Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mondkapje op in Breda: dit zijn de regels (en dit vinden jullie ervan)

Door Jennifer da Graça 14 oktober 2020

Sinds een week geldt in heel Nederland het dringende advies om in publieke ruimtes mondkapjes te dragen. Hoewel het landelijk nog geen eis is, kiezen steeds meer winkels en instellingen ervoor om het toch verplicht te stellen. Ben je benieuwd of je een mondkapje moet dragen als je naar het centrum gaat? Of naar school? Op deze plekken moet je een mondkapje op en dit zijn de regels. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Supermarkten

Als je boodschappen gaat doen is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Supermarkten in Nederland volgen hiermee de richtlijnen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Zij laten de keuze voor het bedekken van mond en neus aan de klant. Wel is het weer verplicht om te winkelen met een kar.

Tot op heden stelt (nog) geen supermarkt in Breda een mondkapje verplicht.

 

Centrum

Loop je door het centrum, dan ben je niet verplicht een mondkapje te dragen. De overige coronaregels (zoals het eenrichtingsverkeer en anderhalve meter afstand) gelden wel nog steeds. Bij verschillende zaken hangt een briefje aan de deur waarop staat dat een mondkapje dragen gewaardeerd wordt. Sommige andere winkels stellen het verplicht. Hier zie je een overzicht:

Deze winkels in Breda stellen het dragen van een mondkapje verplicht

Het kabinet gaf onlangs het advies om mondkapjes te dragen in openbare ruimten. Bij sommige Bredase ...

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer is het sinds 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen. Dat geldt voor alle transportvormen; treinen, bussen en taxi’s. Op het station zelf is geen plicht, maar gelden wel andere coronaregels. Die zie je hieronder:

station breda coronaproof

Dit is de coronaproof versie van station Breda

Premier Rutte liet in de persconferentie op woensdag weten dat het openbaar vervoer langzaam weer op...

Scholen

Premier Rutte liet dinsdag 13 oktober tijdens een persconferentie weten dat het vanaf nu op het voortgezet onderwijs en hoger verplicht is om een mondkapje te dragen. Scholieren en studenten moeten tijdens het lopen door de school een mondkapje op, tijdens de les mag deze af.

Musea

Stedelijk Museum Breda stelt sinds 1 oktober het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht voor alle bezoekers van 13 jaar en ouder.

Dit vinden jullie van het advies

Via een poll op Instagram geeft een minderheid van 29% aan geen mondkapje te willen dragen in de publieke ruimte. Daarvoor worden verschillende redenen gegeven. Amy geeft aan: “Er is geen bewijs dat het werkt. ” Joris laat weten: “Mondkapjes zijn onzin.”

Elkaar serieus nemen

Het grootste gedeelte van de reacties (71%) laat weten wél graag een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Zo vertelt Denise: “Alle kleine beetjes helpen toch… Om de verspreiding van corona tegen te gaan. Daarom draag ik het wel.” Mandy geeft aan: “Ter bescherming van mezelf en anderen.” Halim heeft ook zo zijn redenen: “Signaal afgeven, COVID-19 serieus nemen, mijn medemens serieus nemen. Baat het niet, dan schaadt het niet.”

Lees ook:

pand family

Voor de hele familie: in de Belcrum komt een nieuw horecaconcept

De bewoners van de Belcrum hebben binnenkort nóg een friettent om de hoek. In een uniek pand aan de ...
radio pannekoek

De mannen achter Radio Pannekoek: ‘Mensen kunnen hier even ademen’

Ze zitten niet bepaald stil, de mannen achter het nieuwe Radio Pannekoek. Mauro Boer, Billy Zomerdij...

Katteneigenaren opgelet! Lisa maakt gratis (!) een prachtige foto van jouw pluizenbol

Herinner je Lisa nog? Deze vrolijke Bredase heeft één doel: duizend katten op de foto zetten, en dan...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.