Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sinéad wordt ook wel Moeder Theresa van de Middellaan genoemd: ‘Altijd in voor een praatje’

Door Daphne Geelink 21 september 2020

“Sinéad doet zoveel voor de wijk dat ze het verdient om in het zonnetje gezet te worden”, aldus Peter Havermans, sociaal beheerder van de Middellaan. Tijd om Sinéad Power (32) zelf aan het woord te laten: waarom is ze zo actief betrokken bij de Middellaan?

“Inmiddels woon ik hier al acht jaar”, zegt Sinéad trots. “In 2012 zocht ik een aangepaste woning in Breda, omdat ik in die tijd aan het revalideren was.” Sinéad raakte op haar 23e van de één op andere dag verlamd door de zeldzame spierziekte CIPD. Ze belandde in een rolstoel en zou volgens artsen nooit meer zelfstandig kunnen lopen. “Tegenwoordig loop ik korte stukken door het huis.”

Beter een goede buur…

Volgens Sinéad heeft ze ongelofelijk veel steun aan haar buren. “Een van de buren heeft me in het begin van mijn rolstoelperiode in laten zien dat het niet uitmaakt om een beperking te hebben.” Doordat de buurt zoveel voor haar betekent, voelt het voor haar normaal om wat terug te doen. “Ik ben altijd in voor een praatje, ik bied een luisterend oor aan iedereen die dat nodig heeft. Dit betekent dat er regelmatig buren bij mijn tuinhekje staan te kletsen.” Door alles wat Sinéad voor de wijk doet, noemt Peter haar ook wel de Moeder Theresa van de Middellaan.

Breda maakt het samen

Naast dat Sinéad een luisterend oor biedt, organiseert ze regelmatig laagdrempelige activiteiten om buurtbewoners samen te brengen. Dit doet ze niet alleen. “Peter wilde mij in het zonnetje zetten, maar ik denk dat hij juist een schouderklopje verdient. Hij staat altijd klaar voor de buurtbewoners en door middel van onder andere etentjes bracht hij mensen samen.”

Leven verreikt

“Het is gek om te zeggen, maar de ziekte heeft mijn leven verrijkt. Ik had hier anders nooit gewoond en de fijne mensen om mij heen nooit leren kennen. De Middellaan is voor mij een bijzondere plek om te wonen en dat komt vooral door de saamhorigheid die er heerst.”

Negatieve en positieve gebeurtenissen

“Er zijn ook negatieve gebeurtenissen in de wijk. Daar kunnen we niet omheen”, stelt Sinéad. “Een naar voorval zoals een schietpartij brengt de buurt naar mijn mening dichter bij elkaar. We kijken naar elkaar om, checken of de ander oké is en praten er samen over.”

“Mijn buurvrouw is laatst overleden. Verdrietig, maar hierbij werd duidelijk hoeveel we voor elkaar betekenen. Haar broer heeft autisme en woont in Zeeland, waardoor het voor hem lastig was om de woning leeg te halen. Voor we het wisten stond er een rij van buurtbewoners klaar om het appartement leeg te halen. Dat zijn de mooie dingen die hier gebeuren.”

Corona

“Zeker in het begin van de coronatijd was die verbondenheid goed voelbaar. De eerste drie maanden was ik vooral in en rondom mijn huis. Steeds meer mensen liepen langs mijn tuintje om een praatje te maken. Ik zag buurtbewoners die ik nog nooit eerder had gezien. Een van de mooie dingen die corona voortbracht is dat we weer mochten zijn zoals we vroeger waren. Er was weer tijd en ruimte om de buren te leren kennen.”

Lees ook:

Veteraan Sandra heeft een ‘onzichtbare’ aandoening: ‘Hulphond Bieke helpt me elke dag’

Zie jij iets bijzonders aan de vrolijke dame op de foto? Op het eerste gezicht valt je aan Sandra Ve...
Bredanaars Irma en Gwen van alleterasjes testen alle terrasjes in Breda

Gwen en Irma testen alle terrassen van Breda: ‘Als er stoeltjes buiten staan, is het een terras’

Hoeveel terrassen telt Breda eigenlijk? En waar kun je het leukst zitten? Het zijn vragen die iedere...

Miron maakt stekpakketjes en schilderijen met planten: ‘Het gaat een stuk beter dan gedacht’

De Bredase Miron van Kastel (23) is een echte plantengek. Haar interieur staat er vol mee en tegenwo...

adv.