Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Raymond ‘Kluun’ van de Klundert: ‘Met carnaval voel ik me thuis in Breda’

Door Redactie indebuurt Breda 17 juni 2019

Raymond van de Klundert, beter bekend als Kluun, komt uit Tilburg en woont al jaren in Amsterdam. Toch is er nog een stad die hem aan het hart gaat. Sta niet gek te kijken als je de auteur ineens in Breda tegen het lijf loopt. “Mijn sociale leven zit voor een deel in Amsterdam en een deel in Breda.” We bellen met de schrijver.

Als Breda weer verandert in ’t Kielegat hebben we er – wat ons betreft – een ereburger bij. “Ik ga met carnaval nog steeds naar Breda. In Tilburg had ik vrienden van de middelbare school, maar die ken ik nu niet meer zo goed. Ik ging heel veel uit in Breda toen ik daar studeerde. Dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Mijn ex-vrouw kwam ook uit Breda. Eigenlijk ging ik alleen naar Tilburg voor mijn vader, moeder en mijn zus.”

Steeds meer terug naar Brabant

Raymond voelt zich thuis in Amsterdam, maar is nog regelmatig in Brabant te vinden. Nou ja, niet in alle steden… “Den Bosch vind ik niks en Eindhoven vind ik ook niet heel veel.” Heeft de auteur nou meer met Breda of Tilburg? “Het is echt de combinatie van Breda en Tilburg. Tilburg is de laatste jaren veel verbeterd. Ik merk dat ik de laatste jaren steeds meer terugga. Dat kwam ook door mijn familie. Mijn moeder kreeg alzheimer toen mijn vader net overleden was. De laatste jaren trok ik steeds meer naar haar toe.”

Bourgondisch Breda

“Breda is iets bourgondischer. Tilburg is meer mijn jeugd, Breda meer mijn studententijd. Eigenlijk zijn je ouders tussen je twintigste en vijftigste minder belangrijk, want je bent bezig met je eigen leven. Met je familie starten en je carrière. Op een gegeven moment merk je dat je dat toch hebt onderschat, dat je ouders veel belangrijker zijn.”

Foto: ANP

Burgemeester van Breda

We vinden Kluun al een ereburger van ’t Kielegat, maar wat als hij voor een tijdje mocht ruilen met de burgemeester? “Dan zou ik mijn invloed aanwenden – dat is natuurlijk vloeken in de kerk voor een Tilburger – om ervoor te zorgen dat NAC een normaal bestuur krijgt. Een bestuur en status die NAC verdient. De club wordt al jaren zo slecht bestuurd en is daar echt het slachtoffer van. Dat kan je als burgemeester natuurlijk niet helemaal doen, maar misschien zou ik gewoon ingrijpen.”

“Dat is natuurlijk vloeken in de kerk voor een Tilburger.”

Carnaval in Breda

Kluun hoeft niet lang na te denken over wat Breda voor hem zo leuk maakt. “Echt het carnaval. Ik ga er altijd heen. Ik heb een jaar ooit gemist. Toen had ik een speech bij Sony (Raymond werkte vroeger in de marketingwereld, red.), waarvoor ik echt niet weg kon.”

Met de kinderen carnavallen

In die tijd dat Raymond zichzelf ontwikkelde, was hij veel in Breda te vinden. Hij was thuis in het nachtleven en zorgt er nu voor dat Amsterdammers juist Breda ontdekken. “Tijdens carnaval neem ik ook mensen mee. Mijn kinderen ook elk jaar. De kinderen krijgen er vrij voor. In Amsterdam hebben ze natuurlijk geen vakantie dan, dat is een week later. Maar ik heb ze altijd vrij gehouden, omdat ik die traditie belangrijk vind. Die traditie om op zaterdag naar Breda af te reizen en vier dagen later pas weer terug te komen. Al die vrienden van ons zitten ook in Breda. Ik denk niet dat het leuker is dan carnaval in Tilburg, maar in Breda voel ik mij met carnaval thuis.”

Terug naar Breda?

Hoewel Raymond steeds meer teruggaat naar de stad waar hij vandaan komt, wil hij echt niet weg uit Amsterdam. “Ik woon in de Amstel, op een woonboot. Ik kan op de fiets naar mijn nieuwe uitgever (Lewbowski, red.). In Amsterdam wonen meer verschillende soorten mensen. Er gebeurt veel. Die diversiteit vind ik leuk. De sfeer is grootstedelijker, maar in Breda is het leuk dat het weer wat kleiner is. Gemoedelijker wil ik niet zeggen, want dat is het in Amsterdam ook wel. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, zeggen ze in Brabant. Gek doen mag van mij juist ook wel. Tijdens carnaval is Brabant op zijn best.”

Door: Rowie van der Vliet

Lees ook:

bn'ers breda

Deze BN’ers komen in 2019 naar Breda

Yes, 2019 wordt weer een heel fijn jaar om bekende Nederlanders in Breda te spotten. In het nieuwe j...

Bob heeft zijn eigen viszaak: ‘In drie weken voor de opening hebben we alles gedaan’

Voor een lekker vers visje, fijne maaltijden én goede kibbeling zit je goed bij Bob Lips. Zijn zaak ...
hotspots breda

Gaaf! Dit zijn dé hotspots van Breda volgens vtwonen

Breda bruist: dat weten wij als geen ander! Onze stad heeft ongelofelijk veel plekjes waar we graag ...

adv.