Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Merijn zit vast op Bali: ‘Door de straten rijden trucks die overal desinfectiemiddel spuiten’

Door Jennifer da Graça 4 april 2020

De laatste maanden zijn voor Merijn van der Linden (23) uit Breda als een achtbaan. Hij vertrok op 2 februari naar Azië voor een vrijwilligersproject. Nu, twee maanden later, is zijn terugvlucht naar Nederland drie keer geannuleerd, woont hij bij een lokale familie en trekt hij veel op met de Colombiaanse Paula die in hetzelfde schuitje is beland.

Tijdens een van de vrijwilligersprogramma’s die Merijn in Indonesië volgde, ontmoette hij Paula (26). “Een prachtige, Colombiaanse meid. We zijn nog steeds samen en zitten nu ook samen vast. We leerden elkaar kennen in Jakarta, maar Bali bleef onze harten roepen. Vandaar dat we nu hier zitten.” Ook Paula’s vluchten werden meermaals gecanceld. Merijn vertelt: “Het lot blijft ons maar weer samendrijven en volgens mij probeert Bali ons te vertellen dat we hier wel goed zitten.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Paula en Merijn. Foto: Merijn van der Linden

Telefoon kwijt

Het zat Merijn niet mee: naast alle geannuleerde vluchten, verloor hij op de motor ook nog eens zijn mobiele telefoon. Gelukkig vond hij met hulp van een local de weg terug naar het gastgezin waar hij tijdelijk verbleef. Merijn: “De man des huizes riep al sinds het eerste kopje koffie dat ik daar dronk: ‘You come here, you come home. You’re part of my familly now!’ Een heerlijke man.”

Samenzijn

“Het is hier elke dag lekker weer, de mensen zijn heel vriendelijk en de natuur is prachtig. Dat Paula en ik weer samen zijn is ook een heel grote plus! We delen momenteel haar telefoon, zo kan ik gelukkig wel in mijn mail.” De grenzen van Colombia zijn voorlopig dicht en na de derde annulering van Merijns vlucht, vond hij het wel goed: ook hij stopte met zoeken naar nieuwe tickets. “We hebben besloten er het beste van te maken zolang dat kan.”

Desinfectiemiddel

“De overheid begint de situatie serieuzer te nemen. Er rijden nu trucks door de straten die desinfectiemiddel overal en nergens spuiten. Het ruikt ontzettend naar chloor en ik vraag me af of het werkt. Het lijkt me niet goed voor alle planten en insecten.” Ook vertelt Merijn dat het een stuk leger is in de straten van Bali. “Ubud bijvoorbeeld, is normaal heel toeristisch en ontzettend druk. Nu zijn de straten praktisch leeg.” De afname van het toerisme heeft natuurlijk invloed op het land. “Alle tempels en toeristische attracties zijn gesloten, veel boekingen worden geannuleerd.”

Familie

“We hebben allebei goed contact met onze families, ik wat minder aangezien ik al mijn WhatsApp- en telefooncontacten kwijt ben, gelukkig werkt Facebook even goed. Mijn familie vond het een fijn idee dat ik terug naar huis kwam en wilde me ook graag weer in Nederland hebben. Echter staan ze wel achter mijn keus om te blijven. Voor Paula is het wel iets anders aangezien de grenzen van Colombia gesloten zijn tot tenminste 24 april, daarna is het nog de vraag of er weer vluchten gaan. Ze mist vooral haar familie en kleine zusje.”

Nieuw project

De situatie is even omschakelen voor Merijn en Paula. “Het is vreemd aangezien we in eerste instantie graag wilden blijven, maar nu ook wel naar huis willen vanwege de onzekere situatie. Ook proberen we voor langere tijd accommodatie te vinden binnen een beperkt budget.” Toch blijven de twee optimistisch. “We maken het beste van onze tijd. We gaan een tour rond het eiland doen op de motor en beginnen daarna een nieuw vrijwilligersproject. Daar werken we met straathonden, zorgen voor vaccinaties, voeding en opvang.”

Lees ook:

Connie en Ton blijven voorlopig in Frankrijk: ‘De politie controleert of je de kortste weg neemt’

Connie (72) en Ton (75) vertrokken op 11 februari voor een aantal weken naar hun tweede huis in Fran...

Leon zit in lockdown in Spanje: ‘Ik kan niet naar mijn pasgeboren kleinzoon’

Vanwege alle maatregelen tegen het coronavirus is het leven een stukje anders dan normaal. Niet alle...
sophie en wilson

Sophie zit bewust vast in Kaapverdië: ‘Ik vond het een heel lastige keuze’

Sophie Linders (22) vertrok op 12 maart naar Boa Vista in Kaapverdië om haar vriend weer te zien. Ze...

adv.