Wauw! Lemia viel al 50 kilo af en zorgt nu dat meer Bredanaars kunnen sporten

“Ik zie eten als een verslaving. Andere mensen zijn misschien verslaafd aan drugs, roken of drank. Ik aan suiker.” We videobellen met Lemia Elhadd (34). Op internet noemt zij zich Dikke Dame en neemt ze volgers mee in haar verhaal. “Soms vragen mensen waarom ik mezelf daarvoor uitmaak, terwijl dik helemaal geen scheldwoord is. Ik ben het gewoon. We moeten af van die negatieve lading.”

2020 bracht Lemia veel nieuwe ervaringen. Ze is als maatschappelijk werkster voor zichzelf begonnen. Ook zet ze met haar vriendinnen Margie Martina en Mieke Huinink stichting La Femme Vitaal Breda steeds meer op de kaart. Het is tegenwoordig zelfs een erkend leerbedrijf!

Van 130 naar 80 kilo

“Altijd al was ik zwaar. Op de basisschool al. Heel lang boeide het me niet. Ging er muziek aan? Dan stond ik als eerste op de dansvloer, mét mijn buik. Natuurlijk begreep ik dat ik anders was, maar mijn blakende zelfvertrouwen werkte als een schild. Tijdens mijn baan als maatschappelijk werkster werd het anders: ik hielp mensen, maar liep zelf met een zichtbaar probleem. Mijn overgewicht.” Lemia probeerde verschillende diëten uit en met behulp van koolhydraatarm eten ging ze van 130 naar 80 kilo. “Zonder één stap in de sportschool te hebben gezet. Maar pas later besefte ik dat deze manier van afvallen niet gezond was.”

Tekst gaat verder onder de tekst.

Foto: Lemia Elhadd

Een nieuwe wereld

“Met mijn nieuwe gewicht ging een wereld voor me open”, vertelt Lemia. “Op het gebied van mannen bijvoorbeeld. Ik werd vaak gefriendzoned, maar gaf mijn overgewicht daarvan de schuld.” Het lukte haar niet om het behaalde gewicht vast te houden. “Ik viel terug in oude gewoontes en voor ik het wist zaten er weer kilo’s aan. Sterker nog: er kwam nog dertig kilo bovenop mijn startgewicht. Mijn hoogtepunt was 160 kilo.”

Niet naar buiten

“Ik werd overspoeld met complimentjes omdat ik er zo goed uitzag. De ogen waren op mij gericht.Maar toen viel ik terug in mijn oude gewoontes en voor ik het wist zaten er weer kilo’s aan. Sterker nog: er kwam nog dertig kilo bovenop mijn startgewicht. Mijn hoogtepunt was 160 kilo. Ik  durfde niet meer naar buiten en was enorm gedemotiveerd. Het liefst kwam ik niemand onder ogen.” Vanuit haar omgeving kwamen reacties: werd het niet eens tijd om een maagverkleining te overwegen? “Dat voelde als falen. Ik heb alle mogelijkheden bekeken en het op het laatste moment afgekapt. Toen pas ben ik mezelf écht in de spiegel gaan aankijken: wat heeft mijn lichaam nodig en wat kan ik anders doen?”

Zonden

“Ik ging me verdiepen in mijn geloof: als moslim(a) mag je je lichaam niet verwaarlozen. Je drinkt geen alcohol en gebruikt geen drugs. Maar ik besefte dat ik continu zondes aan het begaan was, door mijn verstoorde relatie met eten. Ik kon zó veel wegwerken, dat ik soms bijna vergat te kauwen”, zegt ze lachend. 2017 was voor Lemia een heftig jaar: haar vader kwam helaas te overlijden en ze raakte in een depressie. “Had mijn vader maar kunnen meemaken waar ik nu sta. Maar alles wat ik heb gedaan en doe, is met hem in mijn gedachten.”

Tekst gaat verder onder de tekst.

Foto: Lemia Elhadd

De kracht van social media

Lemia herpakte zich op en viel op eigen kracht weer vijftig kilo af. Dat deed ze niet alleen: “Ik deelde mijn weg op Facebook en SnapChat, onder Dikke Dame. Daarnaast ging een heel lieve vriendin vaak samen met mij sporten. Ik begon te eten wat mijn lichaam nodig had en had geduld. Liever langzaam en duurzaam afvallen dan snel resultaat boeken dat er binnen no time weer aan zit.”

