Peter uit Breda is supervrijwilliger: ‘Je krijgt er zo veel moois voor terug’

Als je op de Facebookpagina van Bredanaar Peter van der List kijkt, zie je flink lijstje met organisaties. Bij al die bedrijven voert Peter vrijwilligerswerk uit en het zijn er inmiddels al zoveel dat je je afvraagt hoe hij dat allemaal doet. Een ding is duidelijk, Peter heeft een hart voor de stad en zeker als het gaat om schoonmaken.

Wat doe je als je je ergert aan zwerfafval in de stad? Dan ga je gewoon zelf aan de slag, dacht Peter. Met een vuilniszak en afvalgrijper zorgt hij ervoor dat zijn buurt in de wijk Heuvel er schoon bij ligt. “Meestal loop ik op vrijdagmiddag een rondje en dan haal ik minimaal een zak met afval”, zegt Peter. “Echt niet normaal hoeveel afval ik vind.”

Opgeruimd Breda

“Ik vind het geweldig om vrijwilligerswerk te doen. Je helpt er andere mensen mee en dat geeft een fijn gevoel”, zegt Peter. “Ze spreken je aan en vragen hoe ik het allemaal voor elkaar krijg. Ze zijn ook benieuwd zeker hoe ik dat combineer met werk.” In de afgelopen jaren heeft Peter tientallen organisaties geholpen als vrijwilliger, waaronder Opgeruimd Breda Daar zet hij zich al een paar jaar het meest voor in.

De Bredanaar ergerde zich al langer aan zwerfafval in en rondom de wijk. “Blikjes, plastic flesjes, bonnetjes, plastic zakken en heel veel sigarettenpeuken. Je komt van alles tegen”, zegt Peter. “Toch kom je zelden iemand tegen die afval weggooit. Anders had ik die persoon aangesproken.”

Aanspreken echtpaar

Het begon allemaal toen Peter wekelijks een echtpaar met vuilniszak en grijper door de wijk zag lopen. “Op een dag sprak ik ze aan”, aldus Peter. “De dame en heer woonden niet in dezelfde straat, maar pakten dit stuk van de buurt mee. ‘Dat kan ik zelf ook wel’, vertelde ik ze.” Peter zorgde voor de benodigde spullen en ging zelf aan de slag. “Door de coronamaatregelen van toen had ik genoeg tijd om mijn handen uit de mouwen te steken.”

Peter loopt voor Opgeruimd Breda vaak een rondje om afval op te halen. Foto: peter van der List

Buddy-to-buddy

Of dat nog niet genoeg is, doet hij nog veel meer vrijwillig. Zo verzorgt hij stadstours voor Breda Wandelt, is hij ambassadeur van Stad in een Park en heeft hij zich aangesloten bij Buddy-to-Buddy Breda. “Je wordt als Bredanaar gekoppeld aan een statushouder. Door een buddy kan zo’n iemand Breda op een leuke manier leren kennen”, zegt Peter. “Ik neem ze mee met een fietstocht of een kroegentocht. Dat vinden ze meestal wel lachen.”

Combinatie met werk

Sinds een paar maanden werkt Peter voor Vluchtelingenwerk in Breda, waar hij vluchtelingen zo goed mogelijk opvangt. “Ik werk ongeveer 26 uur in de week. Dat is gunstig, want de rest van mijn tijd besteed ik aan vrijwilligerswerk. Zo ben ik op vrijdag vrij, maar dan ga ik met een vuilniszak door de wijk lopen om alles op te ruimen. Daarnaast stuur ik mensen aan bij Opgeruimd Breda. In totaal ben ik daar een aantal uur per week mee bezig. Ik vind het leuk om te doen. Daarom zie ik het niet als extra werk en besteed ik er veel tijd aan.”

Peter zorgt ervoor dat statushouders die al een tijd in Breda wonen, aan werk komen. “Het is belangrijk dat de statushouders mee gaan doen in de Bredase maatschappij. Het liefst via een betaalde baan en als dat niet mogelijk is, mee doen in het vrijwilligerswerk. Men kan dan beter integreren en het draagvlak voor de acceptatie van de nieuwe Bredanaars wordt hierdoor vergroot”, zegt Peter.

Mooie reacties

Peter hoopt het nog lang vol te houden. “Als je ziet wat voor reacties je krijgt, dan ben je blij dat je het doet. Mensen zijn zo dankbaar”, zegt Peter. “Bij het opruimen maken mensen vaak een praatje en waarderen wat je doet, bij Breda Wandelt krijg je complimenten als gids en als buddy zie je jouw partner stralen. Dat is toch geweldig.”

Peter hoopt dat er veel meer Bredanaars vrijwilligerswerk gaan doen. “Vrijwilligerswerk heeft misschien een suf imago, maar het is alles behalve dat. Je krijgt er energie en waardering voor terug. Ik hoop dat jongeren ook inzien dat het belangrijk is en dan metname het schoonmaken van de buurt”, zegt Peter. ” Het zou zonde zijn als de milieu vervuild wordt, want daar hebben ze later last van. Gelukkig hebben een aantal basisscholen in Breda een opruimactie en vinden de kinderen het tof om met een grijper te spelen.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Bredanaars

Ga naar “Bredanaar Jesse is geknipt voor het leven als kapper: ‘Eindelijk voel ik me op mijn plek’”

Bredanaar Jesse is geknipt voor het leven als kapper: ‘Eindelijk voel ik me op mijn plek’

Ga naar “Gezocht! indebuurt zoekt Bredase tuinen waar we mogen buitenkijken”

Gezocht! indebuurt zoekt Bredase tuinen waar we mogen buitenkijken

Ga naar “Joleine en Thomas nemen katten overal mee naartoe: ‘Dierentuin vonden ze geweldig’”

Joleine en Thomas nemen katten overal mee naartoe: ‘Dierentuin vonden ze geweldig’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Ben & Jerry’s en Magnum 420-500 ml van € 16,78 voor € 8”

Alle Ben & Jerry’s en Magnum 420-500 ml van € 16,78 voor € 8

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Pluggerz van € 9,95 voor € 7,50”

Pluggerz van € 9,95 voor € 7,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Emma. Original Flip Topper van € 219 voor € 120”

Emma. Original Flip Topper van € 219 voor € 120

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “katoenen damesbiker van € 15 voor € 10”

katoenen damesbiker van € 15 voor € 10

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Logistiek Medewerker”

Logistiek Medewerker

 • Kinly
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Servicedesk”

Medewerker Servicedesk

 • HANOS
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Backoffice Medewerker”

Backoffice Medewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker bedrijfsrestaurant Breda”

Medewerker bedrijfsrestaurant Breda

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “POW Bierfestival 2023”

POW Bierfestival 2023

 • 24 juni 2023
Ga naar “Pier Parade”

Pier Parade

 • 15 juli 2023
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
eureka woningen
Ga naar “Gluren bij de Buren – Zomereditie”

Gluren bij de Buren – Zomereditie

 • 2 juli 2023
Ga naar “Buitenspeeldag 2023”

Buitenspeeldag 2023

 • 14 juni 2023