Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lars is wijkagent in onder andere Tuinzigt: ‘Sommige meldingen neem je mee naar huis’

Door Daphne Geelink 2 december 2019

Wat we vaak vergeten, is dat politiewerk mensenwerk is. “Het beeld van de politie is dat we vooral boetes uitschrijven, mensen arresteren en er niet voor ze zijn. Ik probeer juist te laten zien dat we wél voor iedereen klaarstaan”, aldus Lars Scheve (34), wijkagent in Tuinzigt, Heuvel en Haagpoort.

“We lachen veel tijdens het werk, maar maken ook heftige dingen mee. Achter het uniform zit ook een mens. We maken in deze wijken van alles mee, van persoonlijke problemen tot geweldsincidenten. Ik vind dat je iedereen een kans moet geven en niemand moet beoordelen of veroordelen op wat eerder is gebeurd. Er zit altijd een verhaal achter.”

Laagdrempelig contact

Niet iedereen ziet de politie als zijn of haar grootste vriend. Toch merkt Lars wel dat mensen voor hem openstaan. “Misschien komt het omdat ik het met veel plezier doe en ze altijd wil helpen”, zegt hij bescheiden. “Social media is bijvoorbeeld een mooie manier om laagdrempelig contact te hebben.” Lars is erg actief op Instagram, waarbij je een kijkje in de keuken krijgt. “Iedereen kan me gemakkelijk een berichtje sturen.”

Tekst loopt door onder Instagrampost.

“Mensen vinden het vaak lastig om naar de politie te stappen en op social media is het toch een stuk makkelijker.” Ook houdt Lars iedere dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur een spreekuur in De Nieuwe Meidoorn. Hier kunnen bewoners met al hun vragen en meldingen terecht. “Als wijkagent ben ik de regisseur in de wijk: het ene probleem pak ik zelf aan en bij het andere verwijs ik ze door naar een externe partij die hiervoor dient. Bij een burenruzie kunnen mensen bijvoorbeeld het best bij Buurtbemiddeling Breda terecht.”

Acht jaar politie

Lars zit bijna acht jaar bij de politie. “Het was echt een jongensdroom. Mensen helpen en boeven vangen. Mijn familie zat bij de politie en dan zie je het vak van dichtbij. Toch koos ik ervoor om communicatie en media te studeren in Eindhoven om vervolgens bij een communicatiebureau terecht te komen.”

Echter bleef het kriebelen bij wijkagent Lars. Hij trok de stoute schoenen aan en besloot zijn 9-tot-5-baan in te ruilen voor de politieacademie. Die opleiding duurde drie jaar. “Daarna werkte ik een jaar als waarnemend wijkagent in Hoge Vucht. Er kwam een vacature online voor wijkagent en van het een kwam het ander.”

Tekort aan politieagenten

De wijkagent stelt dat de invulling van zijn functie niet meer is zoals vroeger. “Toen gingen we nog op de fiets door de wijk. Nu word ik ook opgeroepen voor voetbalwedstrijden, de horeca of 112-meldingen. Het heeft twee kanten: het is altijd rennen door het tekort aan politieagenten, maar dit maakt het voor mijzelf wel afwisselend.”

Heftige situaties

“Heftige situaties horen er ook bij. Laatst was ik bij een dodelijke aanrijding. Sommige meldingen neem je mee naar huis en dat was er één van. Dan denk je aan de familie en vrienden die slecht nieuws krijgen te horen. Dat houd je wel bezig. Wanneer ik weer langs de plek van het ongeluk rijd, komt het toch weer even naar boven. Wij zijn ook mensen.”

Lees ook:

René is agent en zit bij de dierenpolitie: ‘De situatie bij Fort Oranje was heftig’

Een échte Bredanaar die zich al jaren inzet voor dierenwelzijn én veiligheid op straat: dat is René....
werkzaamheden aanslag utrect

Word jij gezocht? 7 x flirts in de trein in Breda

Heb jij weleens een oogje gehad op iemand die je zag in de trein? Speciaal voor alle treinflirts bes...
betoverend breda

Betoverend Breda 2019: dit is het programma

Het was even spannend, maar een tijd geleden maakten we bekend dat Betoverend Breda 2019 wél doorgaa...

adv.