Geen realistisch beeld

“Je kent ze wel: van die fitnessgoeroes op social media die doen alsof ze nooit cheaten en zich perfect voordoen. Dat is niet mijn ding, ik houd van realistische beelden en zoek mensen die hetzelfde als ik doormaakten. Zo vroeg mijn fitnessinstructeur toen ik 160 kilo woog of ik jumpingjacks wilde doen. Ik kreeg mijn voeten niet eens van de grond!” Om vanuit haar eigen ervaring mensen te kunnen helpen, heeft Lemia een doel: “Ik doe een studie tot fitnessbegeleider en als ik op mijn streefgewicht ben, wil ik gewichtsconsulent worden.”

Sporten op een laagdrempelige manier

Maar: er is meer. Samen met wat vriendinnen startte Lemia een sportgroepje. “Regelmatig werd ik uitgelachen in de sportschool. Ik snap dat het er grappig uitzag: een olifant op zo’n klein fietsje wat bijna onder me verdween. Maar die reacties maakten me onzeker.” Dus ging ze kickboksen in een kleine groep. De kleine groep werd groter, de soorten sport uitgebreider en uiteindelijk was daar stichting La Femme Vitaal.

Een eigen plek

“In Breda is een heel grote groep inwoners die leeft in financiële armoede. Veel van hen hebben overgewicht. Met La Femme Vitaal startten we Wijk Sport Kamer (WSK) op: een plek waar je voor weinig geld – drie euro per les – mee kunt doen. Van dansen en fietsen tot Aqua Fit en nog veel meer, we proberen een zo breed mogelijk aanbod te krijgen. We zijn nu met 88 mensen en hopen volgend jaar ook naar Brabantpark te komen. Tevens kunnen kinderen die graag willen sporten een beroep doen op het Sportjeugdfonds!” Dankzij Innovatief Hoge Vucht heeft WSK een plek in Hoge Vucht. “We zijn zo ongelooflijk blij dat deze organisatie vertrouwen heeft in ons en we hier de sportlessen kunnen geven!”

Talent gezocht!

De coronamaatregelen hebben ook invloed op WSK. Lemia: “We kunnen nu minder deelnemers per les ontvangen en daardoor werken we met meer sportmomenten. Maar daar zijn instructeurs voor nodig. Meer dan we nu hebben. Heb jij een passie? En wil jij die graag overbrengen op andere Bredanaars? Sluit je bij ons aan. Een gedeelte van het lesgeld is voor jou en we zorgen dat jij diverse diploma’s kunt halen.” Wil jij graag jouw talent delen met anderen? Stuur een mailtje naar [email protected].

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bredanaars

Ga naar “Favoriete plekken van Dagmar: ‘Hier hebben ze de lekkerste koffie om mee wakker te worden””

Favoriete plekken van Dagmar: ‘Hier hebben ze de lekkerste koffie om mee wakker te worden”

Ga naar “Bredase Joyce is intersekse: ‘Op mijn veertiende kwam ik erachter dat ik geen baarmoeder heb’”

Bredase Joyce is intersekse: ‘Op mijn veertiende kwam ik erachter dat ik geen baarmoeder heb’

Ga naar “Favoriete plekken van Loes: ‘Hier hebben ze de lekkerste Poke Bowls van Breda’”

Favoriete plekken van Loes: ‘Hier hebben ze de lekkerste Poke Bowls van Breda’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99”

Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Velours dekbedovertrek € 19,99”

Velours dekbedovertrek € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij Brasserie Bardot”

Chef de partie bij Brasserie Bardot

 • Brasserie Bardot – Wijnbar Petit Bardot
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Varkenshouderij”

Medewerker Varkenshouderij

 • AB Werkt
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Allround magazijnmedewerker”

Allround magazijnmedewerker

 • AB Werkt
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Catering medewerker”

Catering medewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Facilitair medewerker”

Facilitair medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Yoga Zonnegroeten”

Yoga Zonnegroeten

 • T/m 30 nov
Ga naar “Nieuwe Veste Big Band – Kerstshow”

Nieuwe Veste Big Band – Kerstshow

 • 22 december 2022
Ga naar “Jazzsessie Breda”

Jazzsessie Breda

 • 27 november 2022
Ga naar “Candlelight torenbeklimmingen”

Candlelight torenbeklimmingen

 • Van 22 dec t/m 30 dec
Ga naar “Jazzsessie Breda Hijgend Hert”

Jazzsessie Breda Hijgend Hert

 • 18 december 2022