Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Simon schreef zijn eigen boek met maar één vinger: ‘Voor de grap stuurde ik het op’

Door Jennifer da Graça 31 augustus 2020

Je kent de geboren en getogen Ginnekenees Simon van Aalst (69) misschien wel als oud-docent godsdienst en maatschappijleer aan De Nassau. De enthousiaste verhalenverteller kwam na een herseninfarct in 2008 thuis te zitten. “Je dagen zijn opeens helemaal leeg.”

Als kind had hij een al sprekende fantasie: “Ik heb geen broers of zussen, dus leerde ik al vroeg om mezelf te vermaken. Als ik een dag geen avonturen meemaakte, verzon ik voor mijn ouders een spannend verhaal dat ik onderweg had ‘gezien’. Sommigen noemen het liegen, anderen zien het als talent. Jaren later zeiden zelfs mijn leerlingen in de klas dat ik cabaretier moest worden.”

Korte verhalen

Na zijn herseninfarct zocht Simon nieuwe bezigheden. “Om ritme en structuur in mijn dagen te brengen, ga ik nu al jarenlang meerdere keren per week naar een dagbesteding. Ik train er mijn hersenen en geheugen, maar heb er ook tijd om creatief bezig te zijn.” Al zijn hele leven schrijft hij, maar eenmaal bij de dagbesteding werd dit serieuzer. “Van spookverhalen tot thrillers en van sprookjes tot gedichten, ik schreef het allemaal.”

Met één vinger

Het herseninfarct had veel invloed om Simon: hij raakte half verlamd en belandde daardoor in een rolstoel. Slechts zijn rechterwijsvinger is nog bruikbaar om verhalen mee te typen. “Ik vond het spannend om mijn oude hobby op te pakken. Over het typen van een mail doe ik al tien minuten en daarna ben ik ook nog een tijd bezig met het corrigeren van al mijn foutjes. Vaak druk ik op twee toetsen tegelijkertijd, waardoor veel woorden extra letters bevatten.” Toch zette Simon de stap en schreef hij om te oefenen eerst een lang verhaal. “Dit zag ik als generale repetitie voor mijn échte boek. Om te zien wat ik kon verbeteren en hoe mensen erop zouden reageren.”

Daar is ‘David’

Na genoeg bruikbare feedback te hebben ontvangen op zijn lange verhaal, ging Simon ervoor: dat boek moest en zou komen. “De titel had ik al, het bijbehorende verhaal ontstond vanzelf zodra ik schreef. Mijn boek ‘David’ gaat over een achttienjarige jongen die worstelt met onverwachte vooroordelen over zijn seksuele geaardheid. De commotie over de omstreden Nashvilleverklaring en nieuwsberichten over homogeweld inspireerden me: ik wil graag een lans breken voor mensen die moeten leven met het stigma dat heerst rond homoseksualiteit. Ik ben altijd erg geïnteresseerd in de samenleving en daarom leef ik zo mee met anderen die dit helaas meemaken.”

Een jaar schrijfwerk

“Ik schrijf niet zo snel, volgens mij heb ik ongeveer een jaar gedaan over het schrijven van mijn boek. Dat telde in het begin achthonderd pagina’s: het was erg uitgebreid. De volgende stap was het vinden van een uitgeverij. Als amateur had ik géén idee hoe dat werkte: laat je eerst boeken drukken en stap je daarmee naar de uitgever of is dat de verkeerde volgorde? Ik besloot het internet te raadplegen en kwam uiteindelijk uit bij BoekScout, waar ik voor de grap mijn manuscript naartoe stuurde”, legt Simon uit.

Uitgeverscontract

En toen was het zover: Simon kreeg een uitgeverscontract aangeboden. “Dat was super!”, vertelt hij enthousiast. “Ik vermoedde wel dat mijn boek van goede kwaliteit was, maar ik durfde niet te hopen dat het goed genoeg was voor publicatie. Ik verwachtte het écht niet.” Na meerdere redigeersessies, veel contact met de uitgever én het ontwerp voor de cover – dat Simons eigen dochter maakte – kwam dan op 17 juli 2020 de debuutroman ‘David’ uit. “Een docent Nederlands die ik ken heeft het hele boek aangepakt op typ- en stijlfouten. Ook is het van achthonderd naar 350 pagina’s gegaan: anders was het te duur en paste het niet door de brievenbus. Ik moest veel schrappen, maar dat is niet erg. Des te meer goede ideeën heb ik voor deel twee, want dat volgende boek komt er!”

Cliffhanger

Je leest het goed: Simon begint maar al te graag aan het tweede gedeelte van het boek. “Het boek eindigt met een enorme cliffhanger, waardoor je als lezer nog meer in het verhaal wordt gezogen en uitkijkt naar het tweede deel”, vertelt hij. “Hoe diep de put waar ik in 2008 in belandde ook was, ik zit nu weer op de rand. Ik kijk trots naar de rest van de wereld, waar ik ineens weer volwaardig deel van uitmaak. Ik ben weer terug!” Ben je benieuwd geworden naar Simons debuutroman? Je bestelt ‘David’ via BoekScout of je lokale boekhandel.

Lees ook:

Literair talent! 5 x deze Bredanaars schreven een boek (en wel hierover)

Je kunt natuurlijk weer de zoveelste Netflixserie kijken of een spelletje spelen op je PlayStation, ...

Arjan schreef een kinderboek over moderne gezinnen: ‘Ik lees het haar nú pas voor’

"Ik voed mijn dochter in m'n eentje op, ze is geboren na draagmoederschap. Mijn ex-vriend ziet haar ...
annelies van de kinderboekentuin

Annelies is de beste boekenverkoper van Nederland: ‘Het is onwerkelijk dat ik fans heb’

Twee jaar in het vak en dan al de prijs voor beste boekenverkoper van Nederland binnenslepen. Het lu...

adv.