Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Karin schildert realistische portretten met een knipoog: ‘Soms raken mensen ontroerd’

Aangeboden door iktoon 20 mei 2020

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je schilderspullen in de aanslag. Op maandag 1 juni start de vijfde editie van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Ook Breda doet weer mee. Dit jaar is net wat anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Een van die kunstenaars is Karin Neijenhuis (46). Ze werkt als communicatieadviseur bij de gemeente, maar besteedt een groot deel van haar vrije tijd aan haar passie: schilderen.

“Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen, want ook al doe ik dit al meer dan twintig jaar: je raakt nooit uitgeleerd. Daarom doe ik in België in deeltijd de kunstacademie. Zo leer ik iedere keer weer bij”, vertelt Karin.

Realistisch met een knipoog

Karin omschrijft haar stijl als realistisch met een knipoog: “Het hoeft voor mij niet fotografisch te zijn. Ik vind het een leuke uitdaging om iemand vast te leggen en zijn of haar emotie te vangen.” Zo lang ze zich kan herinneren is ze bezig met het schilderen van portretten. “Die vind ik het leukst om te doen. Vaak zijn mijn kinderen model en dan is het juist tof om ze niet alleen maar lachend op het doek te zetten, maar juist pure momenten te vereeuwigen. Wanneer ze bijvoorbeeld een keer verveeld op de bank zitten.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

View this post on Instagram

Applying the finishing touch to this work. It took a while to create this painting but there were a lot of other fun and less fun 🤪 things to do 🙃. But this weekend is a great time to paint. The sun is shining, fresh air floats inside and there is of course the corona restrictions we have to follow.. so, my final work will probably follow soon 😊. #staysafe . #artistsoninstagram #art #oilpainting #artist #artistatwork #kunst #kunstwerke #artdrawingspotlight #arts_promote #oilpaint #portrait #portraitpainting #canvaspainting #instapainting #instapaintings #artgallery #contemporaryart #figurativeart #figurativepainting #figurativeartist #artwatchers #portraitpainting #artistatwork #dutchart #dutchartist #nederlandsekunst

A post shared by Karin Neijenhuis (@karinneijenhuis) on

Alleen maar kijken

De oude babykamer in huis is omgetoverd tot atelier. “Een van de eerste dingen die ik vaak doe als ik wakker word, is gewoon even kijken. Genieten van mijn eigen werk, zonder eraan te werken. Mijn tip aan anderen is om soms even uit te zoomen van je project. Neem de tijd!”

Karin heeft altijd al getekend, vertelt ze. “Vroeger wilde ik naar de kunstacademie, maar toen dat niet doorging, liet ik het schilderen liggen. Toen ik halverwege de twintig was, pakte ik het weer op en heb ik het nooit meer laten gaan.”

Uitlaatklep

“Het is een uitlaatklep”, licht Karin toe. “Ik ga erin op als ik bezig ben. Maar ik ga ook graag naar musea. Het is ontzettend interessant om de schilderijen te zien.” Geeft het schilderen Karin dan alleen maar rust? “Nee, hoor”, geeft ze toe. “Soms heb ik een beetje stress, vooral in de beginfase van een portret. Dan twijfel ik over de kleuren of welke hoek ik pak. Dat is een punt waar ik altijd overeen moet. Los daarvan maakt het mijn hoofd juist leeg.”

Begin gewoon en blijf leren

Karins tip voor mensen die willen beginnen met schilderen? “Doe het gewoon! Ik heb mezelf heel veel aangeleerd, daarna ben ik meerdere cursussen gaan doen en zo blijf je bezig. Ook heb ik een tijd geschilderd bij CultKitchen, achter het station. Dat was ook heel interessant om meer ervaring op te doen.”

Mensen raken

“Het mooiste vind ik als ik mensen raak met mijn kunst. Dan merk ik dat het een bepaalde emotie teweeg brengt. Sommige mensen raken ontroerd als ze een van hun geliefden vereeuwigd zien op het doek.”

Grootste Dans- en Showorkest van Nederland

Lijkt het je ook leuk om jouw kunsten te laten zien? Dat kan! Op maandag 1 juni om 20.00 uur viert muzikant Thijs Boontjes deze unieke zomer door op te treden samen met het grootste Dans- en Showorkest dat Nederland ooit heeft gekend. Om dit live concert te realiseren, roept Thijs iedereen in Nederland op om mee te doen via Zoom en social media. Zing, dans, speel, rap, acteer, teken of schilder mee. Meld je gratis aan voor het orkest via www.iktoon.nl. Deel jouw optreden met #iktoon #alleswatikkan #wattoonjij.

Iktoon challenge

Strijd de rest van de maand om Beste Amateurkunstenaar van Nederland te worden. Van line dancing en straatfotografie tot houtbeeldhouwen en vloggen: alles mag! Iedereen kan meedoen aan de iktoon challenge. Upload via www.iktoon.nl, een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak de zomer’ en deel op social media met #iktoon #Noord-Brabant #maakdezomer.
Op www.iktoon.nl vind je meer informatie over deelname aan iktoon 2020.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door iktoon. Meer over iktoon ontdekken?

adv.