Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Giullia en Netty werken bij Albert Heijn Ginnekenweg: ‘Denk ook aan onze veiligheid’

Door Daphne Geelink 28 maart 2020

Veel Bredanaars werken door het coronavirus thuis. Toch zijn er ook mensen met vitale beroepen waarbij de werkzaamheden gewoon doorgaan. Zo ook bij Giullia Heystee (18) en Netty Dekkers (62). De dames werken bij de Albert Heijn aan de Ginnekenweg en vertellen hoe zij deze tijd ervaren.

“Ik vind het niet erg om nu te werken”, stelt Giullia. “Voor mij is het geen probleem. Het is juist wel fijn om wat afleiding te hebben en bezig te zijn met iets.” Netty: “Het is zo vreemd dat er zoveel dicht is. Maar iedereen heeft eten nodig, dus het is belangrijk dat een supermarkt openblijft. Ik vind het fijn om te kunnen werken, maar besef wel dat we veel risico lopen.”

Hamsteren

De dames hebben zeker iets gemerkt van het ‘gehamster’ de afgelopen tijd. “Ik heb transacties van twee- à driehonderd euro voorbij zien komen met houdbare producten en wc-papier. Mensen nemen het gedrag van anderen over en zijn bang om zonder eten te komen zitten, terwijl we gewoon openblijven”, vertelt Giullia. Ook Netty is het niet ontgaan: “Iedereen ging met overvolle winkelwagens de deur uit. Toiletpapier, handgel, sigaretten… Eigenlijk echt onbegrijpelijk.”

Maatregelen in de supermarkt

Ook Albert Heijn heeft maatregelen getroffen om zowel de klanten als het personeel te beschermen tegen het coronavirus. Zo heeft de supermarkt gele afstandslijnen, handdesinfectiemiddel bij de ingang en schermen voor de kassa’s. Verder staat de bonprinter op het betaalplateau, neemt het personeel geen geld, bonuskaarten en statiegeldbonnetjes direct aan en is er geen mogelijkheid meer om koffie te drinken of sinaasappelsap te persen.

“Ik zit zelf ook in een risicogroep”

Guillia is blij met de maatregelen: “Alles wat bijdraagt aan onze veiligheid is natuurlijk meer dan welkom. Wij begeven ons ook in een vrij ‘gevaarlijke’ situatie en op deze manier is de kans van besmetting iets kleiner.” Toch houdt niet iedereen goed afstand. “Ik zeg er wel wat van als mensen bijvoorbeeld dicht op elkaar in de rij staan. Soms hangen ze om het scherm heen om met je te kunnen praten of houden ze toch hun hand op voor het wisselgeld. Het zijn kleine dingen, maar die kunnen wel van groot belang zijn.”

Pin zoveel mogelijk

“Doe gewoon je boodschappen en ga niet ergens kletsen met meerdere mensen”, maakt Netty duidelijk. Giullia roept op om zoveel mogelijk te pinnen. “Ik merk dat klanten graag hun contante geld bij ons dumpen, maar dit is voor ons totaal niet prettig. Wanneer je een dag van 7.00 tot 16.00 uur werkt, raak je onnodig veel geld aan.”

“De klanten waarderen ons meer”

Of de dames bang zijn om besmet te raken in de supermarkt? “Natuurlijk ben ik daar bang voor”, zegt Netty. “Ik behoor zelf ook tot de risicogroep.” Giullia is minder bang, maar laat weten dat dit komt omdat ze jong is en een goede weerstand heeft. “Vanuit mij heerst er geen angst.”

Waardering

Giullia en Netty merken dat ze veel waardering vanuit klanten krijgen. Netty: “We zijn blij met klanten die ons succes of sterkte wensen.” Giullia vult aan: “Het is fijn om eindelijk waardering te krijgen. Ik merkte dat mensen eerst minder respect toonden als je in een bloes van Albert Heijn stond. Dat is nu anders: de klanten waarderen ons veel meer.”

De dames willen ook nog wat zeggen tegen alle klanten van Albert Heijn: “Lieve klanten, pas alsjeblieft goed op jezelf, maar probeer ook aan onze veiligheid te denken. Houd er rekening mee dat wij ook nog steeds mensen zijn en onze uiterste best voor jullie doen.”

Lees ook:

grote markt

Verpleegkundige roept op: ‘Denk alsjeblieft een beetje aan je medemens’

Het coronavirus heeft heel het land in zijn greep en het zorgpersoneel doet er alles aan om patiënte...
persbericht avans

Medewerkers van Avans helpen mee in de zorg: ‘Verbazingwekkend hoe snel je het weer oppakt’

Avans Hogeschool geeft ruimte aan medewerkers die iets willen bijdragen aan de maatschappij. Zo kunn...
grote markt 2020 met coronavirus

Dit is vanaf nu verboden in Breda en zo reageren Bredanaars

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet...

adv.