Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rinie schreef een boek met verhalen over Princenhage: ‘Het dorpsgevoel zit hier diep’

Door Daphne Geelink 14 september 2020

Het moest er een keer van komen: schrijver Rinie Maas (72) woont sinds 1973 in Princenhage, maar had nog nooit over zijn ‘dorp’ geschreven. De Bredanaar heeft zo’n 26 boeken op zijn naam staan en mag daar binnenkort een exemplaar aan toevoegen. ‘Het Dorpsleven’ vertelt 76 bijzondere verhalen over Princenhage.

Rinie werd geboren in Prinsenbeek en groeide op in verscheidene volksbuurten in Breda. Hij ging naar school, maar weigerde door te studeren. “Tot spijt van mijn vader en moeder”, stelt Rinie. Hij was standvastig en wilde bij de krant werken. “Ik begon als loopjongen en op mijn zeventiende was ik eindredacteur bij Dagblad De Stem. Vanaf dat moment wist ik dat het in me zat, dat schrijven.”

Brood op de plank

Toch werd zijn schrijfcarrière kort onderbroken. “Ik sloeg een meisje aan de haak waarmee ik wilde trouwen. Dat betekende dat er brood op de plank moest komen.” Rinie ging op zijn zeventiende vrijwillig in dienst en kwam terecht bij de commando’s als korps administrateur waar hij tot zijn 21e bleef.

Ook daarna zat de Bredanaar niet stil. Rinie trok de stoute schoenen aan en solliciteerde op een functie in de stedenbouw. “Toentertijd begon ik me steeds meer te interesseren in de uitleg en aanleg van wijken. Ik werd aangenomen en wat volgde was een carrière van 25 jaar in de moderne architectuur. Daarna moest ik vertrekken en vond ik mijn passie in historie”, vertelt Rinie.

Een nieuwe uitdaging

Rinie kwam bij de Bredase Bode terecht: hier had hij een vaste rubriek waar hij lezers meenam door historisch Breda. “Een geweldige tijd en na 26 jaar was het mooi geweest. Tijd voor iets nieuws.” Een nieuwe uitdaging kwam twee jaar geleden op Rinies pad toen meneer Roobol, de bekende Princenhaagse investeerder, hem uitnodigde voor een etentje bij Don Qui-John.

“Hij vroeg wanneer ik over Princenhage ging schrijven. ‘Voor zo’n klein gebied heb ik geen uitgever’, was mijn antwoord. Meneer Roobol bood aan om het boek uit te geven en het hek was van de dam. “Ik begon gewoon. Ik schreef niet in ’t wilde weg, maar ook niet systematisch. Oscar Wilde zei: ‘Je moet geen onderwerp hebben, maar gewoon beginnen’ en dat is een tactiek die mij ligt. Gek genoeg ontstaat er vanzelf ordening.”

Bankroof in Princenhage

In het boek ‘Het Dorpsleven’ beschrijft Rinie 76 verschillende verhalen over Princenhage. “Het eerste verhaal gaat over een bankroof die in de jaren vijftig plaatsvond. Aan ’t Kerkstraatje zat een bank waar dieven op een geraffineerde manier een buit van honderden guldens maakten. Het zijn verhalen van vroeger tot en met nu: onderwerpen als de ontwikkeling van het Princenhaags Museum en het karakter van de Princenhagenaar komen ook terug.”

“Princenhage heeft een eigen karakter en sfeer. Het was een dorp en voor velen voelt het nog steeds zo”, benadrukt Rinie. “Dat zit hier diep. Daarom heb ik één uitspraak in het boek opgenomen die ik hier goed bij vond passen: ‘Als je hier niet geboren bent, dan zou je er vandaan willen komen’.

Uniek en sfeervol beeld

Het boek geeft een uniek en sfeervol beeld van de buurt die zich nog steeds ‘een dorp in Breda’ noemt. Het is ongelofelijk bijzonder dat elk van de 76 verhalen in Princenhage gebeurde. “Het boek wordt op 3 oktober gelanceerd en daarna is het te koop bij alle Bredase boekhandels, in Princenhage bij Femke Reuvers, de Jumbo en Albert Heijn.”

Lees ook:

Simon schreef zijn eigen boek met maar één vinger: ‘Voor de grap stuurde ik het op’

Je kent de geboren en getogen Ginnekenees Simon van Aalst (69) misschien wel als oud-docent godsdien...

Arjan schreef een kinderboek over moderne gezinnen: ‘Ik lees het haar nú pas voor’

"Ik voed mijn dochter in m'n eentje op, ze is geboren na draagmoederschap. Mijn ex-vriend ziet haar ...
maartje van gestel

Maartje schreef een boek over plantaardig eten: ‘Uitgeverijen wilden een vegetarisch boek’

Iedereen wil het weten: hoe eet je nu écht gezond? Maartje van Gestel schreef het boek 'Plantaardig ...

adv.