Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martijn is een van de grootste NAC-fans van Breda: ‘Mijn vrouw was eerst Ajax-supporter’

Door Daphne Geelink 30 november 2020

Zelfs als NAC op de laatste plek in de Keukenkampioendivisie zou staan, blijft Martijn van Bijsterveldt (42) trouw aan zijn club. De Bredanaar slaat geen wedstrijd over, staat regelmatig in de skybox en heeft zelfs zijn trouwfoto’s in het Rat Verlegh Stadion gemaakt. 

Martijn werd geboren in Princenhage en woont inmiddels in de Haagse Beemden. Vanaf jongs af aan heeft hij een voorliefde voor NAC: “Op mijn 14de ging ik voor het eerst naar het stadion. Dat was in de Beatrixstraat, waar ik op de IJ-tribune stond.” De zenuwen gierden door Martijns lijf. “Het was fantastisch om mee te maken: ik zag voor het eerst de grote mensenmassa, de spelers op het veld en de sfeer die in het stadion heerste.”

De sfeer in het stadion

Over de sfeer in het stadion praat Martijn vol lof. “Vooral in de Beatrixstraat en in de eerste jaren van het Rat Verlegh Stadion was de ambiance top. Zelfs als het voetbal niet om aan te zien was, stonden we daar met alle NAC-supporters de club te steunen. Het is echt een avondje uit met vrienden. Naar mijn mening is de sfeer de laatste jaren wat minder geworden, maar dit is voor mij geen reden om mijn club te verlaten. Nooit.”

Hoe het voor Martijn is als NAC verliest? “Zuur”, zegt hij lachend. “In het begin was ik dan heel chagrijnig, maar nu ik vader ben kan ik beter relativeren. Toch blijf ik fanatiek. Mijn twee jongens van 9 en 7 jaar lachen weleens als ze zien hoe enthousiast ik voor de televisie zit.”

Tekst loopt door onder foto.

Martijn met zijn vrienden bij NAC. Foto: eigen foto

Met de paplepel ingegoten

Bij de twee kinderen van Martijn en zijn vrouw wordt NAC er met de paplepel ingegoten. “Ze vinden het hartstikke leuk en zijn allebei lid van NAC-Kidsclub. Mijn oudste zoon mocht zelfs eens meelopen met de aanvoerder tijdens de wedstrijd tegen Roda. Dat was voor mij een heel trots moment. Het was bijzonder om mijn zoon in NAC-tenue aan de hand van de aanvoerder te zien.”

Ajax, PSV of NAC?

“Als kind was ik in eerste instantie fan van PSV: dat kwam door mijn oom. Hij werkte bij Philips en nam elk jaar PSV-shirts mee. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik neigde naar de club in mijn stad. Hetzelfde gold voor mijn vrouw. Toen ik haar leerde kennen, was ze een echte Ajax-supporter. Ik nam haar mee naar de wedstrijd Ajax – NAC, waar de Bredase club met 1 – 4 won. Sindsdien is ze voor NAC.”

“Ik was een hele tijd vrijwilliger bij NAC: daar deed ik van alles en nog wat. Omdat ik wat mensen bij de club kende, regelde ik dat we trouwfoto’s mochten maken in het stadion. We hielden een balletje hoog op de middenstip en maakten in de dug-out wat foto’s. Dat was voor ons als supporters fantastisch, omdat je het stadion nooit vanaf deze plekken bekijkt.”

Tekst loopt door onder foto.

Martijn en zijn vrouw in het stadion.

Naar alle thuiswedstrijden

“Ik zat altijd op de hoofdtribune, tot drie jaar geleden. Een vriend van mij is dj in de skybox en we hadden steeds meer contact met mensen die daar kwamen. Uiteindelijk rolde ik met een maatje de skybox binnen en sindsdien zitten we daar altijd.” Voor corona was Martijn bij alle thuiswedstrijden te vinden. “Het is jammer dat het niet meer kan. Op televisie mis ik heel de ambiance.”

Mooie herinneringen

“De wedstrijd die me het meest is bijgebleven is de bekerwedstrijd tegen VVV in het stadion in de Beatrixstraat. Het was een bizarre wedstrijd: NAC kreeg twee rode kaarten en stond al snel achter.” Toch wist de Bredase club de winst te pakken met 2 – 3. “Dat was een wedstrijd voor in de boeken. NAC – Feyenoord was ook een topwedstrijd: heel Breda stond op zijn kop toen er gelijkspel werd gespeeld. Daarna gingen er aardig wat biertjes in”, zegt Martijn lachend. “En zo zijn er nog een hoop mooie herinneringen.”

Lees ook:

Bibi is altijd zenuwachtig wanneer NAC speelt: ‘Ik moét op mijn vaste stoel zitten’

Bibi Maghielse (26) woont samen met haar kat Noad in de Haagse Beemden. Waar komt de naam Noad vanda...

Speciaal voor de voetbalfans: Pathé Breda vertoont NAC-wedstrijden op het grote doek

Voorlopig is het helaas niet mogelijk om jouw favoriete Bredase club live te zien spelen. Om toch ee...
nac stadion

Toen in Breda: 7 x foto’s van het oude NAC-stadion

Wie aan het NAC-stadion denkt, denkt al gauw aan het Rat Verlegh Stadion aan de - hoe kan het ook an...

adv.