Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Manja bakt 1.500 pannenkoeken voor Stichting ALS: ‘Mijn dochter was 24 toen ze het ontdekte’

Door Daphne Geelink 2 september 2020

In Nederland lijden zo’n 1.500 mensen aan de ziekte ALS. Zo ook de oudste dochter van Manja Stoops: haar Inske werd in 2017 gediagnosticeerd met de slopende spierziekte. Om aandacht te vragen voor ALS bakt ze daarom 1.500 pannenkoeken, voor iedere patiënt één.

“Toen Inske weer ging hardlopen na de winterstop meer dan drie jaar geleden ondervond ze diverse klachten. Ze kreeg een klapvoet en viel regelmatig. Dat was vreemd”, stelt Manja. “Ze stapte naar de dokter waarna er een heel traject aan onderzoeken volgde. Maanden hebben we gewacht op de uitslag. Aan ALS werd in eerste instantie niet gedacht, omdat de spierziekte bijna niet voorkomt bij jongvolwassenen.”

Heftige diagnose

Manja was op vakantie toen haar dochter de diagnose kreeg. “Dat was heel moeilijk. Ze was nog maar 24 jaar toen ze het ontdekte. Ik hoorde haar huilen aan de telefoon, maar kon geen arm om haar heen slaan. Vanzelfsprekend ben ik – meteen nadat ik het nieuws hoorde – naar huis gegaan. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is ze flink achteruitgegaan. Ze kan moeilijk zelfstandig staan of lopen en maakt veel gebruik van een rolstoel.”

Positief in het leven staan

Inske staat volgens moeder Manja ongelofelijk positief in het leven. “Ze heeft een bucketlist gemaakt. Inske trouwde met de liefde van haar leven Sjoerd, maakte vele reizen en is begin dit jaar moeder geworden. Ze is zó sterk en positief, en maakt er elke dag het beste van.”

Tekst loopt door onder foto.

Inske en Sjoerd met hun kindje.

Aandacht voor ALS

Om aandacht te vragen voor de spierziekte zijn er ieder jaar allerlei evenementen, maar door corona konden de meeste niet doorgaan. Zaterdag 5 september is er een alternatief: een quizshow genaamd ‘ALS we het leven vieren’. Mensen kunnen gratis meedoen, bieden tijdens de veiling, een lot kopen óf een eigen actie starten. En dat laatste is wat Manja doet: ze gaat 1.500 pannenkoeken bakken om geld in te zamelen voor Stichting ALS.

“Inske kijkt altijd de optocht in Prinsenbeek met haar vriendengroep. Het is een soort traditie geworden dat ze daarna met ruim dertig man bij ons komen binnenvallen voor soep en pannenkoeken. Deze actie past dus helemaal bij ons”, zegt Manja trots. “We bakken met familie en vriendin in twee tuinen en daarnaast werken we met shifts, zodat het coronaproof blijft.”

Wat doe je met 1.500 pannenkoeken?

“We delen de pannenkoeken uit bij een aantal adressen van Surplus en bij Ruitersbos. Verder komen familieleden er nog wat ophalen.” De zorglocaties zijn volgens Manja zeker niet verplicht om te doneren. “We hopen de rest van de pannenkoeken uit te delen aan de voedselbank of een daklozenopvang. Mensen die doneren, mogen voor iedere bestede euro een pannenkoek op komen halen.”

Wil je doneren en een pannenkoek komen ophalen bij Manja? Neem dan contact met haar op via [email protected]. Wil je meer weten over de actie of meteen een donatie doen? Dat kan hier.

Lees ook:

Paleis op wielen: 7 x trotse Bredanaars met een eigen kampeerbusje of camper

Er zit geen rem op de verkoop: Nederlandse vakantiegangers schaffen sinds juni massaal campers aan. ...
gabi met hond mellow

Misbruik veranderde Gabi’s leven voorgoed: ‘Hulphond Mellow maakt het leefbaarder’

Als kind was Gabi Schulenberg (19) een vrolijke meid die een zorgeloos leven leidde. Dit alles veran...
jasper de jongh

Gespot op de buis! 7 x deze Bredanaars kwamen op televisie

Wij hebben in de Parel van het Zuiden best veel BB’ers, oftewel ‘Bekende Bredanaars’, die op de beel...

adv.