Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kenrick en Jelte werken bij Brasserie Bengels: ‘Ik wil lekker bezig zijn met veel prikkels’

Door Jennifer da Graça 24 februari 2020

Kenrick (27) en Jelte (14) zijn collega’s. Maar dan nét even anders. Beiden werken ze bij Brasserie Bengels, een uniek horecaconcept met jongeren die – om wat voor reden dan ook – geen onderwijs volgen. Hier leren ze alsnog iedere dag op een leuke manier bij. Kenrick staat in de keuken én doet jeugdzorgbegeleiding. Jelte is een van de jongeren die bij Brasserie Bengels de kneepjes van het horecavak leert.

We komen langs op een druilerige dag, maar dat gevoel ebt gauw weg wanneer we het mooie pand aan de Ginnekenweg binnenstappen. Een gezellig restaurant met veel hoekjes om te zitten. Een warme aankleding, velvet stoelen en sfeervolle kaarsen trekken onze aandacht. En het personeel natuurlijk ook!

Steeds meer leren

Jelte vertelt maar al te graag over zijn werkzaamheden: “Ik leer hier iedere keer wat anders. Van tafels dekken en koffie zetten tot glazen spoelen. In het begin had ik veel sturing nodig van Kenrick, maar tegenwoordig kom ik binnen en weet ik al wat ik kan doen.”

Kenrick vult aan: “De begeleiding die we geven is altijd één-op-één. Dus als Jelte binnenkomt klets ik eerst met hem over hoe zijn weekend was of wat hij nog heeft meegemaakt. Lekker even de energie eruit en dan gaan we aan de slag.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: indebuurt Breda

Win-winsituatie

Tijdens ons gesprek schuiven ook initiatiefnemers Wytse Dijkstra en Harold van de Pol aan. Wytse legt uit: “Je kunt hier eerlijk eten voor een goede prijs. Met ons concept geven wij de jongeren een extra zetje in de rug: iedere gast die ze mogen helpen draagt bij aan hun succesformule. En voor onze gasten is het een heel fijne plek om iets te drinken of te eten.” Harold: “We zijn superflexibel, of je hier nu aan een tafel wilt komen werken, langskomt voor een lunch of broodjes wilt eten met al je collega’s, wij regelen het.”

Voor altijd horeca?

Jelte kiest zelf of hij zijn hele leven in de horeca wil blijven werken. Hij kan ook uitwijken naar een andere branche, mocht hij dat leuk vinden. Jelte: “Ik werk hier nu sinds de zomer van 2019 en vind het tot nu toe erg leuk. Wel merk ik dat het lastiger voor me is als het heel druk is, het liefst wil ik lekker leren werken met die prikkels. En mijn favoriete viscurry leren maken.” Wat staat verder nog voor smakelijks op de kaart? Dat weten de mannen ons maar al te goed te vertellen: onder meer tournedos, saté, spareribs ‘waar het vlees direct bij van ’t bot valt’ en vitello tonnato. Klinkt goed, toch?

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Theater en sport

Deze verborgen parel heeft nog veel meer in huis: achterin het pand huist een grote theaterzaal. Wytse: “Hier laten we de jongeren judoën of badmintonnen, maar soms huurt een theater of dansvereniging ook de zaal af. Je kunt er alle kanten mee op.” Harold: “Als je een feestje hebt is dit een handige plek, wij verzorgen ook meteen de bar.”

Basis voor de toekomst

De mannen zitten niet stil. Wytse: “Vanaf september werken wij nauw samen met De Rooi Pannen. Jongeren die geen startkwalificatie hebben voor een opleiding krijgen bij ons de kans om een goede basis te leggen voor hun verdere onderwijs. Dat is uniek in Nederland en daar kijken we zeker naar uit.” Ook Jelte weet waar hij naar uitkijkt: “Het lijkt me super als hier meer mensen iets komen eten of drinken, zodat ik alles wat ik heb geleerd kan laten zien!”


Meer over Brasserie Bengels ontdekken?

Brasserie Bengels restaurants en horeca

Gesloten12:00 - 16:00

Ginnekenweg 230, Breda

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.