Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een kijkje in het virtuele klaslokaal van Brigitte: ‘Deze student vergeet ik nooit’

Door Daena Solak 20 december 2020

In een tijd waar ‘zoom’ niet enkel een functie op je camera aanduidt, proberen docenten er het beste van te maken. Ook Brigitte van Pelt (50) doet tijdens de lockdown haar uiterste best om het contact met haar studenten te onderhouden. Ze geeft les in academisch schrijven en openbaar spreken op het hbo aan Breda University of Applied Sciences, maar haar weg naar het onderwijs begon aan de andere kant van de wereld.

Brigitte is geboren in Amerika en groeide daar ook op. Tijdens haar master in communicatie rolde ze bij toeval het onderwijs in. ”Wanneer je bezig bent met je master, mag je lesgeven aan eerstejaarsstudenten. Je schrijft een motivatiebrief en hoort vervolgens of jij de onderwijsassistent mag zijn.”

Knuffel

Ze herinnert zich het moment dat de postbode langskwam met het verlossende woord: ”Ik opende de brief van school en zag dat de baan voor mij was. Ik was zodanig blij dat ik de postbode een dikke knuffel gaf.” Brigitte startte in 1993 als onderwijsassistent en was direct verkocht. ”Ik moest vroeg starten, maar dat vond ik helemaal niet erg. Daarnaast ben je eigenlijk ook niet echt een assistent. Je geeft werkelijk les en bent geen hulpje.”

Brigitte zou het liefst teruggaan naar die tijd vanwege een bijzondere reden. ”Destijds bestond PowerPoint niet. We moesten het doen met een schoolbord en krijt. Ik vond dat geweldig en stiekem veel fijner dan een digitaal schoolbord.”

Eerlijk zijn

Brigitte is volgens haarzelf dezelfde persoon voor de klas als thuis. ”Ik ben eerlijk tegenover mijn studenten. Ik zeg het wanneer ik bijvoorbeeld niet goed in mijn vel zit. Dat vraag ik andersom ook van hen. Ik wil dat ze zichzelf zijn bij mij.” In Brigittes optiek is iedereen gelijk aan elkaar. ”Ik ben niet het soort docent dat denkt dat ze alles weet en dat de leerlingen kleiner zijn dan ik. We zijn allemaal volwassenen en zo behandel ik ze ook.”

Tekst loopt door onder de foto.

Breda University of Applied Sciences waar Brigitte momenteel les geeft. Foto: indebuurt Breda

Doen wat je leuk vindt

Gedurende de afgelopen drie decennia zijn meerdere studenten haar bijgebleven, maar één specifieke student vergeet ze nooit. ”Jaren geleden gaf ik in een andere stad les in openbaar spreken. Een jongen in mijn klas was een natuurtalent, maar hij studeerde geneeskunde.” Brigitte sprak de jongen aan. Ze wilde weten waarom hij geneeskunde studeerde. ”Hij deed het voor het geld dat te verdienen was als arts. Ik vertelde hem dat je iets moest doen omdat je het leuk vond en niet vanwege het geld..”

Het gesprek kwam ten einde en een jaar later zocht de student Brigitte op. Hij vertelde haar dat hij gestopt was met zijn opleiding geneeskunde. Hij studeerde toen communicatie. ”Hij werkt momenteel in public relations. Ik ben blij dat ik hem heb overtuigd van zijn eigen kunnen.”

Corona

Lesgeven tijdens de coronacrisis was aanvankelijk een behoorlijke uitdaging voor Brigitte. Je ziet iedereen niet meer voor je in de klas, maar op een computerscherm. Vaak was dát volgens haar ook niet eens het geval: ”Veel studenten zetten hun camera niet aan. Dat was af en toe frustrerend. Ik heb het inmiddels geaccepteerd. Ik maak me niet meer druk om de kleine dingen, want dan word ik gek.”

Snapchat

Voor iemand die de voorkeur geeft aan een schoolbord en krijt, kan een virtuele les al helemaal pittig zijn. Maar, Brigitte kan altijd rekenen op haar studenten. ”Ik leer veel van mijn leerlingen op het gebied van technologie. Ze laten me zelfs zien hoe Snapchat werkt”, vertelt ze lachend. De jeugd van tegenwoordig groeit op met computers en smartphones en zijn niets anders gewend. Ook Brigittes zoon viel nog net niet om wanneer hij hoorde hóé oud zijn moeder was toen ze haar eerste mobiel kreeg. ”Ik was 28 toen de mobiele telefoon zijn opmars kreeg. Je kan wel stellen dat hij hiervan schrok.”

Empathie

Voor haar studenten is Brigitte benaderbaar en ze is zich ervan bewust waarom: ”Ik weet hoe het voelt om te worstelen met je mentale gesteldheid. Ik heb veel empathie voor mijn leerlingen. Wanneer het ze te veel wordt, ben ik er om te helpen.” Het komt voor dat studenten huilen of een paniekaanval ervaren in haar lessen. Op die momenten is Brigitte blij dat ze haar eigen problemen kent. ”Je praat nu eenmaal makkelijker met iemand die hetzelfde heeft beleefd. Het maakt me een betere docent.”

Lees ook:

willem adriaensen

Willem is docent bij het Newmancollege: ‘Ik ben het klassenvadertype’

Willem Adriaensen (58) werkt al meer dan twintig jaar als docent op het Newmancollege in Breda. Een ...
lindsey toet

Een kijkje in het klaslokaal van Lindsey: ‘De kinderen leren me om soms te relaxen’

Sommige kinderen hebben geen idee wat ze later willen worden, anderen zijn vanaf jongs af aan al zek...

Een kijkje in het klaslokaal van juf Emma: ‘De kleuters merken dat het een spannende tijd is’

Hoe is het om voor de klas te staan? Volgens Emma Cann (26), lerares bij KBS Laurentius in het Ginne...

Meer over

Bredanaars

adv.