Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maartje schreef een boek over plantaardig eten: ‘Uitgeverijen wilden een vegetarisch boek’

Door Daphne Geelink 15 juli 2019

Iedereen wil het weten: hoe eet je nu écht gezond? Maartje van Gestel schreef het boek ‘Plantaardig Presteren’, waarin ze meer informatie geeft over plantaardig eten en gezonde voeding. Ook zit het boek vol recepten voor een healthy én plantaardig ontbijt, lunch of diner. Wij spraken haar over haar boek en waren benieuwd of ze dan nog weleens een frietje eet.

“Het is een kwestie van wennen”, begint Maartje te vertellen. “Het is lastig om van de één op de andere dag plantaardig te eten, maar je kunt er wel gewend aan raken. Mits je er voor openstaat. In de beginfase mis je misschien bepaald eten of drinken, maar uiteindelijk verandert je smaak. Als je dan iets proeft, smaakt het niet meer hetzelfde.”

De boerderij van haar familie

Waarom plantaardig eten? Maartje vertelt: “Het is ten eerste heel goed voor je gezondheid. Naast dat het beter voor jezelf is, zijn er nog twee andere pluspunten: het is beter voor het milieu én dierenwelzijn. Dit zijn voor mij genoeg redenen om op deze manier te eten.” Of Maartje heel haar leven al plantaardig eet? Het antwoord is nee. Sterker nog, haar familie heeft een boerderij en leeft juist van de mensen die dierlijke producten eten.

Tekst loopt door onder foto.

maartje van gestel
Foto: Maartje van Gestel

“Mijn ouders vinden het prima dat ik op deze manier eet. Het is niet dat ze meedoen, maar ze hebben er vrede mee. Ik woon immers ook niet meer thuis. Zo’n vier jaar geleden vertrok ik naar Australië om af te studeren.” Daar is Maartjes interesse voor plantaardig eten ontstaan. Ze zag dat het eigenlijk helemaal niet normaal was om vlees te eten, terwijl ze dat wel van huis uit had meegekregen. “Ik zag onder andere dat vlees extreem duur was en begon andere mogelijkheden te zien. Eenmaal thuis at ik steeds minder vlees.”

Inspiratie in de trein

En toen… Maartje studeerde af en had een diploma fysiotherapie op zak. Ze besloot aansluitend nog een master te doen in Enschede. Dat is een treinreis van zo’n drie (!) uur en ze moest iets doen om die tijd op te vullen. “Ik verveelde me en eigenlijk begon ik per ongeluk met het schrijven van mijn boek. Natuurlijk had ik altijd al interesse in gezond eten en veel sporten.” De sportieveling deed veel onderzoek en schreef tips, info en literatuur op. “Ik wilde dit niet voor mezelf houden, maar juist anderen inspireren.” Nu is ze zo’n 2,5 jaar bezig met plantaardig eten en heeft ze haar boek uitgebracht.

Té spannende doelgroep

“Ik vond dat je echt moest kiezen voor een bepaalde doelgroep, dus dat deed ik. Uitgeverijen vonden het een té spannende doelgroep en wilden een vegetarisch boek. Dan doe ik het alleen, dacht ik. Ik heb tig recepten uitgeprobeerd en héél vaak hetzelfde gegeten. Gelukkig houd ik van koken! De tekst, de foto’s, de recepten… Ik heb alles zelf gedaan.” En zie hier het resultaat:

Tekst loopt door onder foto’s.

Foto: Maartje van Gestel
Foto: Maartje van Gestel
Foto: Maartje van Gestel
Foto: Maartje van Gestel

“Iedereen moet natuurlijk zelf weten of je plantaardig eet of niet. Veel mensen eten ook ‘per ongeluk’ al plantaardig, denk bijvoorbeeld aan soep met een broodje. En je hoeft niet per se plantaardig te willen eten om mijn boek te kopen. Er staan ook heel veel tips in om op gewicht te blijven, af te vallen of juist aan te komen. Zo gebruikte iemand een recept in mijn boek, waar ze de peulvruchten voor kip inruilde. Nou, ze at een gezondere maaltijd dan dat ze normaal zou doen. En dat vind ik goed!”

Frietje bij Frituur Christ

Maartje maakte dit boek voor mensen die meer willen leren over gezonde voeding, die meer plantaardig willen eten, beginnende vegans en de vegan sporter. “En natuurlijk eet ik soms ook weleens een frietje bij Frituur Christ. Het is belangrijk dat je basis goed is en dat kan je leren met dit boek.”

Lees ook:

Vegan Breda

6 x vegan restaurantjes in Breda

Voor de niet-veganisten onder ons: als je besluit veganist te worden houdt dat in dat je geen vlees,...
marion pluimes loff

Marion van restaurant LOFF: ‘Dit waren de meest bijzondere weken van mijn leven’

Wát een hectische weken waren het voor Marion Pluimes van restaurant LOFF. Haar restaurant moest noo...

adv.