Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sophie danst de konijnendans, shuffle en meer: ‘Het begon stilletjes in mijn eigen kamer’

Door Daphne Geelink 20 juli 2020

Cutting shapes, de konijnendans, shuffle en Melbourne: het zijn vier verschillende dansstijlen die Sophie Verweij (20) maar al te graag uitvoert. Ze begon zo’n vijf jaar geleden met een aantal tutorials via YouTube en inmiddels organiseert ze zelfs meetings voor mensen met dezelfde passie. 

“Ongeveer vijf jaar geleden zag ik een video van een Duitse jongen op het internet die deze stijl danste. Ik dacht meteen: dit wil ik ook.” Sophie was gemotiveerd om het te leren, maar dit ging niet over één nacht ijs. “Ik had niemand om me heen met wie ik het samen kon doen. Het begon allemaal stilletjes in mijn eigen kamer voor de spiegel”, zegt ze lachend. In de loop der jaren heeft de fanatiekeling mensen die ze kende via Instagram ontmoet. Zij hebben – net als zij – een grote passie voor deze dansstijlen.

Hoe ziet een dans eruit?

Voor sommigen zijn termen als de konijnendans of cutting shapes misschien onbekend. Sophie legt uit: “De konijnendans is een dans die veelal op festivals wordt uitgevoerd. Deze is ontstaan in Nederland en wordt daarom ook de konijnendans genoemd. Bij cutting shapes dans je voornamelijk op je plek en meer ingetogen. Shuffle zijn de basisstapjes en Melbourne is nét weer wat uitgebreider.”

Tekst loopt door onder Instagrampost.

Groot platform

“Deze dansstijl heeft een groot platform op Instagram. Veel mensen filmen zichzelf vanuit huis, in hun tuin of in de wijk waar ze wonen. Inmiddels wordt er veel gedeeld en leert iedereen van elkaar.” Sophie organiseert regelmatig meetups, waarbij ze met meerdere mensen afspreekt om in de buitenlucht te dansen. “We leren elkaar kennen, maken samen choreografieën en verder dansen we de hele dag. Zaterdag 18 juli kwamen we in Breda samen om lekker te bewegen. Iedereen die geïnteresseerd was, mocht komen.”

Sophie komt uit een klein dorp dicht bij Nijmegen en daar vonden ze haar passie een beetje vreemd. “Maar over het algemeen is iedereen erg enthousiast. Als we met een groep op een festival staan, krijgen we veel leuke reacties van mensen die het ook willen leren.”

Tekst loopt door onder Instagrampost.

View this post on Instagram

This is Breda. Thank you for meeting up in the city where I live now. The 2 last meetups were insane. Thank you for joining, we met so much new people. I can proudly and full of joy tell you.. that we’re with 40 dancers now. Watching this video takes me back into the days I practiced this dance style by myself, in my room. Every day I tried some steps for a few minutes, repeating it over and over again. Somehow I never gave up, even tho I was alone. We all practiced on our own. A lot of you even had to fight. Fight to call this a dance style, because no one around you took it seriously. That was one of the hardest things. Still, we are dancing. Back then it was me ..and my mirror. Now, I’m with all of you. @amsterdamravers – here we go. See you in August. —————————— & @annas_shufflelitis @djshufflehouse @neyralexandra

A post shared by Sophie Verweij (@so0fiee) on

Hoelang duurt het om te leren?

In het begin oefende Sophie iedere dag een kwartiertje. Ze herhaalde de stapjes en werd steeds beter. “Tegenwoordig dans ik een à twee keer in de week.” Sophie woont met haar vriend in een appartement in Breda, dus de konijnendans of shuffle binnen wordt lastig. “Ik woon boven iemand, dus dat wil ik mijn buurtjes niet aandoen”, zegt ze lachend. “Meestal ga ik naar een parkeerplaats in de buurt om te oefenen.”

“In de toekomst lijkt het me leuk om mijn brood ermee te kunnen verdienen. Ik zie mezelf wel lesgeven: het lijkt me tof om deze dansstijlen over te brengen aan anderen, ook omdat je dan vaak dezelfde muzieksmaakt deelt. We bewegen vooral op techno- en housemuziek, maar ooit wil ik ook hiphop leren dansen.”

Lees ook:

antoni wanders

Antoni is paaldansdocent: ‘Leden komen als watje binnen en lopen als diva de deur uit’

Zijn omgeving had jaren geleden nooit gedacht dat hij een succesvolle onderneming kon leiden. Nu, ti...

Hier wil je naartoe: 3 x onontdekte plekken in Breda

De meeste Bredanaars kennen het Chassé Theater, Park Valkenberg en 't Hart van Breda wel, maar er zi...
felipe cardona

Leuk volgens local Felipe: ‘Iedere zondag dans ik hier op de lekkerste muziek’

De beste tips? Die komen van échte locals! Want wie in Breda woont of werkt, weet vaak de leukste pl...

adv.