mannen hier. Toch kwam ik er al snel achter dat hij oprecht was en we zijn gaan afspreken.” Inmiddels is het stel twee jaar verder. “Afgelopen kerst kwam hij onverwachts via All you need is love naar Nederland.”

Lockdown

“Alles is gesloten en we mogen de straat niet op. Sommige mensen in sloppenwijken hebben geen toilet in hun huis en moeten wel de deur uit, maar iedereen wordt door de politie naar binnen gestuurd. In twee hotels zijn gasten positief getest op het coronavirus en daarom zit iedereen daar in quarantaine. Gelukkig zijn er – voor zover bekend – geen besmettingen onder de locals, dat zou een groot probleem zijn.”

Officieel geldt in Kaapverdië een complete lockdown. “Voor kleine boodschappen kunnen we in de plaats waar we wonen terecht, voor grotere gaan we naar de hoofdstad Sal Rei. Op beide plekken telt iemand hoeveel mensen er binnen zijn. Ook je handen worden gedesinfecteerd en je krijgt een mondkapje.” Toch is die anderhalve meter afstand houden lastiger dan in Nederland, vertelt Sophie ons. “We gaan met een minibus voor €1,- naar de hoofdstad, maar daar zit je soms met 15 man in. Een andere manier van transport is lastig te krijgen op dit moment.”

Geen heimwee

Heimwee heeft de Bredase niet. “Boa Vista is echt mijn tweede thuis. Wilson heeft me aan zoveel mensen voorgesteld en plaatsen laten zien, dat het echt voelt als een warm bad. Het enige dat ik lastig vind, is dat mijn moeder nu alleen thuis is. Ze werkt in de thuiszorg en heeft dus ook te maken met het virus. Ik zit hier en kan niks voor haar doen, maar ze beschermt zich goed en maakt zich veel minder zorgen dan ik.”

Bewuste keuze

Verder blijven Sophie en Wilson voornamelijk binnen en gaan ze af en toe naar buiten voor frisse lucht. “De situatie voor Wilson en mij is goed te doen. Hij woont erg klein: zijn keuken is ook zijn woon- en slaapkamer, maar we zijn veilig en hebben voldoende eten. Zodra de reguliere vluchten weer gaan, boek ik een vlucht naar huis. Ik weet dat ik hier voorlopig nog een tijd zit, maar dat is een bewuste keuze.”

Lees ook:

Zo ziet boodschappen doen er nu uit in Breda

Anderhalve meter afstand houden: ook in de supermarkten moeten we eraan geloven – voor ons eigen bes...

Dicht door de coronacrisis: La Cucina Italiana sluit de deuren voorgoed

Dat de coronacrisis ook een hoop economische gevolgen heeft, moge duidelijk zijn. Italiaans restaura...
teddyberen breda

Gespot! 19 x deze teddyberen vormen samen een speurtocht in Breda

Op sociale media roepen mensen op om een teddybeer voor je raam of op je vensterbank te zetten. Hier...

adv.