Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roel maakt film over Deense duikbootmoord: ‘Ik heb nog veel meer scripts liggen’

Door Jennifer da Graça 6 januari 2020

BUOYANCY. De film waar Roel Leijten (30) en zijn crew de afgelopen anderhalf jaar volop mee in de weer waren. We horen je al denken: sorry, buuoo-watte? “Buoyancy spreek je uit als bojensie en is Engels voor drijfvermogen”, vertelt Roel, regisseur en scriptschrijver van de film. “Denk aan een bal in het water: hoe harder je die naar beneden drukt, hoe harder het terugkomt. Zo ook bij de hoofdrolspeelster van mijn speelfilm.”

Komt dit verhaal je ergens bekend voor? Klopt als een bus, want een tijdje terug kondigden we al aan dat deze film binnenkort in het Chassé Cinema in première gaat. Roel liet zich inspireren door de Deense duikbootmoord, nadat hij enkele maanden in Los Angeles een korte film maakte. “In eerste instantie vond ik het verhaal gewoon praktisch: twee acteurs, één ruimte. Dat kan ik wel voor elkaar krijgen, dacht ik. Maar tijdens het schrijven zag ik alle potentie in het verhaal.”

Van promotievideo’s naar een thriller in de bioscoop

Al zo’n tien jaar maakt Roel als freelancer korte video’s voor bedrijven. “Toch kriebelde het al langer om dit te gaan doen. Zo heb ik best wat onuitgewerkte scripts liggen. Toen het verhaal van de duikbootmoord op mijn pad kwam, wist ik dat ik hier iets mee moest.” Het maken van een speelfilm vanuit jezelf in plaats van een video voor een opdrachtgever bood Roel een hoop nieuwe kansen. “Je legt altijd wel iets van jezelf in zo’n verhaal. Mijn eigen interesses komen er ook in terug, zoals kunstmatige intelligentie, psychologie en klimaatverandering.”

Bijna een boek

In een halfjaar schreef de Bredanaar het script. “Tussendoor liet ik concepten lezen aan anderen. Zij waren gelukkig direct enthousiast en zeiden dat ik er een boek of theaterstuk van kon maken. Toen wist ik dat het verhaal sterk genoeg was.” Aan het eind van 2018 was het zover: het script was af. “Enerzijds had ik de moord in mijn achterhoofd, maar dit was ook dé kans om mijn eigen creativiteit te laten leiden.”

“De rest van het verhaal schreef ik met de acteurs in mijn hoofd, dat maakt het veel helderder.”

Castingdagen voor acteurs

Uiteraard maak je een speelfilm niet zonder acteurs! Roel: “Ergens had ik wel in mijn hoofd hoe de hoofdrolspelers eruit moesten zien, maar ik wilde me daar niet al te veel door laten leiden tijdens de casting. Iemand met een ander uiterlijk kan misschien ook heel erg in de film passen. De castingdagen hield ik in Londen. Op een acteerplatform deed ik van tevoren een oproepje, waar veel reacties op kwamen. In no time had ik de juiste mensen voor me.” Het script was nog niet af toen de casting plaatsvond. “De rest van het verhaal schreef ik met de acteurs in mijn hoofd, dat maakt het veel helderder.”

Crowdfunding

Het budget voor de film was beperkt, waardoor Roel besloot om zijn omgeving en potentieel publiek erbij te betrekken. “Ik was al lange tijd in mijn eentje aan het schrijven en opeens liet ik publiekelijk weten wat ik aan het doen was. En of mensen daarbij konden helpen. Toen voelde ik wel dat ik er niet meer vanaf kon zien. De positieve reacties motiveerden wel enorm en ik kreeg hulp vanuit onverwachte hoeken; heel tof.”

Tekst gaat verder onder de video.

Opnames in de duikboot

Met toffe shots (check de trailer hierboven maar eens) in de Belgische Ardennen en een zelfgebouwde ‘duikboot’ waren Roel en het team klaar voor alle opnames. “Begin november 2019 was de ruwe versie af. Heel spannend om dat voor het eerst te zien. De film duurt vrij lang: zo’n twintig minuten meer dan de bedoeling was. Dat is het fijne aan speelfilms: je kunt de tijd nemen om alle beelden goed op het publiek in te laten werken. Het heeft een eigen tempo.”

Première

Natuurlijk willen we niet al te veel van de film verklappen, die kun je het beste met eigen ogen gaan zien in het Chassé Cinema op 15 januari 2020 . Roel: “Het is een spannende, psychologische thriller met Scandinavische invloeden. Het is eigentijds, omdat een deel van de beelden door middel van vlogs en podcasts te zien is!” Of de filmmaker de smaak te pakken heeft? “Zeker. Als dit goed aanslaat, heb ik nog wel wat andere scripts liggen die ik wil uitwerken. En ik zou heel graag zien dat BUOYANCY later dit jaar te streamen is.” Wie weet kijk jij de film dus nog weleens lekker thuis op de bank!

Lees ook:

Die oogjes! Schattige Sproet zoekt een nieuw thuis voor 2020 (en de rest van haar leven)

Wat is jouw voornemen voor 2020? Misschien een vast thuis zijn voor een lieve hond, schattig katje o...

Wil je spelen: dit heb je nodig voor een Bredase 30 Seconds

Fanatiekelingen zijn al druk bezig met de spelletjeskast uitpluizen, want de feestdagen komen eraan....

‘Mo Bicep’ motiveert anderen met zijn fitnessverhaal: ‘Ik whatsapp nu met Badr Hari’

Een grapje groeide uit tot een fitnessimperium met motiverende video's, eigen eiwitshakes en 163.000...

adv.