Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peter ruimt zwerfafval op in Breda: ‘Ik haal iedere week drie kilo afval op’

Door Daphne Geelink 27 juli 2020

Wat doe je als je je ergert aan zwerfafval in de stad? Dan ga je gewoon zelf aan de slag, dacht Bredanaar Peter van der List. Met een vuilniszak en afvalgrijper zorgt hij ervoor dat zijn buurt in de wijk Heuvel er schoon bij ligt. Om stadsgenoten te motiveren, startte hij samen met Gert van der Hart het initiatief Opgeruimd Breda.

Het begon allemaal toen Peter wekelijks een echtpaar met vuilniszak en grijper door de wijk zag lopen. “Op een dag sprak ik ze aan”, aldus Peter. “De dame en heer woonden niet in dezelfde straat, maar pakten dit stuk van de buurt mee. ‘Dat kan ik zelf ook wel’, vertelde ik ze.” Peter zorgde voor de benodigde spullen en ging zelf aan de slag. “Door de maatregelen omtrent corona had ik genoeg tijd om mijn handen uit de mouwen te steken.”

Heel veel zwerfafval

De Bredanaar ergerde zich al langer aan zwerfafval in en rondom de wijk. “Blikjes, plastic flesjes, bonnetjes, plastic zakken en heel veel sigarettenpeuken: alles kom ik tegen. Tegenwoordig zie ik ook regelmatig doekjes om winkelwagens mee schoon te maken en mondkapjes op de grond liggen.”

Toen Peter benaderd werd door Gert van der Hart over het initiatief Opgeruimd Breda, hoefde hij geen seconde na te denken. “Gert woont dicht bij het Mastbos en vond dat er een hoop rommel in het gebied lag. Hij begon met opruimen en kwam in contact met Markant, een milieuclub in Breda. Het balletje begon te rollen: er waren meer mensen die wilde helpen.”

Tekst loopt door onder foto.

Peter van der List aan de slag in zijn buurt.

Laagdrempelig

“Samen met Gert ben ik aan de slag gegaan. Ik maakte een Facebookpagina genaamd Opgeruimd Breda om mensen te motiveren om mee te doen. Het ontplofte”, zegt Peter trots. “Binnen twee weken hadden we meer dan zeventig aanmeldingen.” De initiatiefnemer weet wel waarom het een succes is: “Het is erg laagdrempelig, iedereen kan meedoen. Mensen hoeven mij alleen een berichtje te sturen via Facebook, waarna wij wat gegevens vragen. Vervolgens krijgen mensen te horen waar ze een ring en afvalgrijper kunnen bestellen.”

Wie denkt dat er allerlei verplichtingen aan verbonden zijn, heeft het mis. “We verplichten niemand om bijvoorbeeld wekelijks te prikken. Ze kunnen zelf bekijken of het nodig is en wanneer ze zwerfafval willen opruimen. Het is ook leuk voor kinderen”, laat Peter weten. “Er zijn al zeker twintig kinderen die meedoen, de gemeente heeft speciaal voor hen kleine afvalgrijpers.”

Digitale kaart

“We zijn bezig om een digitale kaart te ontwikkelen waarop Bredanaars kunnen zien waar al wordt geprikt. Wellicht dat je dan samen met je buurman afspraken kunt maken.” Peter haalt iedere week – alleen al in zijn straat – drie kilo afval op. “Het valt echt op als het weg is. Dat het er schoon, fris en netjes uitziet, geeft me een fijn gevoel.” Er is zeker iets dat Peter andere Bredanaars wil meegeven: “Een opgeruimd Breda begint bij jezelf.”

Ook je steentje bijdragen aan een opgeruimd Breda? Stuur dan een berichtje naar Peter via deze Facebookpagina.

Lees ook:

Hoe gezellig! Dit zijn jullie leukste tuinen en balkons in Breda

Vakantie in eigen stad, lekker relaxen in de achtertuin of een borrel drinken op het balkon: het is ...
linda steenbergen spullendokter

Linda was voor één dag vuilnisvrouw: ‘Ik wilde weten wat er met mijn plastic afval gebeurt’

Scheid jij je plastic afval? Dan herken je dit vast wel: de gemeente leegt je container en je denkt ...

Het ultieme vakantiegevoel in Breda: 9 x tips voor vakantie in eigen stad

Sommige Bredanaars ruilen de stad in voor het buitenland en anderen blijven dit jaar liever thuis. D...

adv.