Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Misbruik veranderde Gabi’s leven voorgoed: ‘Hulphond Mellow maakt het leefbaarder’

Door Daphne Geelink 13 januari 2020

Als kind was Gabi Schulenberg (19) een vrolijke meid die een zorgeloos leven leidde. Dit alles veranderde abrupt toen ze op 10-jarige leeftijd werd misbruikt. De heftige gebeurtenissen in Gabi’s leven veroorzaakten trauma’s, depressies en anorexia. “Ik ben inmiddels 25 keer opgenomen geweest.”

“Ik heb in die tijd nooit tegen iemand verteld dat ik een jaar lang misbruikt werd”, begint Gabi. “Zelfs mijn ouders wisten niet dat het gebeurde.” Na de vraag waarom Gabi het zo lang heeft verzwegen, is ze even stil. “Ik werd bedreigd door diegene. Eigenlijk heb ik het tot afgelopen zomer voor me gehouden. Ik schreef mijn autobiografie en wist dat dit een deel van mijn verhaal was. Er kwam zoveel naar boven.”

Gepest

Op de middelbare school ging het niet goed met Gabi. “Het misbruik maakte me onzeker. Mede hierdoor en een lichte vorm van autisme vond ik het lastig om contact te leggen. Het lukte me niet. Vanaf dat moment werd ik heel erg gepest. Klasgenoten zeiden dat ik er niet mocht zijn en dat ik zelfmoord moest plegen.” Gabi vertelde niets tegen haar ouders, maar zij merkten dat het niet goed met haar ging. Ook haar mentor kreeg door dat ze niet lekker in haar vel zat. “Ik wist ook wel dat het niet goed ging, maar het uitspreken maakte het nog velen malen erger.”

“Mijn ouders wilden alles aangrijpen wat ze konden”

“Anorexia is er onbewust ingeslopen”, vertelt Gabi. “Ik wilde steeds meer controle krijgen over wat ik at. Als ik niet at, voelde ik minder. Het pestgedrag van mijn klasgenoten kon ik daardoor beter handelen. Als ik minder woog, verdween ik en zagen ze mij niet meer staan. Dat dacht ik tenminste.”

Posttraumatische stressstoornis

Uiteindelijk werd Gabi door een zorgcoördinator naar de GGZ gestuurd. In eerste instantie dachten doktoren dat het om een eetstoornis en depressie ging. Achteraf bleek er nog veel meer achter te zitten. “Toen ik 14 jaar was, werd bij mij een posttraumatische stressstoornis vastgesteld.” Het ging bergafwaarts met de jonge Bredase. De eerste vier opnames werkte ze mee, maar daarna werd ze regelmatig gedwongen opgenomen. “Daar heb ik gewoon trauma’s aan over gehouden.”

“Ik wilde niet meer leven, dat was heel duidelijk.” Gabi heeft meerdere keren geprobeerd om zichzelf van het leven te beroven. “Het is een paar keer flink uit de hand gelopen. De afdeling waar ik zat was zo streng, dat het bijna niet meer mogelijk was om mezelf iets aan te doen.” Bij de vraag of ze nu blij is dat het niet is gelukt, is ze weer even stil. “Ik kan nog steeds niet zeggen dat ik wil leven.”

Hond Mellow

Toch durft Gabi te zeggen dat het beter gaat nu. “Mijn ouders grepen alles aan wat ze konden. Ze deden alles om mij te helpen.” Zo ontstond het idee om een hulphond te nemen. Inmiddels woont maatje Mellow een jaar bij Gabi. “Als ik een herbeleving van mijn trauma heb, helpt hij me om eruit te komen. Ook kan hij aangeven als ik een lage bloedsuikerspiegel of weinig energie heb.”

De opleiding van Mellow hebben Gabi en haar ouders zelf bekostigd. “Ik heb nog een lange weg te gaan en ik ben bij lange na nog niet waar ik moet zijn, maar met Mellow aan mijn zij zie ik de toekomst wat rooskleuriger in.” De kosten alleen dragen gaat bijna niet meer. Daarom heeft Gabi een crowdfundingsactie gestart zodat Mellow bij haar kan blijven. “Het is mijn maatje voor het leven”, zegt Gabi.

Geen medicijn

“Mellow maakt het leefbaarder, maar het is geen medicijn dat mij geneest. Heel jammer, maar dat is ook wel logisch. Ik moet er zelf voor blijven gaan en dat weet ik. Ik kijk niet echt vooruit, ik leef vooral in het nu, maar ik durf wel meer te dromen over de toekomst. Het liefst wil ik een plek voor mezelf, een tweede boek uitbrengen en een traumabehandeling ondergaan. Voor dit laatste sta ik nu nog niet sterk genoeg in mijn schoenen.”

Lees ook:

Roel maakt film over Deense duikbootmoord: ‘Ik heb nog veel meer scripts liggen’

BUOYANCY. De film waar Roel Leijten (30) en zijn crew de afgelopen anderhalf jaar volop mee in de we...
Wendy Torenvliet-Meijs

Wendy had borstkanker: ‘Je wordt bij je nekvel gepakt en in een rollercoaster gezet’

Van dolfijnen kijken in een tropische baai naar afwachten of je dood gaat. Zo zag het leven van Wend...
ralph behouden

Ralph is nachtburgemeester van Breda: ‘Ik wil iets teruggeven aan mijn stadje’

Je hebt hem vast weleens door de stad zien lopen: Ralph Behouden (47) is in 2016 benoemd tot nachtbu...

adv.