Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jessica verloor haar moeder aan het coronavirus: ‘Het is nog niet helemaal geland’

Door Daphne Geelink 2 april 2020

Het coronavirus heeft heel de wereld in zijn greep en eist vele mensenlevens. Ook de moeder van Bredase Jessica Rovers (61) bezweek aan het virus. “We hebben haar uitvaart gelukkig via videoverbinding kunnen volgen.”

In 2005 kochten Jessica en haar man Henk een vakantiehuis in Frankrijk, in de Morvan. Het was een plek waar ze schildervakanties konden organiseren. Negen jaar later besloot het stel om hier naartoe te emigreren. “Op een gegeven moment ging ons eigen bedrijf niet samen met ons leven in Breda. Ieder jaar ga ik wel terug om carnaval te vieren met vrienden. Dit jaar ook.”

Verdriet op afstand

“En nu is alles ineens anders. Het coronavirus begon wild om zich heen te maaien. Ik, als carnavalsvierder, telde mijn stappen terug: waar was ik, wanneer bij wie? Zeker toen mijn moeder ziek werd en positief getest werd op het virus. Wanneer was ik bij haar? Heb ik haar besmet?” Na een ziekbed van tien dagen, overleed de moeder van Jessica. “Verdriet op afstand, onwerkelijk en vervreemdend”, schrijft ze in een mail naar ons.

Laatste contact

Het laatste contact met haar moeder had Jessica via Skype. “Ik heb haar niet besmet, dat weet ik inmiddels zeker. De uitvaart kon ik telefonisch en via internet regelen. We hebben haar uitvaart gelukkig via een videoverbinding kunnen volgen. Als je rekent op niks, is weinig ineens heel waardevol.”

In Frankrijk geldt een complete lockdown. “Ons bedrijf, bestaande uit een bed en breakfast, inloopatelier en restaurant, is dicht. Van altijd druk zijn, vallen we ineens helemaal stil. Hoe dat afloopt, zal de tijd moeten leren.” Jessica en haar man mogen een uur per dag de straat op binnen een straal van één kilometer, bijvoorbeeld om te wandelen of de hond uit te laten. Voor boodschappen mogen ze langer wegblijven. “Op een formulier moeten we invullen hoe laat we van huis zijn gegaan.”

Het internet is goud

Voorlopig kan het stel niet weg uit Frankrijk. “Het internet is goud voor ons. Ik bel via WhatsApp met mijn kinderen. De oudste woont met zijn gezin in Myanmar en is net op tijd terug naar Nederland gekomen. Onze dochter woont in Breda met haar gezin. We missen onze kinderen en kleinkinderen enorm, zeker in en na de perioden van het overlijden van mijn moeder. Ik mis mijn zus. Wat je wilt in zo’n situatie, is elkaar vasthouden.”

“Zoals velen leven we nu door de crisis bewuster en zijn we meer bezig met basale dingen. Maar er is ook tijd om naar binnen te kijken en te heroriënteren op van alles. Door de hectiek van de laatste weken ben ik daar nog niet zo aan toe gekomen. Het verlies van mijn moeder – niet geheel onverwacht, want ze was 88 – is nog niet helemaal geland. Het voelt nog steeds enigszins als een ver-van-mijn-bedshow. Maar omdat er een zee van tijd voor ons ligt, is er geen haast. Dus dat komt wel.”

Lees ook:

Dicht door de coronacrisis: La Cucina Italiana sluit de deuren voorgoed

Dat de coronacrisis ook een hoop economische gevolgen heeft, moge duidelijk zijn. Italiaans restaura...
corona breda

Deze grafiek laat zien hoeveel geregistreerde besmettingen van het coronavirus er in Breda zijn

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis? In deze grafiek zi...
teddyberen breda

Gespot! 19 x deze teddyberen vormen samen een speurtocht in Breda

Op sociale media roepen mensen op om een teddybeer voor je raam of op je vensterbank te zetten. Hier...

adv.